原始佛法本為「意識學」為何佛法卻常常被誤解成「哲學」或「心靈雞湯」甚至「宗教」

508 回覆
85 Like 51 Dislike
本身用哲學去睇法就係 另一回事,根本冇存在誤唔誤解. 當然如果係誤解左經文就唔同講法.
但如果係用哲學角度對經文思考分析出嚟嘅,真係唔存在誤解
問題係,我根本無情緒我只係指出一d 謬誤同質疑。
我係無「起心動念」。
咁我提出左巴利文原文概念係點,其實係咪應該從我提出既理據反駁?
咁 「淨空」講「習近平係菩薩」,咁其實我係咪都可以質疑佢既講法呢?

「何必著執 哪些是謬誤 還是 正確 呢?」當然係要啦,你要知出面好多人玩性交轉運
老實講 如果達到呢種「正覺」 ,咁哲學家一樣可以問,咁又點?個價值係邊?

本身所謂嘅價值就因人而異,因應社會情況而定
對我來講,可能係一生追求嘅嘢?
每個人追求都唔一樣,有啲人只係想安居樂業三餐溫飽.
不過又要留意番,每一個人喺唔同嘅時期都會有唔同嘅變化 依家覺得冇價值嘅嘢,遲啲可能覺得有價值就好似英女王幣咁(唔知用呢個例子恰唔恰當)

雖然樓主表示
//原始佛法不是用於解釋和處理人與人之間在社會的關係,佛法修行最重視的從來只有「禪修(冥想)」修行,在內觀之中觀察體會自己潛意識當中生起的各種虛幻不實的情緒,訓練覺知力與平等心,是為「觀自在」, 是一種絕對的個人的行為。所以佛教最高境界為無上正等正覺(阿耨多羅三藐三菩提),隨時可以覺知到自己的情緒、顯意識和潛意識變化是為「正覺」,覺知後無論生起的感覺有多難受恐怖、回憶有多令人憎恨、幻覺有多真實或者心情有多愉悅,也可以抽離自己以第三身角度去觀察,不被這些外界的資訊和自己的潛意識影響,是為「正等」。而「無上」是指將正等正覺修練到最極致的狀態。//

但係我個人認為修習佛法其中一個方法 係可以從處理人與人之間在社會嘅關係當修行,
而且一個有一定修行程度嘅人,係可以利用佛法處理人與人之間喺社會嘅關係

雖然樓主話佛法修行最重視的從來只有冥想修行,
但依我所接觸,戒定慧呢三者/ 八正道 等等 先係最重視嘅嘢,就好似一粒種子嘅發芽需要唔同嘅條件,例如適合嘅泥土,足夠嘅雨水 同 陽光,適當嘅氣候溫度 等等.
而冥想 只係其中一項條件,而我哋就係果粒 識得行走嘅種子.

樓主:
在內觀之中觀察體會自己潛意識當中生起的各種虛幻不實的情緒,訓練覺知力與平等心,是為「觀自在」, 是一種絕對的個人的行為。

當覺知力 同埋 平等心 應用喺內觀之中,係內觀嗰時運用,但係喺生活中就沒有覺知力 或者係平等心,咁係唔係真係識得運用 覺知力 同 平等心 呢?
係內觀中 修習 覺知力 同 平等心, 咁係日常生活當中 應該都要? 就呢個post黎睇,暫時未見到樓主平等心嘅運用

同埋 呢一種絕對的個人的行為 即係 自我修練,係需要應用喺日常生活當中,而且我哋並唔係生活喺冇其他人嘅世界 呢一種個人嘅行為的而且確 會同外界有所連結,打個譬如,每一個人 同 唔同嘅人都有一條連結嘅能量線,喺內觀當中你是否能覺察?
有沒有覺察到自己同其他人嘅關係? 等等
哲學可以係誤解

問題係,首先要搞清楚究竟某一個哲學解讀,佢係想做啲咩?係想講經文嘅原意?抑或係想疏理當中嘅概念,將其理論化,哲學化?又或者係想將當中啲一啲概念加以發揮,分析,或者同其他學說比較?

譬如,樓主話哲學家將佛法解做空性哲學
但以我所知,呢類哲學工作從來冇話自己係解讀原始佛教
而係討論緊中觀學/空宗
可參見吳汝鈞下文:
https://www.thenewslens.com/article/103588

當然佢有可能誤讀
但呢種哲學詮釋冇針對原始佛教
話佢唔係原始佛教嘅原意,只不過係打稻草人嘅批評
我諗你誤會咗 非台巴打 所講嘅嘢,
佢係問緊達到「正覺」嘅價值在哪?有咩價值?
而唔係問 用內觀(冥想)去修習原始佛法 嘅價值係邊.

同埋,
人總會對某種事物會有執著、有好多唔好既情緒。目的咪就係清走呢d野

其實又點會目的剩係得清野呢? 不如你搵一個好啲嘅師傅跟啦….或者再深入去了解你所喜愛嘅佛教經文
同埋控制一d 過度既慾望對身體/精神都係好事。

仲有其他嘢㗎 ……建議你都係搵一個好啲嘅師傅去跟
同埋上座部從來冇咩巫術,嗰啲唔係佛教,係婆羅門教
同埋巴利三藏都係佛滅後由第子集結撰寫,如果要質疑都可以話同佛說可能有出入

樓主,建議你睇番自己講嘅野.
究極係對方有問題, 定係你太忙所以 思路唔清晰引致表達出黎嘅意思 同 你原本想講嘅有出入.

你好清晰咁留言 覆佢問題 :達到「正覺」的價值係邊?
你答:價值在於就係人總會對某種事物會有執著、有好多唔好既情緒。目的咪就係清走呢d野。
認同……
你未能覺察到嘅情緒 不等於 你無情緒,單單你之前一個 「唉」字,入面就存在你可以去內觀嘅課題.

似乎樓主對「起心動念」唔認識,
所以先會認為自己冇起心動念.
你去表達自己想講嘅說話時,
去做想做嘅事時,
需唔需要首先起左個念頭?
咁樣已經係起心動念.

咁我提出左巴利文原文概念係點,其實係咪應該從我提出既理據反駁?

你需要重新睇下你所講嘅野 唔單單只係 提出左巴利文原文概念係點 仲涉及到 例如 指出用哲學嘅角度去睇佛經係會曲解 等等.
同埋,其他人係可以用唔同嘅角度 去提出理據,唔一定要從原文概念角度出發,你咁樣就係一個限制性概念出現咗.

咁 「淨空」講「習近平係菩薩」,咁其實我係咪都可以質疑佢既講法呢?

你想嘅話,你可以做

「何必著執 哪些是謬誤 還是 正確 呢?」當然係要啦,你要知出面好多人玩性交轉運

唔明白你開post提出嘅 原始佛法「為意識學」為何佛法卻常常被誤解成….(下略) 可以牽涉到 出面好多人玩性交轉運呢一個話題……….. 可唔可以解釋吓
咁就需要樓主去清晰比一d佢所參考到嘅資料去 輔助佢所提出嘅論點

利申唔係讀哲學
//至於你講既大乘既大師們,我都係對佢地既注釋提出質疑。//
//我既論點係,d所謂大德大師佢地提出既佛教文化/同佛教概念,同原始佛法概念有好大沖突。//

不如再具體D?唔好講咩星雲、淨空﹐唔好講乜春「習近平係菩薩化身」
唔好簡D唔簡D﹐要批大乘緊係去打大佬﹐去批大乘佛學既代表人物。龍樹、世親你到底質疑佢地乜野?窺基、玄奘到底有咩問題?
不如確切D論證下﹐睇下大乘幾咁不堪﹐比我地開下眼界嘛
認同師兄有料 我自身嘗試修習"觀因緣"呢個做法 就算只係一張檯 諗到嘅因緣係無窮無盡 諗唔哂的 但正正因為張檯出現係眼前係咁難得 提升返自身對接觸呢個因緣嘅感恩心 當然 講到最尾 張檯都只係客觀地暫時出現係度 無其他

同個我自己嘅感受係 當我非禪修緊時 "注意力"仍必須被安放 放落觀因緣/觀數悉 都係一種止觀嘅方法姐

自身理解某d被誤解嘅慨念都係經時代轉變而生 去方便本來無乜接觸嘅人去接觸呢個法

自己修行緊記係為"解脫"同"離慾" 我已經覺得好足夠
認真答,霍韜晦嘅《佛學》,入面除左節錄唔同佛經原典,仲喺每篇起訖度梳理左當時佛教發展同重要概念嘅定義,幾適合入門
其實我從來無話否定其他修行方法,只係我用我既理據提出「依家既佛法概念同當時係有好多唔同」。好多野係睇結果,你做到經文講果d狀態你咪行緊岩既路。
你見到「壇城」又好,瀕死都好,甚至出體。呢d現象出現得總有佢原因係度。唔需要太過迷信d 咩咩大師講既野一定係岩。我就做到喇 基本上係完全符合經文所講既異像(副作用)。

因為講是沒有用的,好多野係自己驗證到。

同埋講到明「眾生平等」。即係連無佛法傳承地方、動物都解脫到。d 原始人邊度有依家現代人咁多野煩。人地係唔會諗自己有冇錢、有冇社會地位。d原始人係無佛法傳承嫁。你估動物會聽得明d人講果d 所謂佛法咩?
補充多句
既然上面有巴打認同我可以質疑「習近平係菩薩」呢個說法。
咁點解我唔可以質疑埋淨空既其他「說法」,如以下各點:
「極樂世界只有男子全無女人(出自淨土宗《無量壽經》)」
「在電玩遊戲中殺人也算造殺業」、
「愛因斯坦發明原子彈,所以正在核爆地獄受罪」。。。等等等等呢 ?
講屁到咩佢
來來去去咪巴利三藏 再搵啲九流野插下

一邊話自己冇情緒
另一方面又識「唉」
咁同講「唔好意思 講撚咗粗口」有咩分別

一方面又話自己涅槃
另一方面又話自己傳道有私心

總之入佢個 discord group 先講啦
覺得佢有料 可以交下智商稅
為什麼極樂世界沒有女人? - 淨空
https://www.youtube.com/watch?v=PtcaJGwYCgE
小弟既discord 谷,歡迎各位入來討論:
https://discord.gg/fRT2Em5e

笑出黎開口中
呢點都係你既謬誤。依家東南亞佛教好多法器係來自於「薩滿文化」。如果你對法器文化、象雄以及吠陀文化源流有番些少認識同研究。因為你指既係印度教、婆羅門教神靈融合佛教。但d 符、法器、儀式、甚至對動物靈的註釋,都係來自於薩滿文化。

甚至當時佛陀未出皇宮之前。其實當地已經有好濃既修行文化。
你話冇否定其他修行方法,咁相信你一定係人貴事忙所以先喺之前嘅表達上面表達得唔清晰,令人地誤會你否定其他修行方法 你依家用
「依家既佛法概念同當時係有好多唔同」
唔同呢隻字眼 同 謬誤 真係好大差距

我就做到喇

哦多謝你特別講出嚟喎 多謝你基本上係完全符合經文所講嘅異象喎

同埋講到明「眾生平等」。即係連無佛法傳承地方、動物都解脫到。d 原始人邊度有依家現代人咁多野煩。人地係唔會諗自己有冇錢、有冇社會地位。d原始人係無佛法傳承嫁。你估動物會聽得明d人講果d 所謂佛法咩?

不如你了解吓當初釋迦牟尼佛出現喺印度嗰陣,印度當期時嘅情況先啦

乜嘢叫做果d所謂佛法?
同埋,點解動物會聽唔明呢? 你點樣知道動物聽唔明?
東南亞佛教佢地係自稱「上座部」。佢地係做和尚係會學埋控靈術。同早期座部已經係好唔同。
無情緒已經落於空無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞