原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
可否幫手貼埋link。依家真係訓
同普通人一樣 驚死就係驚死 幻想唔到自此消失於地球係點
你可以睇下成個post, 想認識佛法真係唔好聽樓主講
上面有個list 你可以參考下:

驚死原因個個都唔同。但本質都係:
1。本能要你驚死
2。你有外在執著、太強慾望(關係、物質)
3。對未知既恐懼,其實都係第一點,本能來
4。過去既陰影。同第三點一樣
5。對失去自我既恐懼。同第一點係一樣
有識之仕嘅不異之選
我又唔覺得佢地係嬲wor,
點解你會覺得佢地嬲?

點解你仲可以認為自己只係 純粹分享下我理解既佛法? 對自己嘅言論亳無覺知?
咁驚死就成為你既苦。
你生存就係為左驚死,但你又出左世,無得揀。

但死係一定會發生,就算你幾有錢幾勁都好,你都會死。咁問題就來喇,你驚緊一樣每個人都會發生,自然地發生,一定會發生既野。不如你去了解下咩係死亡先啦。

睇下書,了解下人地係點死,點樣死法,去下殯儀館。
除左面對別無他法。
都係因為「求不得」。你自知係一定會死,但又有好大既求生慾。
求生都係慾望既一種來。
訓之前諗諗聽日要講乜! 真心追你個po, 真係好正!
唔想放棄慾望 求不得就努力求得 冇慾望仲有幾十年命點過
多謝
你都早d抖啦。有咩得罪我say sorry
如果唔係上面有位巴打問我諗我都訓左。
你係無可能得到哂所有你想要既野。如果有一日你做到,你就會搵第二d 挑戰 我都算有錢,我係明的。咁你再慢慢求下先,發覺唔對路可以番番來睇呢個post
如果根據你認知嘅佛法,會點答我呢條問題? 同埋行善積德你點睇
你求到攰果日,你就番番來睇呢個post。
條骨其實一直都唔係我度

咁你講咩野 「我甚至唔知咩係「骨」」
其實你好似真係唔認識一d佛法要知嘅野,
例如 不犯口業,
當中戒律其中一條係: 不妄語
亦都有另一條係:不兩舌

乜真心感激係有客觀標準既行為咩?
至少唔會係以 諷刺 作為真心感激嘅行為
咁又要講下無我喇! 既然無我,死嗰個係乜水呢? 既然瓜咗都有意識!何以為死呢?無斷畫界係咪無明囉!樓主畫夠未呢?
笑左 佢真係自打嘴巴得好緊要
你訓啦! 好好休息,接受明天嘅挑戰
我先天擁有嘅嘢比人少啲,同埋可能我自命不凡啦,我覺得自己係有啲特殊技能同才華,可以行異路功名嘅路拎嚟追返我冇嘅嘢,只係機會未到 太多慾望係唔好嗰啲道理上係明的,但係要修練到成佛同埋唔使投胎嘅境界又太遠,唔係凡夫俗子咁容易做到。所以精力所係放返人間嘅事上,除非同我講其實解脫係可以冇咁困難,咁到我追完我想要嘅嘢我都會去嘗試嘅
樓主應該pin#249
佛教又好多支派,主要分為大乘同小乘
唔係科學咁真相只得一個
哲學都冇model answer
樓主執著對與錯好on9
玩夠先諗呢啲啦!
根據我既經驗,你要去到某個位追到攰先會反省究竟呢d野係咪值得。依家呢個post講果d 野你一時三刻唔明唔緊要。不過你得閒可以了解下咩係「死亡」,有本書叫「死後的世界」,其實死亡係完全唔痛苦,本書d 例子講佢地係死到好爽,你睇下就知。

我訓前最後一句係:
「你其實你明知自己終有一日一定會死,過強既求生慾係你驚既主要原因,痛苦既來源係「求不得」,因為你不斷求生,但又接受唔到自己終有一日會死,呢個就係你痛苦既原因。」
聽日可能有d忙,你地傾住先,你地可以幫手開解下果位巴打
你想認識佛法嘅話 真係去睇其他仲好,
佢吹水左咁多頁,
都冇講過 自己翻譯巴利三藏經文嘅文or字句,
冇比過任何reference link 真係純吹水,
叫佢提供下 佢自己睇嘅巴利三藏經文原文/譯文 都冇

我所理解嘅佛法係有講死後輪迴, 分為六道,分別係 天道、阿修羅道、人道、畜生道、餓鬼度、地獄道

例如以下嘅內文有提及:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞