原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
客咩氣。

用咩角度去睇佛教好多時係信仰既選擇來。但呢篇文主要係由原始佛法原意去出發, 解釋番有咩佛法概念一直都係呢幾千年因為多重翻譯以及中文一詞多義之下比大多數人扭曲同誤會。 無人真係走去研究同分析原始佛經概念既「原意」同埋對佛經所指出既概念所出觀察同「體會」。

「觀自在菩薩,行深般若波羅蜜多時,照見五蘊皆空,度一切苦厄。」

你可以將心經呢句當做一篇吹奏一個叫觀世音菩薩既神, 然後不斷咁念 ? 定還是將觀自在菩薩分開成:
- 觀自在: 內觀 (覺知與平等)
- 菩薩: 覺有情眾生
去理解心經係一篇同你意識有關既修行要義?
對好多無研究過佛經既人, 就係信仰既選擇
咁當然對我呢D 專家來講, 其實係一個語意邏輯同原意分析既理性結果
悟起後修,知道容易,做就勁難了
呢啲夾硬叫人面對陰影/潛意識真係好咩
睇心理醫生都要慢慢黎啦 冇名師好似好易gg
樓主係純自學?唔信
同埋歡喜禪姐係搞野瀕死?
好文lm
南傳上座部佛教真係好野黎
push
PUSH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞