原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
source: trust me bro
又係果個問題,講左15頁,都無人真係走去驗證下。
老老實實,有冇人可以send 呢個post 去比陶國障或者劉保禧比佢地睇睇。
一個未接觸過巴利文嘅人係應該五日內睇得明巴利文佛經?
上面都講左,睇左中譯本先。再查番巴利文果隻字/句,再搵番個個字/成句既翻譯。其實唔洗識巴利文都做到。
自己 send 俾陶國璋劉保禧囉
google 都搵到 email 啦
咁都假手於人
即係唔一定要成本就咁煲原文,係可以揀一d 概念獨立一篇/一句/ 一字咁去對照。當然你有能力煲成本當然歡迎。
//上面都講左,睇左中譯本先。再查番巴利文果隻字/句,再搵番個個字/成句既翻譯。其實唔洗識巴利文都做到//

佢即係間接認咗唔識巴利文
既然你睇呢個post咁唔順眼,你幫手搵下中大d人去恥笑我呢個post仲好啦。將呢篇野send 到周圍都係 ,等其他人可以瘋狂恥笑我先係上策wor ching
我等上報紙或者好青年荼毒室
哲學佬我佛你
希望大家可以對 有餘涅槃 呢個term/ 境界 有多點認識,以下為網上嘅資料搜集,方便大家參考
查看多方資訊 然後自己思考,
不是單單只看樓主個人睇法

1. 標題: 有餘涅槃與無餘涅槃
https://video.enlighten.org.tw/zh-tw/a/a18/4284-a18_037

2. 標題:三果與有餘依涅槃
https://video.enlighten.org.tw/zh-tw/a/a18/4264-a18_032

3. 佛學大詞典/有餘涅槃
https://zh.m.wikisource.org/zh-hant/%E4%BD%9B%E5%AD%B8%E5%A4%A7%E8%BE%AD%E5%85%B8/%E6%9C%89%E9%A4%98%E6%B6%85%E6%A7%83

4. 星雲大師全集:114 涅槃
http://books.masterhsingyun.org/ArticleDetail/artcle9293

5. 維基百科:有餘涅槃界

6. 書:涅槃之道 - 讚念長老的內觀開示
講述:讚念長老
http://www.ss.ncu.edu.tw/~calin/textbook2008/3.pdf
內文提及:

英譯者序:
讚念長老(隆波讚念),是一位已經修行六十餘年的泰國佛教上座部的 比丘。

在第 一次見面時,我立刻就沉浸在他那充滿慈愛、喜悅、快樂的振動與 善的能量之中。這能量的強度隨著長老唱誦〈九吉祥頌〉時大幅增 加。接著,我震驚於他那深邃的佛法教導,隨後被他那尋找心靈解 脫之道的有力指導所折服,於是我成為讚念長老的弟子之一。

本書旨在做為讚念長老過去 50 年佛法教導與修行指導的快速參 考,並且做為那些想要實踐讚念長老所教佛法的人的指南。我把長 老的教導資料整理成相關的主題,以拓展和鑽研他的教導精隨。在 編寫本書的過程中,我咨詢讚念長老的意見並獲得指導。讚念長老 的核心教導是依據佛陀的教法,長老的教導風格側重於從他個人的 實踐和經驗中對佛法的應用。

為了幫助那些對巴利文不熟悉的讀者,使本書容易閱讀,書末 附有巴利文詞彙表。當有一巴利術語首次出現時,會提供一個簡短 的翻譯,隨後同一術語再出現時則根據上下文和常用用法,以巴利 文或英語呈現。為了更具學術性地闡明所引用的佛法和巴利文詞彙, 作者鼓勵讀者閱讀《三藏》(巴利文佛教大藏經)和《論》(傳統上 座佛教經典的解釋)。

為了此修訂本,作者做了一些微小的修改,並且增加更多內容 來闡明和簡化長老的佛法教導。對於在此書進行編修的過程中出現 的所有的錯誤,我承擔全部責任並虛心地請求寬恕。編寫此書的所 有功德,將獻給我們摯愛的導師讚念長老,他以佛法的光輝,親切 而慈悲地照亮了我們的生命;也獻給我的父母、師長和倡印者。 願長老這本《涅槃之道》所帶來的功德,也能使所有的佛法修行者, 發展出充滿智慧的清晰洞見,找到心靈解脫之道。

暫時係咁多先希望有意了解佛法的人 或是 修習佛法的人 可以得到方便 及 有助於修行
咁你有有喺當下覺知到個心識轉變?點解會笑?點解會突然?
答左你啦。emoji 同埋真實情緒係唔同
多謝師兄提供資料
,呢鑊真係信不信由你
咁你做咩 向人表達 與真實不符 的情緒?
修佛法的人應該知道不應作虛假
你呢句直頭係貫穿左成個post既核心!
我覺得加幾個emoji會令大家無咁緊張,會開心d
無文字咁冷冰冰
其實係架
佢唔信ge所以當係神話
巴打有冇打算send去比荼毒室/中大哲學系睇睇
你有冇打算用神粥同即刻嚟我屋企教我冥想?
巴打有冇打算send去比荼毒室/中大哲學系睇睇
你有冇打算用神足通即刻嚟我屋企教我冥想?
其實都係講下笑o者我都知爭議性係好大。
只係我見我share既野引起大家都咁大怒火,我咪調和下氣氛。
即係我本來share出來係打算分享下我理解既佛法,點知令到各位佛法專家嬲到咁,又係本未倒置左。所以轉換下氣氛,等大家冷靜落來先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞