原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
如果你係講緊我認同你,
唔好意思,
我只係話如果你想咪去做,
呢個係你嘅自由,
唔等於我係認同,
唔該你唔好諗多左

同埋呢度好似冇人話你唔可以質疑淨空法師嘅其他說法,
唔知你邊度睇到出嚟
大家有咩唔同意見歡迎係度或者加discord 谷一齊討論
建議唔想追太多post既朋友們可以睇頭五個page就大概了解依家討論緊d咩
就好似我問佢對於巴利三藏經文嘅理解係點,佢都講唔出,淨係會叫人去睇

對於同一篇文,可以唔同人有唔同嘅理解
就好似中文考試分閱讀理解咁樣,
例如某個作者曾經講過佢嘅文章根本都唔係咁樣解釋,比考試局拎來做考試嘅文章,佢自己去做考試嘅題目都錯左

我覺得如果佢真心要討論巴利三藏,真心想人哋認識,應該係重點說及 巴利三藏 嘅內文 同埋 明確標示引用當中嘅內文. 而唔係淨係講一啲佢自己個人比較着重嘅嘢.
戒律都可以俾佢話係 只係一種行為準則,唔係一種解決方法嘅根本原因.
證明佢根本都冇了解過戒律,亦都唔知道點解會有戒律嘅出現.

其實你見到佢喺表達方面有時都會好似自打嘴巴咁樣,都會覺得有啲難溝通

一方面又話自己涅槃
另一方面又話自己傳道有私心

其實我唔明點解佢要話自己已經涅槃,對呢一篇佢想提出嘅原始佛法同普遍佛法不同 究竟有咩幫助呢?
會令人感覺佢*好似*自我感覺良好,亦*好似*想俾人知道佢去到邊個程度咁,*好似*好威威咁
咁我夠見過其他維度嘅存有啦,我係唔係又要講出嚟呢,講出嚟有啲咩用途呢?

總之入佢個 discord group 先講啦

我呢一點我都未能明白,如果佢真心想俾人知道原始佛法究竟係點樣,不如喺度清晰咁樣話俾人知仲好啦,點解要入佢嘅discord呢
總之佢話佢自己冇情緒啦
建議唔想追 post 嘅朋友可以 search 下佛門警訊佛門太多神棍真係
真係無。多謝幾位巴打閒時推下post
你可以有你嘅堅持,但係奉勸你唔好誤人子弟
我諗呢個係選擇既問題。我都會尊重其他既選擇
講到十二頁其實我已經好開心
我真心講,真係唔介意你地點講,最緊要有noise,d 巴打自己識得思考。
希望你可以係度講多d 你既睇法
其實樓主你心目中除左巴利三藏外 其他佛經都係謬誤?
樓上有話覺得佢有料到
佢自然想叫人入 佢個 discord

點解咁做?
大概另有目的吧

(聽過某類組織點樣點樣傳道、教人點修練,又或者學氣功之類。其實唔係真係有咩實學。

當然呢類組織未必會開宗明義明賣明買,純粹叫信徒隨緣樂助

所以自行判斷吧)
nice佛
認同
一個會特別向其他人講明自己已經做到 有餘涅槃 又話自己所經歷嘅異象係經文有提及

呢一d重要野又唔見佢講.

「除此之外,过去与末来些有无量无数的佛陀
出世。不过,每一位佛院所光悟的法皆是相同
的,而且每一位佛陀所宣说的教法也是相同的 目录
皆宣说四圣谛、缘起法、八圣道,皆教导戒定
慧,教导止观禅修。
在教法方面,因为诸佛所TA
说之法皆是相同的,所以,礼敬一位佛陀之法即
是礼敬-一切诸佛之法。」
應該咁講,謬誤係人到來。
好多佛經,例如心經、金剛經我都會睇,同埋我係「完全同意」當中80%既內容。呢個係第一點。

但問題就係「好多」解釋既人我認為係有問題。
比如「觀自在菩薩」你會點譯?你會覺得成篇心經係吹奏緊某個觀世音菩薩,定還是係心經係講緊其他野?

呢個時候就需要對照其他佛經。巴利三藏一來係最早期既佛經,而且係可考究,被大眾部(阿含部)同早期座部都視為經典。
百度百科
咁又無叫人練氣功喎,入面都係討論緊宗教野。
你可以對百度百科表示
但至少內文 嘅表達係既清晰又詳細,
唔係好似你咁只著重自己覺得係 嘅野,
而對 佛法重心 嘅戒定慧作選擇性忽視.
多謝你既分享。我會好好閱讀下
當然都要識少少巴利文啦
其實我最鍾意既佛經,其實就係「般若波羅蜜多心經」。
正路唔係無分別心嘅咩 你見到百度點解會起心意念想恥笑
有d突然o者
我上面都有話會仔細閱讀,因為我好少睇呢d百科
當你控制到"突然"呢第一念,正路應該唔會有第二念第三念 你數下回覆"百度百科"之前起左有幾多念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞