原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
我睇完之後發覺佢係屌撚晒所有宗派咁滯
睇下楞嚴經 講左好多類似嘅人
你果本三藏點解釋?
sabbe saṅkhārā aniccā
唔係好明 巴打可唔可以講多啲
你一方面主張:

A:有人一出生就住在繁華的都市裡,享受文明的生活,有人終其一生,都在荒山野地、窮鄉僻壤營生,日月窮勞,這不是命運不公平,而是因緣果報不同。

A係講緊現實、物質上的果報

另一方面主張:
B:「因果」是指每個人因外部環境訊息而造成內在心中的變化。

B係講調整心理,應對現實?

兩者明顯衝突
無人會主張某個希臘哲學家100%正確/得道/覺悟
之後人人都應該學佢

但佛學就主張佛陀覺悟,人人應該學佢

(唔講由原始佛教已經有既神怪野,
有無想過,人地將佛學分類為哲學,已經係抬舉佛學?)

最後,
大佬,你認為苦係你認為之嘛
你成套野,其實同「唔拍拖就無失戀之苦」有咩分別?
你完全否定「追求樂」既價值
甚至在追求唔到樂仍然成全個人的可能性。
分泌多左D瀕死先會分泌既荷爾蒙
有咩咁值得追求?

又如果--如果可以科學分析你多分既荷爾蒙,再人工合成
打入人體就人人都可涅槃?
我對佢隊左幾多草有興趣啲
薩滿教d 死藤水/迷幻磨菇咪有大把。
佢地呢d叫「啟靈」,係遠古巫師培育/分發/指導 d 人去食
但如果無修過,一次過食過量,會好危險。
當然都有好多人食完出事。原因係現代好多人無受過意識控制訓練,好多突發野遇到會驚/會感受到好多線痴野。
點睇六袓呢?
一種潛意識引起既外在行為。比如un 腳,咬指甲,卷頭髮,番工好多人無啦啦落樓食煙。
有個好徒弟令佢變祖師
咁你要睇下人地分享佢地good trip 既經驗,比如steve jobs。
常見謬誤果度係歸納一般人既謬誤。我真正主張係正確概念果度。
佢好多徒弟下喎!
唔太記得詳細了

印象中,篇文係討論 analyticity 點理解
咁Quine 咪用唔同嘅 notions (同義詞,interchangeable, semantical rules睇下理唔理解到)
咁佢係話呢啲 notions 解唔通

我印象中,佢冇反 formal system
你試下捉住個主旨再慢慢磨

Quine 嘅文係要磨好耐先明
我唔係睇過好多 Quine 嘅野,磨過佢幾篇論文,
但我唔太鐘意 Quine

(如果有需要,另開 post 討論吧)
唔識但如果講哲學 邊個哲學家真係有資格講「死後世界」?who knows?
佛法放係哲學度就會變左經驗主義 懷疑主義
最出名就係Kant 既 representationalism 同心理學相關既現象學
幾時有個感覺哲學係教點樣做人
你點同啲豬講意識
跟本唔明意識係點解
無呢個邏輯
呢個似anattā 而唔係aniccā
anattā 上面有講
呢度有補充
https://lihkg.com/thread/3204598/page/1
常見道教與佛教宗教文化概念謬誤
https://lihkg.com/thread/3204598/page/1
上面答過但係唔想追po 可以睇呢個補充
事源我睇好青年哲學讀本,有一篇提及假若人死如燈滅人生係唔係無意義,當中筆者認為人死如燈滅比起有死後世界更合理,就引發起我想睇多啲呢方面嘅討論
Interchangability我get到佢嘅推論,但我本身有個預設,就係3+2=5同p是p呢啲一定係分析,只係同義詞嘅問題,所以就唯獨semantic rule嗰part諗極都唔明,跳咗佢睇第五第六先
我搵到上面巴打同自己搵下其他文再理解下,唔該晒先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞