原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
唔使咁快道德審判我住,比我休息下聽日再講,好無? love you
1你嗰句嘢有冇骨痛有冇人發嬲冇必然關係

2如果你係真心感激上面嘅巴打嘅,你呢個係最差嘅表達方法
你地嬲到咁,搵人幫你地出下氣都好丫
其實已經恥笑緊,你自己唔覺啫
你點樣睇到道德審判?

你真係了解佛法嘅重點嗎 不作虛假好重要
可摸耳解釋下點解有啲人做到特首?
阿羅漢即係點? 唔洗投胎咁仲有冇意識嘅存在? 仲有冇一個enjoy嘅無痛苦,平靜嘅意識嘅存在? 定修行只係強行地將本身死後係要投胎嘅現象變成人為嘅人死燈滅,將自己嘅意識滅埋,從此我就不存在沒痛苦? 1999唔知你明唔明
1。既然無關係,即係佢唔會因為呢句野嬲啦,仲好!同埋有冇骨都係你認為,我甚至唔知咩係「骨」,我都真係有d想知你點樣判斷

2。好同差係你既價值判斷,同我既價值判斷又無關wor。乜真心感激係有客觀標準既行為咩?
我想講*enjoy緊冇痛苦
原始佛教係唔同其他宗教。唔係命定論來。
同埋唔好睇到「人」係咁重要。邊個做特首wfc
人地嬲與否,人地嘅覺,同你無關,但係你覺得人地嬲,只係你幻想出黎! 你仲活响你嘅幻想空間,出黎同人講正覺合適嗎?
阿羅漢即係點? 佛教修行最高境界,係透過冥想達成。

唔洗投胎咁仲有冇意識嘅存在? 詳細唔知,未驗證過唔想亂咁講

仲有冇一個enjoy嘅無痛苦,平靜嘅意識嘅存在? 詳細唔知,未驗證過唔想亂咁講

定修行只係強行地將本身死後係要投胎嘅現象變成人為嘅人死燈滅,將自己嘅意識滅埋,從此我就不存在沒痛苦?詳細唔知,未驗證過唔想亂咁講
原來大家都無嬲,咁就好喇。我愛你地
你睇多幾頁
之後等俾人批鬥嘅前戲
咁你覺得有人嬲你有人反對你亦都只係你主觀嘅感覺黎姐,我又唔係睇得出啲人真係咁
咁你信唔信有投胎先
//emoji 同埋真實情緒係唔同//

真實情緒?唔係話無情緒架咩?
你冇體驗過唔知,咁佛經有冇提過?
btw純粹驚死撚左渣都冇想知
你喺#391 :
簡單來講,呢一個係一種諷刺手法。
即係有人如果因為呢句而嬲,咁其實佢講既野(佛法)實用程度應該唔高
呢一種叫「自我」。

點解用百度百科 後 再用wiki 令你覺得有需要去諷刺?
反而我真係search緊有關 巴利三藏講咩野.

你嘅起心動念 同 言語態度 證明緊你所修ge絕對唔係 善法正法
引用百度百科 or Wiki 唔一定有問題,
問題係 內文如何表達、是否精準 詳細.
你對百度百科 同 wiki嘅藐視已經 大過 去注重佛法經文嘅真偽

你去諷刺他人嘅同時,
咁多頁留言 你都冇貼過一d reference,
淨係識叫其他巴絲自己去搵 去對譯,
你連自己翻譯出黎嘅 巴利三藏、 對巴利三藏嘅解讀都冇

呢度係學術區,你要9 up去番吹水區啦
乜野大家都無嬲呀! 你又代表咗大家喇! 你係你,人地係人地! 你唔好咁啦!
你驚死總有原因。屋企人?錢?定咩慾望執著?
原始佛教無講太多咩死後世界。你要自己先搵到原因。我諗都係外在社會關係或者物質?
樓主訓極都訓唔到
幫你宣傳下,大家記得入 discord 谷
捨得訓未
驚死原因個個都唔同。但本質都係:
1。本能要你驚死
2。你有外在執著、太強慾望(關係、物質)
3。對未知既恐懼,其實都係第一點,本能來
4。過去既陰影。同第三點一樣
5。對失去自我既恐懼。同第一點係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞