我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
Harddisk嚟講,Toshiba Enterprise Series 同埋 Seagate IronWolf Pro 行貨係咪都有5年保養? (上官網查過好似係5年,唔確定)

我計過每TB價錢,最抵屌係Toshiba Enterprise 16TB ,但我用唔著咁大TB。
所以決定買Seagate IronWolf Pro 6TB 或者Toshiba Enterprise 8TB,兩隻質素會唔會好大分別?
定係 WD Enterprise Ultrastar 比較冇咁易壞呢?
我上網睇咗更多資料了:
WD Enterprise Ultrastar DC
Seagate IronWolf Pro
Toshiba Enterprise
呢3個系列都應該係5年保養,全部都應該係CMR / PMR 所以呢方面應該冇乜差別。

網上幾年前啲舊post話Toshiba Enterprise 好嘈,又有人話HDD買"氦氣"版本會靜啲,原來要近年新出嘅大容量HDD先有"氦氣"版本,
WD Enterprise Ultrastar DC 同 Toshiba Enterprise 要12TB或以上先有,Seagate IronWolf Pro要 10TB或以上先有。

平均故障間隔時間 (MTBF / MTTF) 都有分別:
WD Enterprise Ultrastar DC 同 Toshiba Enterprise 寫250萬小時
Seagate IronWolf Pro 就寫120萬小時 (除非買貴啲型號)

--------------------------------------------------------------------
所以有冇人有用過以上幾款HDD? 有冇推介邊款?
"氦氣"版本係咪靜好多 同耐用啲呢?
如果只係買ram做升級 問唔問得
之前係到砌完機
呢兩日係咁出呢個error
請問有咩解決方法 或者可唔可以拎過黎整
諗住reset部機都出呢個error
想買TUF但係又想等埋13th gen
係咪落單落full list但係唔落CPU就ok
WD同東芝企業級都係嘈到仆街 Seagate對應企業級應該係EXOS 聽講好過另外兩隻 不過好似法奧同其他香港網店都冇呢隻
IronWolf Pro係NAS級所以spec差過另外兩隻係正常
search過有人話氦氣版會靜啲
不過hdd都唔會成日read write

如果只係家用PC,唔知有冇需要氦氣版,除咗靜之外,唔知其他性能有冇差別
好似係20號正式開賣
3060 ti 玩2k 144唔係唔得 不過部份game可能唔可以太高要求
可以
氦氣硬碟機

最主要係可以 放到多d碟 可以追求更高容量 聲稱溫度低d靜d 但應該冇咩分別

純粹新技術囉

可以買wgst 唔差
客量大d就真既

你要用咁多tb咪買
請問intel 13代u + 4090 ram用ddr4 定ddr5性能都冇乜分別?
想問 Z790 ITX 板係咪冇 DDR4 版?
想砌部 ITX 機用 13700K + 用返而家手上嘅 DDR4 RAM (用咗年半左右)
其實你可以落住部份先 之後13到20號真係上架 你咪後加 會快d
想幫屋企人砌部大約1萬左右既主機
佢主要想用黎多開模擬器玩手機驚
有冇推介
又做開箱
[悠二開箱]MSI B650 Tomhawk 及 Gigabyte B650 Aorus Elite 拆解 ATX之爭
https://lihkg.com/thread/3181378/page/1
感謝悠二老闆無私推薦決定出黎玩下 要幾耐到貨
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x (預訂) [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,377
https://www.faroll.com/page/contact-us
我覺得你玩得4090.而且13代的話.我覺得用DDR5啦.其實RAM錢都係差幾百蚊

即係如果你砌全新機咁計

如果你係本身用緊12代想升13代cpu.再換卡.咁你本身用緊ddr4就緊係用返ddr4.唔洗特登換
暫時睇.應該冇了...

或者其實買z690 ITX都得.可以襯z690平d個時買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞