原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
講佛學睇劉保禧啦
歡迎各位有唔同宗教修行(茅山、密宗、或者甚至天主教隱修士等等)既師兄加入一齊激情對話
https://discord.gg/fRT2Em5e
連第一點都已經混肴咗,後面已經冇心機睇落去……
有冇邊個學者嘅中/英文譯本分享
最好唔好睇人地寫既譯本。
最低要求係對照漢、英、同埋巴利文既巴利三藏譯本。
對下唔同字係咩意思。
真係覺得太難,就先睇阿含部/律部果d 先。
果d 中譯本都可以同巴利三藏對照。
我而家新起咗個念頭
呢個門檻同要求人有慧根有咩分別
老老實實,勤力同慧根真係兩回事。
你想知你自然就會花好多時間去睇。
而且上面咪講左可以睇阿含部既中譯版先再睇巴利三藏中譯。
同埋係無慧根呢樣野,大家都係平等。
同埋,你其實仲有得揀。
你可以去拜佛、燒香、念經、佈施捐錢賺福報。
只要你做冥想就得喇,有問題先去查經。
咁精準抵你涅槃
係!
你都可以當我神棍吹水嫁
只要你肯做冥想。你做乜都可以。
佛法=無限月讀, 眼不見為乾淨
我係睇唐君毅嘅哲學概論先識無着世親,而家聽樓主講先知原來係神話故事人物
龍樹識隐身㗎! 又入龍宮取經! 咁樓主當神話睇我理解嘅! 但係無著世親應該無呢啲野嘅!
應該問 樓主點樣學到巴利文 根本失傳咗
點肯定睇而家學巴利文嘅書 真係學到古代巴利文?
一句咩勤力,點學根本已經大問題

咩冇諗到人唔識巴利文
不如話專登恰人唔識
TLDR

所有思想學派被有目的地利用都會變質
其實講到巴利文失傳呢一樣野我諗唔洗再講落去
我亦唔會再回應你。。。

(淨係香港,都好多人教緊相關課程,東南亞出家係一定要學巴利文)
去兜率天向彌勒佛取經都算神話掛
十地經論都算神話掛。
菩薩係原始佛教唔係神靈/果位來嫁喎。
菩薩係義工來,教人地點冥想,點了解自己意識運作喎
咪回就最好
唔好陣間又姣婆守唔到寡應我

我個問題係話,點肯定你而家學嘅巴利文係學緊古代個隻?

上幾個課程,睇幾本書就叫識咩
大把人上咗幾個外語課程 都只不過人地語言嘅小學生程度
仲話要睇經典著作
如果樓主有學高過巴利文
大概都係等同學完 alpha, beta 呢啲希臘字母,就覺得可以把握古希臘哲學嘅著作
咁當然如果就唯識論去睇,我會覺得係有用。但佢地d 本身自己既神話就唔多信。同埋我係話神話故事,唔係神話故事人物。可以有呢一條友出現,但係後人會神化佢,加好多神話故事比真實人物。
例如關公。
所以緣起緣滅,就係咁簡單! 何必遠求,了知本質唔一定要冥想嘅! 生活遇到嘅每一點一滴都可以悟到佛法或者係道! 何苦追逐某個你想要嘅境呢! 咁同所謂嘅凡夫嘅追逐世間事又差咗去邊呢!
當然龍樹都有可能真有其人,但佢神化既故事我自己係唔信。
我地識溝通,同你有個意識仲神啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞