原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
你可以查下「緣」呢個字既巴利文原意。
多謝你
我會了解下
你一合埋眼,有一堆情緒同念頭會沖出來。如果你比佢地影響到,你就係「無明」
所以緣起性空從來唔係指客觀外部事物既變化、無獨立自性。係指你既十二因緣都係「空」、係自己制造出來既幻覺。你要睇穿呢d野係假。

呢個已經好多人理解錯左。
如果有幸參透到,點樣調節同老婆仔女嘅關係🤔

其實我本身都冇乜煩惱
不過可能有想進步嘅念頭
呢種念頭似係你剛才所講嘅優越感嘅執着
千祈唔好打算用佛法去解決人際關係問題。
原始佛法修行從來都係自己。
你要明禪修係一種減法來,你係唔會得到任何野。
你係要「為道日損」,將自己咁多年唔好既經歷同情緒用冥想去磨走佢。
你係唔會有「進步」你只會退步,退番果個孩童時期無憂無慮既自己。

同埋你根本唔洗參透d咩,你合埋眼冥想,遊戲規則係你唔比你自己d念頭同情緒影響。一開始set 10分鐘,之後set 半個鐘target。

根本係唔需要咩悟性,個個都做到,岩岩開始你當遊戲咁玩先。
改善人際關係唔係佛法要關注既野,佛法從來係提出一理論同方法,去教你點洗走你d唔好既情緒同過度既慾望。
你同人係結唔到咩善緣惡緣。亦唔會靠一兩個佛牌就控制到你自己、你身邊人既人生。
Thanks
唔好再信捐錢佈施、放生、積陰德呢d可以幫你「修行」。
佈施一開始提出既目的係離物慾,唔係賺功德分幫你上天堂。
真正既修行係冥想。
真正既因果業力唔係做好事有好報,惡事有惡報。
因為善同惡既原意係「清靜與否」
全部都係同你既意識運作有關。
講多一句係,其實我係有同好多修行人傾過。
佢地好多其實都會承認,因為原始佛法對意識既描寫再譯番中文係會出現好多誤解,同埋大部份人一開始好難去觀察到咁多呢d意識層面既野,所以佢地會將依家普遍流傳的佛法為「權宜之法」,將複離既意識學概念變成宗教,你信就跟住做就得,唔使諗,得閒捐下錢幫下寺廟營運,因為佢地證到果前都要食飯。
所以我明你地所反對既點係咩?例如「人地都起嘛係個大師,而你只係一個連登仔」。
副作用係傳傳下d 人當左係真或者唔去冥想修行,以為做善事就得,本末倒置
我無冥想嘅習慣

如果想開始,有冇話需要乜嘢環境同埋要點樣做?
因為坊間太多冥想嘅資訊我都唔知邊啲係。
追哂成個Po,樓主有料confirmed
多謝。但都係果句
我上來唔係為左辯論,因為我其實已經無乜情緒波動,你地點屌其實我天然就已經無feel
我亦唔係為左賺錢、開教會、甚至要你地捐錢佈施比我。
亦唔係為左要出名,要拎你地d view 賺錢(lihkg view 係無錢)

我係真誠地、毫無保留地,將我人生我覺得我唯一一樣做得好既野分享比你地。有用定無用你地可以自己驗證,或者你覺得我講果料唔掂都唔緊要。
即係空係修出來既?
唔係睇幾本書,9up完 大德d理論研究空係咩來?
「空」既作用點係你既意識。
即係你冥想果陣,有一堆情緒、念頭走出來,呢d 野係「緣」。
如果你比呢d野影響,你就變左「無明」。
你要睇穿呢d 情緒同念頭,係你自己generate 出來,係假,係垃圾,係多餘的訊息。
你要睇穿呢d野係「空」既性質。
呢個就係「緣起性空」既空
每個人有自己既方法,我可以推幾種比你,你自己再試邊種效果最好,一係你pm 我
其實你諗下都知唔多合理。
空依家被好多人教導係形容客觀事物既性質。即係咩你面前張檯係咩「因緣和合」而成,無獨立自性,無不變性。

第一「因緣和合」其實唔係咁先
第二,你知道左咁又點?難道可以即刻就唔執著?即刻就無左呢個知識既作用點。
然後就要求你有「悟性」先會明。
呢個就係依家佛教咁黑人憎既原因
不過佢唔係咁傳我都未必會接觸到。唔係講到d野咁複離一早斷根又何來我來我係度9up左幾日
Thanks 師兄

但原來我唔識係連登pm
我研究下先
請問一下咩係意識學呢?有冇其他野都係意識學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞