原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
其實佛教除咗道理上勸人放低慾望,仲有一套關懷感性,讓人可以慢慢減少慾望嘅方法

https://youtu.be/OaDzfH40kyo
訓啦你! 各位都休息下先! 等樓主清醒啲先再同佢傾啦!
扯遠少少,想知善業惡業嘅系統邊到嚟 覺得好似積分榜咁

其實我就唔信宇宙本身有善惡標準嘅 同埋覺得民間佛教善惡嗰套唔知係咪比儒家影響左 將善惡定義得好表面 咩唔好邪淫嗰啲 我信有善有惡 令多啲人會開心嘅就係善 令多啲人唔開心就係惡 即係手天使為例 我覺得係善 都係幫人製造開心嘅感覺啫 但可能中式佛教會話係邪淫?我主張行善,行我自己講嗰套嘅善,如果輪迴積分榜係跟我講嘅咁去運作,雖然唔知係邊到嚟,但都會覺得合理啲
我對佛法都係年尾先開始接觸,
所以仲有好多野都唔知.
同時我都有修習其他法門,
所以盡我所能簡略地以自己暫時認知ge嘗試答一答 當然依家我講嘅野到之後都可能比自己推翻左

係咪消滅潛意識假像,就會消滅痛苦

無辦法純粹講消滅潛意識假像,
就會消滅痛苦,
因為痛苦 涉及唔同層面,
以我暫時自己認識嘅佛法係話 苦來自 貪、嗔、癡、慢、疑,求不得,愛別離,怨憎會,五陰熾盛.

咁或者可以參考一下以下link
https://www.ifreesite.com/scriptures/five-poison.htm

消滅痛苦後係會得到快樂定係無悲無喜,純粹平靜

我唔會用 消滅 呢2隻字,因為冇野需要消滅 又何來消滅? 而係當我地嘅意識轉化左之後,原本認為使我哋痛苦嘅野 都不再使我地痛苦.
當我地回到最純粹潔淨嘅狀態,會有一種冇煩惱、冇負面情緒、安祥和諧、安靜喜悅自在 等等嘅感覺.

死後係咪肉體冇左,意識仍然存在

係,咁之後點樣發展就另一回事.

之後個意識如果成左佛就唔洗投胎,永遠解脫,仲有雜念就去投胎?

唔會就咁話 意識如果成左佛就唔洗投胎,永遠解脫.
我唔識得點解釋,都唔係真係太了解成佛.
或者可以睇下以下內文
標題:人間佛教系列8-緣起與還滅
http://www.masterhsingyun.org/article/article.jsp?index=5&item=14&bookid=2c907d49496057d00149bd3b6c2d021b&ch=6&se=0&f=1
截錄:
(七)輪迥的主體究竟是什麼?
輪迴不是身體去輪迴,而是我們身體裡的主人翁。這個主體究竟是什麼?佛教認為阿賴耶識是輪迴的主體,《八識規
矩頌》云:「浩浩三藏不可窮,淵深七浪境為風,受薰持種根身器,去後來先作主公。」阿賴耶識是生命受生的根本識
接觸種種的境緣,而產生種種的造作行為,這些行為後果的種子,儲存在業識的大倉庫裡,依據善業、惡業的輕重,而決定有情的輪迴方向。當肉體死亡時,阿賴耶識最後才離去;而受胎轉世時,阿賴耶識最快投生,它才是輪迴的主體根本。

(八)輪迥和善惡業力的關係究竟如何?
輪迴的主體是阿賴耶識,輪迴的方向又由什麼來決定?眾生每日身口意三業不斷的造作,或為善業,或為惡業,這些
業因業緣形成兩股力量,彷彿拔河比賽。如果善業的力量大,就把眾生牽引至天、人、阿修羅等三善道去受生;如果惡業的力量大,眾生就墮入地獄、餓鬼、畜生等三惡道去受苦。因此業力的善惡,對於我們末來生的取向具有決定性的作用,如何積善去惡,實為謀求未來幸福的要務。

同時以我所了解,除左在生時嘅種種念頭利為,肉身死時最後一個念頭 或是 放不下的 或是 肉身死後嘅選擇 都會影響 投胎,涉及太多野 難以單一言論
阿賴耶識應該唔包含個人生前嘅記憶,係得啲業力喺到? 好懷疑就算死後有意識,但都冇記憶,既然冇記憶,”我”係會真正隨身體完結
聽過一個講法指 善惡嘅標準係睇 符唔符合天心.
佛法 有十善業道 呢樣野,
而道教有 太上感應篇 呢樣野,
講到太上感應篇又一定要講 了凡四訓

又或者咁諗, 即使唔去分善惡,咁一個人死後都會依照自己生前嘅種種意念、言行舉止去番 相應嘅地方.
佛法都有講及 因果輪迴、 業力習氣等等.

你諗下 一個人若在生時 成日傷害他人身體、損壞他人錢財等等,常常傷人利己的話,點會投胎去到一個 受到眾人喜愛、開心快樂嘅環境?
阿賴耶識應該會包含個人生前嘅記憶

死後係有記憶的,當然可以有唔同嘅情況.
我都有記起到自己某d前世嘅情況,
不過都好零碎
唔知道,不過真係見過 鬼跟住個人,而我都有認識嘅人有陰陽眼.
我估輪迴去邊係純粹習氣相吸 例如 令人唔開心嘅人嘅特質吸返同一類人 統粹係物以類聚。投胎去邊應該冇經過判官審判 ,例如地獄就係呢類自私人磁力咁相吸嘅投胎集合地,呢個地方個個互相逼害到極致,上位上到最大粒嗰個設計埋酷刑整其他人,其他人又互相逼害,成個世界都係逼害嘅文化,類似係咁。

9up,細路仔唔識世界唔好怪

點睇量子佛學?
喺中式道法果邊,好似係有講 要經判官審判呢樣野,佢地有文件記載你生前種種意念、行為,不過我都唔係太清楚.
不過我曾經見過有個女仔有一世係喺戰場上以護士嘅身份去救人醫人,幫左好多ge人,都影響到佢今世所受嘅福報
係咪即係佛學係教人將自己從一切抽離 咁就可以睇到環環相扣嘅事物 盡可能唔影響任何野 亦都唔畀任何野影響 做一個無為觀察者同時扮演返自己嘅角色去serve entropy change
佛學梗係唔係哲學啦,只不過哲學家會嘗試理解同解讀哲學啫。

因為修佛呢個行為本身就達唔到稱為哲學嘅標準,只係根據某一種自身嘅理解去實行嘅一種修行。
只不過如果你當你會質疑佛學嘅教義,討論佛學嘅本質就可以某程度上稱為哲學嘅思辨。

定義哲學本身可能都係一種哲學。哲學本身好難去定義,大致上就係一種會經過反思,探尋本質嘅學問。好搞笑地,你話佛學唔係一種哲學,其實即係話叫人學佛就學佛,唔好去反思咁多探究咁多關於本質上嘅問題。

可能佛學本身一種咁樣嘅野我唔知。但相信如果你想說服人去學你嗰套你都需要解釋點解人哋要跟你嗰套,點解要學佛。否則只係trust me bro程度嘅洗腦野。

就咁睇如果問樓主點解要學佛,我理解到嘅就係要擺脫過去嘅陰影對今日自己情緒同行為嘅影響。目的好實際,但咁實際嘅目的少不免會令人問,點解要擺脫痛苦,擺脫咗咁又點,有乜咁值得?然後會發現如果答案係擺脫痛苦就係本身嘅目的,其實同心靈雞湯係冇乜分別個,頂多就係一本好work嘅心靈雞湯。

留意返樓主本身有提過有輪迴。咁其實同宗教又有咩唔同?除咗教義多啲少啲嘅分別。

我自己覺得,樓主講啲野對未接觸過相關佛學嘅人係幾有衝擊性,嗰一套其實已經好多人(包括哲學家)已經解釋過嘅解讀闡釋得幾清楚。但對好多名詞同概念根本係亂咁解讀,(例如咩意識學,潛意識顯意識)。然後又中意加一啲神秘體驗嘅內容,例如死籐水,涅槃乜乜乜。簡單嚟講就係心理學神秘學大雜燴咁。

一家之見就講到其它人嘅解讀係錯晒;唔講求思辨;經常借用名詞;講神秘體驗。呢啲patterns我多數就喺邪教見到嘅。
但你會見到佢之前講到 用哲學去睇佛法就係錯
TLDR
我懷疑樓主壓抑低自己嘅情緒就以為自己冇情緒
原始佛教係唔認同超渡一說的

http://www.charity.idv.tw/n/y12.htm
很接近了
哦好呀~ 我冇了解到原始佛教
不過我信佛教講ge超渡呢樣野
上面張圖 我引用主要係想帶出 死後輪迴分為六道
可能係佢角度覺得 唔承認 可以等於冇
LM
無錯。原始佛教同一d 阿婆迷信既故事係完全唔同
呢個你只可以永遠「懷疑」,而無辦法證實係定唔係
係唔係得我自己先知。

因為係「抑壓」同埋「控制」好多人係唔識分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞