點先可以拉長深層睡眠嘅時間?

578 回覆
521 Like 25 Dislike
我係一轉身就醒既人黎
你試吓一晚躺平瞓,如果條腰會酸痛,甚至會痛醒,你可能有骨盆前傾問題。亦有可能單純係張床褥唔夠貴
我係經常訓醒肩頸酸過訓之前 我唔知係邊度出問題 換枕頭可能會好啲? 成日都覺得朝早仲衰過前一晚 同埋好似瞓到半夜或者瞓醒都覺得啲筋骨好緊
所以咪近視
睡眠類型分左兩種 一種係REM (快速眼動睡眠)一種係Non REM

NREM 再細分有三個stage 分別係 N1 N2 N3
N1 佔左大約5-10%
N2 佔左45-55%
N3 就係深層睡眠 佔左15-25%

REM 就佔左20-25%

正常黎講一個人岩岩訓著,就會入N1 大約係10分鐘後就會入N2 之後訓到咁上下就會入N3
成個cycle大約係90分鐘 最後就會入REM
加埋大約兩個鐘左右

REM 完就再重覆一次 成晚就3-4個cycle

正常一個成年人要訓6-8個鐘
所以計返如果你訓8粒鐘,有70-120分鐘係深層睡眠都係正常

而N3都會跟住年齡慢慢減少,去到60歲成晚大約得返2% 既時間係N3

除此之外,仲有其他因素會影響,例如壓力,情緒,夜訓,長期唔夠訓,睡眠窒息,酒精,唔良好既Sleep hygiene之類

識小小,有錯既請指正

而排身體差咗
搞到成日留意住心跳
愈留意愈緊張
要唔要睡房環境好靜先work?因為我屋企人成日係廳到好撚嘈
我反而好飄忽試過訓十二個鐘有4小時深層睡眠,平均都有一個幾鐘。但打完波果晚真係訓得好差,好似今日咁15分鐘
黐撚線
做12 就經已第二朝
勁眼瞓🥱

Time in bed < time asleep 係咩玩法

個個都咁短架啦你自己要鑽牛角尖無人幫到你
係咪打得多
有無方法比自己諗少啲野,做左15分鐘呼吸訓練都係訓唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞