原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
一時之間唔知點回覆o者
我打字/出emoji 唔一定同我真實反應係一樣
巴打係咪撈亂咗「入定」(或者「禪定」)同「湼槃」呀?

如果巴打已經達到一般佛學所講嘅「湼槃」階段,喺度同你討論嘅各位,今趟真係與佛同行喇…
入定只係屬於止觀既「止」,同時仲要觀「念頭」、「情緒」、「慾望」。我講既野係符合「定慧」或者「止觀雙運」原則。
只不過無左d 似是而非既佛教術語,所以d 人聽唔慣。
樓主其實無著,世親,龍樹,嗰幾修茂利係咪妖言惑眾,真心想知樓主有乜睇法! 真心學野
呢d我全部當神話故事睇。
如果你連呢d都信,咁點解唔信「老子化胡經」?佛教佢話係起源於老子,與道教同源。
呢度你可能會有既思考就係,點樣可以最大效率去揀d經去睇來到幫自己。
我地心入面其實係會有選擇,去揀信d乜唔信d乜。
因為好多時係無足夠證據去100%證明所有野。
我係度只係提供一個有理有據既選擇。
我唔會去辯論既原因都係咁。
其實成個耶穌係你面對顯現,有人會揀即刻信教!
有人會覺得佢係魔鬼化身。
道理其實係一樣。
你叫我依家證明地球係圓,我當堂企左係度。
題外話,雖然好多證據表明地球係圓,我既知識同體驗話你知地球係圓。而且我相信係圓。
咁如果你真係咁想了解,係咪應該自己去驗證下我既講法。
你問無著、世親、龍樹
樓主唔識咪唔答你

撇開明明呢啲有大量學術研究《中論》
唔只宗教嘅研究
哲學研究有從知識論,邏輯學等範疇探討龍樹嘅學說
有咩咁神話?
講神話故事,佛祖咪仲神話色彩
覺得佛祖既經歷係比無著、世親、龍樹神話,係因為真係信左佛祖一出世就天地有異像,又唔知咩係蓮花出世,又唔知咩發哂金光3歲識飛果d。佛祖出世經歷佢都有分享係巴利三藏 同大乘部份經吹到佢天花龍鳳係完全唔同既故事,係一個普通人既故事來。有興趣可以睇下。
更正:
係佢堂細佬阿難幫佢drop 低,唔係佢自己寫。

睇你信邊個多d o者其實都係
大把方法唔使親身體驗,都可以有理據相信地球係圓
https://starwalk.space/zh-Hant/news/7-ways-to-prove-the-earth-is-round

講啲科學常識都無嘅說話 唔表示有深度
有冇聽過陰謀論 連月球都可以suspect 係假
地平線都可以係平
d 星星係天幕來

你當然可以list好多驗證方法,但無人會去做。只會信。
我講左十幾版巴利三藏,無人真係會去查下巴利文原文。
既然唔相信佛祖嘅神話故事
點解會視其他後來者,有著作可讀,一律係神話?
自認唔識咪算
叫你 take seriously 地平說嘅神棍
我相信佢係巴利三藏既故事,唔相信佢係其他經文既神話故事。
呢度邊個識巴利文?
梗係冇人會 check
不過都唔見樓主講到啲乜
真係任你吹
正如我唔信老子化胡經一樣
第一次無着世親係神話故事人
哎啊,原來係咁
叫你講下龍樹部《中論》啫
叫你講神話咩講唔到咪算
我無意識呢個問題,sor
唔解咁多喇
入 discord group 先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞