原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
意識係好難做到有客觀標準既實驗,只能從一d 普遍性既主觀現象研究。例如內部和外部既感知或認識、潛意識既影響、心智如何存在、清醒與睡眠、行為、對外在/內在環境既反應同刺激、甚至宗教、鬼附、驅魔呢d文化都要研究。
腦分泌,精神病都要識d
一係你加我discord group:
https://discord.com/invite/fRT2Em5e
咁可以理解為心理學嗎?
以上提到心理學都有提及咁
有人會將佢歸類為超心理學。但係超心理學普遍都係比人當偽心理學。心理學脫胎自哲學,但係更加講求實驗數據同效果,但做實驗係好難做,好多國家禁左。意識學比心理學討論得多係更多關於意識既基本問題,每一個人都可以參與研究既過程,就係觀察自己既主觀。同埋都會有哲學討論,例如教條主義既形成之類。
會當主體哲學去睇同討論,但哲學只係意識學既一部份。
有人可能會唔認同,但我會咁睇
甚至都可以討論存在主義,卡夫卡;卡謬果d荒謬感係點來。
心靈哲學(英語:philosophy of mind),也稱心智哲學、精神哲學等,是哲學的一大分支,研究心靈的存在和本質,及其與身體的關係。 心靈哲學的核心問題是心物關係問題,以及:意識的困難問題,特定精神狀態的基本特徵等等。[2][3][4]哲學家研究心靈的這些方面:精神活動、精神功能、精神性質、意識、心靈本體論、思想、心靈對身體/物體的作用等。

From wiki:

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E5%BF%83%E7%81%B5%E5%93%B2%E5%AD%A6

以上好似包含左你提及既學說?
因為我唔太了解意識學呢樣野
怕反而用太哲學既角度去睇佛法
緣起性空如果係意識學角度係講緊自身多啲
而哲學講既係世界事物的本質?

可唔可以咁理解呢
Interested有冇tg group
上面有discord 谷有一個巴打入左來
睇落佢似乎係以科學角度去 令自己進入某種狀態同「修行」 然後實踐到佢口中嘅涅槃

越睇留言越唔對路
意識學主要圍嬈既係「意識」出發既討論,咁當然有人會話呢個世界既事物係我地意識賦予價值/意義。所以有時都會變左討論哲學。因為哲學成日都會討論意識形態。

意識學多左既係我地意識同潛意識係點樣互相影響同運作,點樣操控意識,例如密宗果套利用自己既慾望去修行。又同時係carl jung果套。而且宗教都有好多影響意識既通靈行為,例如聖靈擊倒、僮身、附魔之類。
對照番一d 佛教/道教修行人記載,我的確係會成功見到「壇城」/ 「曼陀羅」/ 太乙金華等等等一系列相同既野。我無法證明比你睇,你都可以話我有機會係精神病。
將客觀世界嘅事物理解為空無自性,真係對放低我執冇幫助咩?
主要係你要點樣應用出來。
空無自性本來就唔係解客觀事物,係解人心既幻象。我篇文係講現代修行人對原文既誤解。你可以用任何方法說服你自己唔怕死,去超越一d 心理問題,你自己可以驗證。我提出既只係「對原意既誤解」。如果你真係可以用事物既「空」性來幫你離物慾,其實都係ok,因為係睇結果同埋對你有用就得。
因為世界既事物係我地既意識去賦予左佢意義,然後你既執著對佢產生綑挷。認為外在事物係你生命既一部份。好似d人當架車係老婆一樣。
你所講既空性係指事物既「狀態」唔係我地可以掌握到,例如你控制唔到你壞唔壞之類,壞左要搵人整,本質上係探討「擁有」既定義。

但原始佛法出發點其實係我地既內在「先」賦予左事物
意義,再對外在事物產生綑挷。係歸納左係十二緣起既一部份,所以先叫「緣起性空」。
佢可能過去世修到阿那含呢 今世一來人間永斷三毒 證到阿羅漢果 報身完結就無餘依涅槃
仲有「無常」都係,成本巴利三藏都係講緊,你情緒起伏/念起伏既無常。好多人就認為係指外部事物/社會關係/命運既「無常感」。
無常都唔係來形容事物既「無不變」狀態。
認真問
樓主開呢個post目的係咩

本來無一法 你硬要sell一套法 叫人點信?
我講既「法 (音 Dharma)」原意係「心的屬性」,你講既「法」可能係中文語意一詞多義下既其中一種解析「方法」「法門」既意思。
開呢個po 目的係討論心既屬性。
你所講既本來無一法我會理解成,我地既心既屬性係無。
你啲論點好衝擊 但又好似有啲道理
而家好似一啲好基本嘅嘢畀人動搖咗
你唔好信哂我先,你自己試下轉換一個新既立場去睇,
然後再應用係實修,觀察下你既內在係咪如我所講咁樣。

好多野你有得驗證,最緊要揀你有用既立場。再唔岩可以轉去道教都得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞