原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
上面有位師兄貼既文講咩有人可以超渡亡靈、高僧開光、做善事可以有好報、行惡會有報應呢d其實都係屬於「自我安慰」,而唔係屬於「原始佛教」既一部份。原始佛教既「善同惡」唔係解你「做好事定壞事」,係講緊你係咪做緊d 令你「清淨或者唔清淨既事」,所以點解「飲酒」都係屬於惡既一部份。佢post 既文章都係網上流傳既野。其實都係錯
有興趣了解既朋友可以睇前五頁了解下先。
原始佛教既「善同惡」唔係解你「做好事定壞事」,係講緊你係咪做緊d 令你「清淨或者唔清淨既事」,所以點解「飲酒」都係屬於惡既一部份。位師兄不斷係度貼既文講咩有人可以「超渡亡靈」、高僧開光、做善事可以有好報、行惡會有報應呢d其實都係屬於宗教既「自我安慰」,而唔係屬於「原始佛教」既一部份。佢post 既文章都係網上流傳既野。其實都係錯
而且依家好多學左佛幾個月都會用一d 令人百思不得其解既佛教術語去解釋佛法。其實都係因為佢地唔明自己講緊d 乜先會用一個術語去解另一個術語。
呢度係常見道教與佛教宗教文化概念謬誤既補充
https://lihkg.com/thread/3204598/page/1
同時有興趣深入討論可以加入小弟discord
https://discord.gg/fRT2Em5e
睇返篇文
我N 年前睇,都有你呢個疑問
我傾向認為你岩

Quine 係 semantical rule 個節,
佢唔係反對緊 formal systems
佢係認為 formal language 都唔會俾到一個 account 去解釋何謂 analyticity

咁佢主要有幾個 points:
1) 如果我地想用 semantical rules 去解釋 analyticity,
例如,我地咁 define: "statement S is analytic in language L0, if and only if ...",咁樣都係幫唔到我地理解咩係 analyticity

我估佢背後有點似 compositional semantics 嘅假定:
P iff Q 嘅 meaning 係由 P 同 Q 嘅 meaning 加上 logical connectives 去決定
如果你本身唔清楚 "statement S is analytic in language L0" 嘅 meaning,你都係唔會清楚 " statement S is analytic in language L0 iff ..." 嘅 meaning

(我諗佢未必 exactly 係我上面咁解讀,因為印象中佢對 "meaning" 呢個概念都係抱懷疑態度,但我估佢背後大概嘅 assumption係咁)

2)如果你話 analytic statements 係 一啲 always true according to truth tables 嘅 statements,
佢都係唔接受咁嘅解釋

(佢嘅回應大概由 "It may be instructive to compare the notion
of semantical rule with that of postulate" 開始)

佢主要認為你就用一啲所謂 semantical rules去 specify 一堆 true statements,唔表示個啲係 analytic statements

所以起碼個啲 rules 係要有一啲好似 axiom/ postulate嘅地位
但問題係,一個 formal system入面,邏輯學家可以任選一啲佢地想要嘅 statements 做 axiom/ postulates
唔同目的,可以選擇唔同唔同 statements 做 postulates
另外,唔同formal language 可以有唔同嘅符號,間接影響邊啲 statements 可以做 postulate

我估佢呢度又係有啲假設
佢大概覺得 analyticity 係唔會相對 language, 目的
但 "always true according to truth tables", "postulate" 等等概念 specify 邊啲 statements 出黎係會相對唔同嘅其他因素
大概咁,Quine 認為呢啲概念解釋唔到 analyticity
1方面我幾同意你,因為if and only if其實同=無分別,只係前者用係statement,後者用係啲term,而講得話A等於B,亦即係話你理解到A同B嘅meaning係一致
但點解我哋理解唔到A同B嘅meaning係一致,因為當我地話statement S is analytic in language L0,我哋並非唔明有咩statement係具有分析性,我哋係連分析性咩含意都唔知

而quine objection of intentionality, 必然性

其實唯獨2我先呆咗好撚耐,睇番之前另外巴打send篇文,同我自己搵到嘅文都係指緊quine認為analyticiy唔會相對language,換言之,即係所有language下/喺唔同axiom下此statement都為真,跟住先係叫analytic,我心諗分析性咁rigorous㗎咩,佢咁講無嘢係analytic㗎喎,然而佢section 1話first class analytic claim係無問題,Our problem, however, is analyticity; and here the major difficulty lies not in the first class of analytic statements, the logical truths, but rather in the second class, which depends on the notion of synonymy同section 3 話Necessarily all and only bachelors are bachelors
is evidently true, even supposing 'necessarily' so narrowly construed as to be truly applicable only to analytic statements,呢兩處指出quine認同嘅first class of analytic statements,但佢哋之所以啱就係建基於其背後某啲邏輯學家所pick up嘅axiom/postulate同notation(例如話我可以僅用sheffrer stroke就可以,唔洗再三假設埋其他logical connective),咁如果quine係咁rigorous的話,咁first class analytic claim佢就唔可以hold,但咁又同佢前文支持first class of analytic statements嘅立場,只係反對second class相矛盾,我嘅理解就係佢其實連first class of analytic statements都唔認同,只係相比被second class睇嗰樣好些少,但唔知有冇解錯
而quine objection of intentionality, 必然性喺呢度就唔太關事嘅
其實佛法修練既核心只有一樣 「認知到你腦入面把聲唔係你來, 你係接受訊息者, 聽到佢果個人先係你」
1你可以繼續一邊唉聲嘆氣/蜂刺人,一邊聲稱自己冇情緒,冇人阻到你

2壓抑同控制情緒嘅前提都係先要有情緒出現,冇情緒又使乜控制
1. 咁真係無喎 我同你都證明唔到無
2 控制完咪無. 無問題嫁
1, 人地咁問得你,當然係質疑你啦! 你又"唉" 又"emoji"咁! 你話搞下氣氛, 唔下下打字咁冰冷! ok有人信你咪得囉! 但係效果應該唔係咁理想囉!

2,控制完就無,之後生起又再控制! 咁不斷Loop,咁衍生幾個我諗到嘅可能性!
a, 可能經過咁樣不斷壓抑情緒,個人會變温和咗
b, 個人越黎越壓抑, 越積越多,越搞越round
c, 無轉變過,只係重覆做一件咁嘅事

我會覺得你傾向揀a嘅! 但係會唔會有人會bc呢? 如果會應該點處理呢?
我認同你呢個問題嘅
我以前都有個疑問

不過我突然諗到 可以有一個 Quinean reply
唔清楚Quine 會唔會咁睇,
但Quine 大可以承認自己有直覺,某啲 statements 佢地之為真嘅方式,唔 depend on empirical information

咁我地叫呢類做 analytic statements
問題係,我地點 define 出 the set of analytic statements?
如果最終我地唔可以 reduce analyticity 做一啲可以明白嘅概念,咁我地 define 唔到 the set of analytic statements

如果係咁,我地寧可放棄本身嘅直覺,都唔應該勉強用 analyticity 呢個唔清晰嘅概念
我明你嘅做法,我可以為呢啲句子直覺地歸類為分析性,但其實我哋唔知分析性係乜,呢種分類本身就形同虛設,而直覺本身經唔起推敲
打個比方,我可以將有啲現象歸類為撞鬼,但其實我哋根本唔知鬼係乜,如上所述,呢種分類本身形同虛設
可惜quine瓜咗我冇得問佢(講到我好似有得問),因為呢度番睇幾次篇文會唔會係我誤解咗佢,繼續睇埋佢再睇一批(仲卡喺a版deduction)
完全同意,亦即所謂enlighten
呢個係真正修行人有既態度,所以唯有珍惜每一刻努力去修持
我地唔識解釋 analyticity 唔表示呢個概念有問題
有好多概念我地都好難俾到一個完滿嘅解釋,但我地唔一定會輕易視呢啲概念有問題
似乎呢度需要更多嘅論證
可以睇下Gillian Russell呢篇文嘅討論我問嘅呢個問題:
https://gilliankrussell.files.wordpress.com/2021/07/russell-quine-on-the-asd.pdf
無錯依家特別珍惜時間。有機會就會思考關於修行既野同埋實修。
我睇完再覆
我skip咗confirmation holism嗰part,因為我仲未睇完vi
原來已經有前人代我質疑過另一個我唔明嘅事,如果quine唔明咩叫Analyticity嗰meaning,咁點解佢寫到十幾頁紙,咁咪自相矛盾,呢篇文嘅講法,what quine have in mind其實係analyticity喺歷史上被定下嘅意思,

而且最後嗰part幫我理解更多quine講乜
我可唔可以咁講,咩logical truth都好,佢仍然具有現實世界嘅性質,當我話蘋果係蘋果嘅時候,呢句說話之所以為真,一半用咗蘋果喺中文嘅意義,而另一半係用咗現實世界所有嘢都等同自己嘅性質,唔係因為我唔諗/唔分析呢個句子,就現實而言,嗰事實本身都係啱,所有句子皆牽涉兩面,analytic同synthetic 唔係咁分得開
但最後作者嘅反駁,我地其實都能夠hold到true in virtue of meaning
係嘅,任何句子都有兩面性,但喺特別例子下,(contingent analytic),呢種句子嘅meaning本身就足以為真,而現實世界嗰面點變都無影響呢個sentence係true,只影響其proposition為true姐(因為其為偶然),我地仍然可以撐佢係true in virtue of meaning
唔係因為我唔諗/唔分析呢個句子嗰事實就會錯
//原來已經有前人代我質疑過另一個我唔明嘅事,如果quine唔明咩叫Analyticity嗰meaning,咁點解佢寫到十幾頁紙,咁咪自相矛盾,呢篇文嘅講法,what quine have in mind其實係analyticity喺歷史上被定下嘅意思,//

呢篇文算係幫 Quine defend 咗你呢一個質疑

佢個解釋似乎亦都同我之前嘅解釋相融:
Quine 係有一定嘅直覺,同知道哲學家會當邊類句子係 analytic
但佢覺我我地冇 non-circular rules 去 define the set of analytic sentences
(亦即係 G. Russell 話,Quine 唔單單係當 the set of analytic sentences 係冇任何成員,更加認為 "no good mechanism has been established which would link the expression to a suitable extension" )

//我可唔可以咁講,咩logical truth都好,佢仍然具有現實世界嘅性質,當我話蘋果係蘋果嘅時候,呢句說話之所以為真,一半用咗蘋果喺中文嘅意義,而另一半係用咗現實世界所有嘢都等同自己嘅性質//

我唔太理解篇文最後部分 (too brief to be understood)
我知 Gillian Russell 本身有本書專論 Truth in Virtue of Meaning
但我未睇過,所以我唔太知佢最尾個 proposal 係點

我自己對 "true in virtue of meaning" 呢個 notion 都有保留
因為 standard approach to sentential meaning 好多時用句子嘅 truth conditions 來解釋句子嘅 meaning
所以我唔肯定究竟 "true in virtue of meaning" 呢個 notion 最終可唔可以 被 vindicated

而且, 我直覺上,似乎「蘋果係蘋果」之為真,唔 depend on 現實世界係點
Jamin Asay 有篇 Truth(Making) By Convention 提議,analytic truths are truths that ontologically depend in no way whatsoever upon what exists. 你可以搵嚟睇下
Thanks巴打可以同我討論咁多
俾咗我究竟quinean點defend我呢個質疑,
我都諗住讀完two dogma同一批之後,讀下quine呢本truth by convention,同巴打介紹嗰幾篇文,不過可能都要幾個月後再同你討論下
慢慢睇完再討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞