原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
題外話,佛教之所以會成為哲學、心靈雞湯、甚至宗教呢個影響唔只近代
或多或少係佛教最初傳播嚟到中土(魏晉南北朝)需要立足
而佛教嘅字詞對當時一眾儒家嘅士人有好大衝擊

《世說新語》有講過支遁(支道林)去搵王羲之清談,覺得支遁講嘅佛理好容易理解同犀利,結果佛教慢慢藉由依附中國嘅本土思想而傳入中土。

《世》都有講過,當時郗超問謝安,如果支遁同竹木七賢嘅嵇康相比,謝安都話可惜嵇康已死,唔可以再努力,超越唔到支遁,側面咁描寫當時支遁突破咗僧侶嘅角色,進入咗班知識分子嘅心中,亦將佛教思想帶入中哲思想發展嘅架構入面
我過幾日搵返黎再睇下先討論吧
Ok
維基囉 或者 佛經/ 佛教的故事 中學個時睇
你本身明 係你未醒返
因為最終都會失去,苦大於樂
咁涅槃係咩感覺
小心d檢視人哋講嘅野對自己黎講有冇幫助,
唔係人人都要用同一種方法/理論,
條條大路通羅馬,
首先要明白自己追求ge係咩野 同埋 自己適合d咩野

我見佢提倡修行係一定要冥想,
有敏冥想先係修行,
但事實上唔係咁.
唔係個個人都適合冥想
有d人會走火入魔,當然因人因狀況而定

我覺得修行嘅重點係:
1. 練習無時無刻觀照自己,
對自己嘅起心動念,一言一行存有覺知,
覺察背後自己嘅信念、意識 等等
2. 處理自己嘅陰暗面、創傷、情緒 等等,
令自己越黎越明白自己,越黎越緊貼自己嘅心靈,
越黎越明白到自己所造嘅一切背後嘅動機/原因 等等
3. 了知自己同身邊人事物嘅互動,
自己點樣看待呢個世界甚至係整個宇宙
4. 明白自己嘅心,有咩渴望有咩追求,點樣先可以活出更好更光亮嘅自己,發展一個更加好嘅你
5. 做好你自己每一個角色,每一個本份
6. 擴大自己嘅認知 同 意識
7. 學識愛護身邊嘅一切,
細至 用緊嘅手機/牙刷,
大至 整個生態環境/ 海洋/ 人心 等等
8. 佛法所提倡嘅 平等心、清淨心、慈悲心、善心 等等,
呢d真係佛法嘅重點黎,修行在於個人但同時亦延伸到整個宇宙/ 唔同嘅維度
講住咁多先
正確概念:

從上例可知其實「緣」從來不是對世間萬事萬物的現象作出歸納性的解釋,所以「因果」與「業力」也是常常被不同文化背景人士加以演釋成一種基本邏輯關係並套用在所有世界法則之中,例如一個人行惡後會有報應,或者造了「孽」牽連家人或者下一代,更甚會被鬼纏身,下輩子會傷殘或者早夭等等。據我觀察所得,幾乎所有人對「因果」與「業力」的理解都是強行以這種華人宗教觀去曲解「因果」與「業力」真實的含意。

例如一個人行惡後會有報應,或者造了「孽」牽連家人或者下一代,更甚會被鬼纏身,下輩子會傷殘或者早夭等等。

呢一d係真嘅,唔係加以演釋
#85 唔好再信捐錢佈施、放生、積陰德呢d可以幫你「修行」。
佈施一開始提出既目的係離物慾,唔係賺功德分幫你上天堂。
真正既修行係冥想。
真正既因果業力唔係做好事有好報,惡事有惡報。
因為善同惡既原意係「清靜與否」

呢啲係佢自己得出嚟嘅睇法同埋結論,
如果係用引用嘅話就應該提及返巴利三藏係咁樣寫,分享巴利三藏當中係點樣講,但就咁睇佢咁樣表達出嚟係佢睇完經 同埋 實踐之後,自己嘅睇法意見

其實你再重新睇一次佢講嘅嘢,
會發覺佢反對外界普遍佛法所講嘅嘢為主,
叫人去搵適合自己嘅方法修行有幾多句留言係涉及呢?
反而係不斷講自己覺得適合嘅修行方法係點,外界嘅著遍佛法係點樣錯,直頭係表達出 種善因不會得到善果
佛教只係印度教嘅變調,監硬將啲印度神貶咗落妖精層次,然後嘗試自圓其說變成無神論宗教。因為冇咗本來對神嘅崇拜,就要發明因緣空性去解釋輪迴得道,難免兩頭唔到岸
[member]
引用巴利三藏嘅總結,已經唔可以係咁樣講
呢個係佢睇完驚同埋自己嘅實踐之後,得出嚟嘅睇法,而唔係引用

佢所指嘅唔係普遍人認為有善果而去種善果,佢從來都冇咁樣講過

而佛法係要提倡行善,例如 十善業道經,
十善業道經,中文版本為唐朝實叉難陀翻譯。北宋時由施護重新翻譯,名為《佛為娑伽羅龍王所說大乘經》(Sāgara-nāga-rāja-paripṛcchā),實為西晉月支國沙門竺法護譯《海龍王經》第十一品《十德六度》的異譯,記載了釋迦牟尼佛在娑竭羅(意為:鹹水海)龍宮,為龍王所宣說的十善業道因果。經中說明,諸佛菩薩有一方法,能除掉一切痛苦,遠離惡道。這個方法就是修行十善業道,即從行為上遠離殺生、偷盜、邪淫;從語言上遠離妄語(說謊)、兩舌(挑唆)、惡口(語言粗俗)、綺語(花言巧語);從思想上遠離貪慾、瞋恚、愚痴。離此十種惡業,就稱之為十善。無論大乘佛教還是部派佛教,都視十善業是佛法修行的最基本方法。
from wiki https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E5%8D%81%E5%96%84%E4%B8%9A%E9%81%93%E7%BB%8F

而你再睇返佢再早啲講嘅嘢,都有否定過大乘佛法
而且佢好明確咁講到明
唔好再信捐錢佈施、放生、積陰德呢d可以幫你「修行」。

著遍佛法係有講 種善因得善果,
但重點唔係種善因得善果,
而係行善係修行嘅基本之一
都係果句,果陣既「善」同「惡」同依家認為既善惡係兩回事。
果陣既善係指清靜。
苜先原始佛教概念係,唔係要你做一個為左好報既好人,係透過冥想禪修所達到既「善(當時語意係清靜、離慾、控制情緒)」之後,就自然而然成為一個「好人」。係從根本上你既意識出發,從意識既角度改變每一個人既個體出發。
所以依家認為既善惡同當時既概念係完全唔同,詳情要查「善」同「惡」既巴利文原意
簡單來講呢d 經唔係我參考既對象,因為好多歷史原因。我參考既只有早期座部推祟既《大藏經》亦即係《巴利三藏》或者漢傳《阿含部》,而且係巴利文原意。
有研究過佛經既源流既巴打會知點解
輪迴系統唔係佛教、印度教、耆那教、吠陀文化既專利。古埃及都有。
一般有奴隸既古文明都會發展出唔同既死後世界推想。其中一個係輪迴。

輪迴另一個起源有可能係,古薩滿文化,佢地有通靈術等知識傳承,有傳佢地通靈/冥想後,將good trip/bad trip 分類為六道輪迴。

再講多個題外話,依家大乘佛教d寺廟寫既大雄實殿既「大雄」,其實係耆那教創始人「大雄」。
補充一句,成為「好人」唔係「主要目的」係次要目的。主要目的係「透過冥想後涅槃既解脫」。
涅槃係模擬死亡。我地好多時並無感受過死亡係咩,死亡對我地來講係一個數字(人地既死亡)。當你面對死亡果下,好多人有唔同既反應,有人係掙扎,有人會接受。
涅槃係需要你去接受死亡,因為肉身係你同呢個世界既連結,意味住你要放棄所有你見到既物質、所有既社會關係、所有你認為屬於你既野,係一種「全然終極既放下」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞