原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
唔洗神足通啦,入discord谷咪得
又話唔應

做乜要中大嘅人去做評判?佢地係佛學權威咩?
你想佢地評自己搵佢地
睇番wiki所寫的,巴利三藏嘅內容 已經唔可以稱為 由阿難尊者 寫低

同埋最初版本應該係 僧伽羅文字 之後才被轉譯為 巴利文

巴利文大藏經從15世紀後期才開始全部寫下來,18世
紀之前的寫本能保存到現在的很少。

岩岩用完百度百科,依家又拎wiki出來,師兄真係有心。
希望師兄可以提供多d寶貴資料
佢地中大教佛學。我諗應該有權威掛。
(我覺得巴打你人幾好,講下笑o者點會唔應你
咁點解你 聲稱 講左 十幾版巴行三藏,但從來 冇貼過巴利三藏原文
譯文呢 有冇貼過?
你講左好多有關於對 巴利三藏嘅睇法+對其他普遍佛法 or. 其範疇對佛法嘅認知/見解等等, 但你係冇貼過有關嘅reference

呢度係學術區
呀豬呀狗p牌仔係到鳩噏都要自己走去驗證 你以為自己咩料
好喇,我今晚講到呢到。希望各位巴打可以繼續討論!
大家都唔好咁夜訓,早d 休息。
同埋唔洗太認真、太嬲。我咩都唔係為左我講既野咁嬲其實係唔值得
同埋今日講好多野都係講下笑,如有得罪就請接受小弟既道歉。
同上回覆一樣
年中唔少你呢類nobody 係到鳩噏
個個都花時間睇真係一日48小時都唔夠
咁又係 咁你咪由得我up
如果你真係經歷左 真嘅有餘涅槃,然後用呢一種取態 態度去回覆其他留言,咁呢個 真嘅有餘涅槃 應該不是出自佛法善法
咁又係 都真係同意
你第一句嗰條骨
我就當你真係咁不黯世事
原來有餘涅槃嘅智慧都不過如此
咁講幫忙提供 漢、英、同埋巴利文既巴利三藏譯本,
方便其他有意了解 巴利三藏經文的人
其實呢個已經係佛法完美示範啦
條骨其實一直都唔係我度
簡單來講,呢一個係一種諷刺手法。
即係有人如果因為呢句而嬲,咁其實佢講既野(佛法)實用程度應該唔高

呢一種叫「自我」。
唔怪得之你地越罵我越多like
係咪消滅潛意識假像,就會消滅痛苦,消滅痛苦後係會得到快樂定係無悲無喜,純粹平靜? 死後係咪肉體冇左,意識仍然存在,之後個意識如果成左佛就唔洗投胎,永遠解脫,仲有雜念就去投胎?

利申:唔識
如果你有呢個 比陶國障或者劉保禧比佢地睇睇 嘅意慾,咁點解唔自己處理,係問其他人?
樓主自証到涅槃啦 ! 仲要揾凡夫評?

大學論文揾小學生評!

理解唔到?
係咪消滅潛意識假像,就會消滅痛苦,消滅痛苦後係會得到快樂定係無悲無喜,純粹平靜? ->因為潛意識係包括埋你既本能。痛苦最主要係指「求不得」,你想溝一條女,其實背後有好多潛意識既原因。你鍾意長頭髮,你鍾意大波,係你既性格(潛意識+本能)決定左。但你永遠無辦法得到哂所有野,而你又一直痛苦。咁點算呢?

死後係咪肉體冇左,意識仍然存在,之後個意識如果成左佛就唔洗投胎,永遠解脫,仲有雜念就去投胎? ->呢個係信仰範圍,佛教個遊戲玩法係你去除哂你去執著慾望同情緒,你既潛意識就會清乾淨,然後成就阿羅漢(佛只係對釋達多既尊稱),唔使再投胎,無痛苦,平靜。
好肉酸 其實想搵落台階直接深潛就ok 年中神秘台大把你呢類人
咁呢度咁多人咁勁,實有一兩個係佢地學生掛。咁直接放係堂上面恥笑我咪仲好。
點解加emoji就會變得開心d?
純文字點解會冷冰冰?

呢d野嘅重要程度 大過 不作虛假?
活在當下! 亦只有當下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞