點先可以拉長深層睡眠嘅時間?

578 回覆
521 Like 25 Dislike
唔係咁㗎
睡眠窒息症的病理及誘因

睡眠窒息症是患者在睡眠時,呼吸出現顯著的減少或短暫停止,令身體出現缺氧。若在睡眠期間呼吸出現停止或頻率減少超過25%並持續十秒或以上,令血含氧量下降超過4%,可介定為息症。患者在睡眠時,若出現呼吸減慢或停止,可令患者完全醒來,或令患者從深層睡眠回復到淺層睡眠。輕微的睡眠窒息症每小時出現數次窒息,嚴重者甚至可能出現三數十次,會接影響患者睡眠質素。

睡眠窒息症在香港愈趨普遍,約有4%的男性及2%的女性罹患此症。由於患者難以進入深層睡眠,會長期影響睡眠質素,患者在駕駛或操作器械時,可能會因為疲倦而發生意外,甚至會危害身邊的人,引起傷亡。亦由於缺氧,會導致身體主要器官受損,增加患上心血管疾病,甚至會導致夢中猝死。

睡眠窒息症可分為三類:

中樞性睡眠窒息症
由於腦部中樞系統無法正常傳遞呼吸訊息,令患者出現窒息。一般出現於患有心臟病、腦部疾病或創傷、中風或先天性疾病等的嬰幼兒或成人,亦可因藥物或高海拔引發。
阻塞性睡眠窒息症
是最常見的睡眠窒息症,成因很多,可由於鼻中隔偏移、鼻甲骨或扁桃腺肥大、嚴重鼻敏感、懸雍垂(喉嚨吊鐘)或舌頭阻塞氣道等原因所引起。患者氣道會塌陷或受阻塞,呼吸受阻甚至完全阻塞,令血含氧量下降,當血氧量下降至一定水平腦部會發出訊息喚醒身體進行呼吸。
混合性睡眠窒息症
患者同時患有中樞性睡眠窒息症及阻塞性睡眠窒息症
高危群組

年紀大,50歲以下的男性比女性更易患上睡眠窒息症,而50歲以後患病率則大致相同。
約70%癡肥人仕會患有睡眠窒息症,症狀的嚴重程度隨著其肥伴的程度而增加。
下顎細或頸短
患有心臟病或中風。
早產嬰兒有較大機會發展睡眠窒息症。
症狀

由於睡眠窒息症會直接影響睡眠,即使長時間睡眠亦無法得到充分休息,而且睡眠期間常處於低血氧狀態,患者容易引致下列症狀:

難以集中精神
記憶力衰退
反應緩慢
嚴重鼻鼾,鼻鼾聲可能會間中停止,然後突然大聲響起
嗜睡
睡醒後仍覺疲倦
日間容易疲倦、打瞌睡
頭痛
容易情緒低落或焦慮
性功能障礙
併發症

忽視睡眠窒息症可間接引起其他病症包括高血壓、心臟衰竭、心律不正、缺血性中風、甚至猝死。

診斷

可透過填寫愛普沃斯嗜睡量表(Epworth Sleepiness Scale),計算在進行特定活動時的打瞌睡情況,評估患者嗜睡的程度:

(從不發生 – 0分;很少機會發生 – 1分;間中發生 – 2分;經常發生 – 3分)

進行的活動 打瞌睡情況
1 坐著閱讀
2 看電視
3 在公眾場所坐下
4 乘坐交通工具多於一小時
5 中午躺下休息
6 坐著和別人交談
7 午餐後在沒有飲酒的情況下坐著休息
8 乘車或駕車時短時間停車等候
將測試結果相加得出總數,可得知患者嗜睡程度:
0 ~7分 : 嗜睡情況正常
8 ~ 11分 : 嗜睡情況稍多
12 ~ 15分 : 嗜睡情況明顯
16 ~ 24分 : 嗜睡情況嚴重

患睡眠窒息症的人一般分數都會高於16分,但結合病人完整的病歷加以評估。

其次可進行多頻道睡眠檢查(Polysomnography),透過感應器連接身體相關部位,對患者進行睡眠監控,收集患者睡眠冒的物理及生理的數據以作分析及診斷。
訓果時要開sleep mode先有

Do not disturb下面就係sleep mode
我有食過屈臣氏買個啲3mg,個陣失眠先食,但食完訓到好似昏迷咁,醒個下都係好攰
係咪你屋企好嘈?嘈一嘈又醒一下咁,有冇戴過耳塞?
係咁醒
師兄保重
我一開頭都係戴住apple watch訓
但我後尾覺得每日睇數據黎判斷自己訓得好唔好好大壓力 放棄咗
最緊要自己c服
佢冇講錯
其實咁,一個人正常訓覺係分三個階段
(唔講腦電波)
淺,深,REM (快速眼球轉動)
反而淺深唔重要,作用係用黎修復肉體損傷

最重要就係大概90分鐘至到120分鐘入到去嘅REM
呢個階段就係你真正休息

時間可能剩係得30分鐘,所以訓覺唔一定係長

至於你個人攰,其實可能係你張床同枕頭,令到你唔舒服瞓得差,你嘅生理機能其實冇影響

升左個watch OS去最新先
認真答,雖然唔知有無幫助,因為個答案係叫你放棄
有d人天生就係夜型人,夜晚係特別醒神,好難訓得著
我就係咁,由細到大朝早都係極唔精神
以前小學返學直頭叫我老母拖住,我合埋隻眼行,因為朝早真係好唔想撐大隻眼,好唔舒服
而家大個左唔洗返學,可以夜d先訓
4點訓,12點醒 好精神
12點訓,8點醒,起身個下依然係想死
係樓主對手弱定樓主對手弱
攬住又壓住隻手又驚第二朝訓矮頸 點會好訓
首先要令身體知道幾時幾點你會訓教,如果作息唔定時,就好難有穩定深睡
另外退黑色素都重要 每日起身第一時間吸收陽光 可以既話 戶外活動幾個鐘
入夜近睡眠前就避免做劇烈運動 或強光照 最好拉晒窗簾
拉筋 冥想都有助睡眠
避免做高度用腦既野
Btw樓豬 我自從每晚訓之前打鋪機都會訓得好好可能因爲太爽
真係想識藥的話唔好一開波就精神科藥物

可以考慮舊世代抗敏感藥
cls我1mg仲要切開一半
係一個sleep cycle 為90分鐘
直接用眼罩係咪最好
1分鐘搞掂啦
唔想用smartwatch太阻住

手環有邊隻check得準?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞