我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
想砌直立itx機箱同玩2k144hz 想問條list有冇咩問題

1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit - Black
價錢:$849

1 x [10月優惠]MSI M480 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$860

1 x [10月優惠]MSI GeForce RTX™ 3070 VENTUS 3X OC 8GB GDDR6 LHR版本 (可單買或砌機)
價錢:$4,199

1 x NZXT H1 V2 With AIO & PSU Mini-ITX - Matte White
價錢:$3,099

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,887
https://www.faroll.com/customize#Mzc2MCw0OTYxLDQ5ODAsNTIxMyw1MzA5LDU0NDI
係呀 我都有擔心係礦卡 所以想請問下 如果燒下張卡會唔會試到d咩出黎
悠二有無入4090 FE, 其他卡太大入唔到機箱
有暗病嘅你點樣試都試唔出
好多時都係不定時發生
遠離二手卡
想要TUF 4090有冇得幫手訂

本身部機都係你到砌

幫到手訂就係你到換埋隻牛佢

呢個係我以前響你地果度砌既機
我主要想做個全面升級
都係打機上網睇片
應該會換埋2k mon (60hz我都接受到)
哭泣聲絕無意義

用用下deskmin b660+i3 12100
用到變左咁係咩原因?
強制熄機再開會冇事
h1唔抵
咁樣好好多

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X (可單買或砌機 下星期到貨) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$5,699

1 x FSP Dagger Pro Series 850W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$999

1 x [9月優惠]SSUPD Meshlicious Full Mesh Mini-ITX Case (w/ PCIe 4.0 Riser Cable) - White
價錢:$1,099

1 x [10月優惠]SSUPD Meshlicious 系列機箱 配搭 FSP Dagger Pro系列火牛 減$200
價錢:-$200

1 x [10月優惠]Thermalright AXP90 X53 下吹式散熱器
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $12,291
https://www.faroll.com/customize#MzczNyw0NTk5LDQ2NTEsNDk2MSw1MDcxLDUxMTQsNTIxMyw1MjU5LDUyNTksNTk3Ng
30系二手卡.個人真係唔太建議

同埋5000 3080 Ti.我都唔覺得係特別抵
唔會入到

官方限定.同埋支京東好似有.但都應該係NVIDIA批准

正常唔會有的
目前冇得訂

只能答你月底會返TUF

不過唔係12999個張版本.係 OC版個個
2張有咩大分別

想要13000個張
明白.機箱你會唔會想用返?
RAM你可以照買2x16gb 新ram.條8gb都可以照插
ssd.可以買新.新windows照裝起新ssd.

你舊ssd同hdd都可以照裝起新機
如果你要舊機箱就cut走佢
打機基本i5夠.你2k 144用3080好d

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X (可單買或砌機 下星期到貨) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$5,699

1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x Antec DF700 FLUX ARGB Tempered Glass ATX - White Edition
價錢:$599

1 x Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB CPU Cooler
價錢:$199

總計: $11,935
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NywzNzM3LDM4NTQsNDAxOSw0ODkzLDQ5NTEsNDk2MSw1Mjcz
到底得幾分傷心幾分癡
明白
再想問, 咁如果直接motherboard做MSI z690 tomahawk ddr5 呢? 因為我見z690 同z790又好似唔大分別 , 除左可以插高啲MHz既ram.
Intel內置GPU好少會咁

試下重插Mon線.或者換條Mon線.睇下有冇方法可以重裝個intel hd graphics
12999版幾時再有呢
torrent nano無邊幾張放到
budget $7000, 想砌部迷你電腦文書同睇片用, 用asrock deskmini B660係唔係好選擇?
CPU最高TDP係65W, 揀PL1 TDP唔高過65W, 時脈又高既比較好?(12700或者12600?)
散熱可以用返intel原廠散熱, 定係另外買好啲?
邊隻SODIMM ram鑊氣比較細,或者壞左拎去整/換比較方便?打算用16GB*2(3200MHz)
SSD打算用Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

初步打算咁樣砌
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,830

1 x [9月優惠]Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$399

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,470

1 x [9月優惠]ASRock Deskmini B660 WIFI Barebone (送KLEVV So-dimm 16GB 3200一條)
價錢:$1,899

總計: $6,678
11月都等到既
但係TUF會唔會差過ROG好多
本身諗住扯砌得4090就唔爭在果幾千

同埋我想問下上面條list有無咩要執
最大用途係想係部4K 120hz電視全開都會順

最後想問下Fractal define好唔好用
因為我鍾意佢個樣
但係聽朋友講又無其他fractal咁好
https://youtu.be/XrZNSTmOstI
悠二點睇呢個講法
我既睇法係.

你一開始點解會有個念頭係降電壓?降powerlimit?

目的係你想"降黎做乜" , 你降得就預左有性能既下降

唔會話Don''t undervolt

你un得就自有原因

但點樣係最好降最好個用電(姐係幾多w)
究竟係你set powerlimit低d.定係降voltage好d.呢個我覺得係要再測試

但無論邊一種.你一開始就要有個念頭係性能下降

而兩種方法.我目前睇係最終結果差唔多.大概降到300W跌10%性能

我覺得要再測試多d.例如分別測試兩種做法.你降低唔知幾多%powerlimit或者唔知降幾多voltage.總之最後set到去一樣都係300w行緊張卡

之後就睇下FPS跑幾多

簡單d講.就係睇下兩種方法邊個方法降到去300w同fps高d.但我估係差唔多.

你降得自有原因.想冇咁多廢熱?想慳電d.但係高過哂所有30系卡?每個人諗法唔同

又有可能係你用緊ITX.真係好難散熱.所以降電.

所以.根本冇話Don't唔Don't Undervolt.係睇你Un黎目的係做乜

如果你根本長期開哂冷氣.完全唔care用電.唔care廢熱.你un就緊係傻

最終見到咁多既係咩?

大概性能跌10%情況下.用電講緊係跌左33$

大概係450W跌到去300W之餘.仲完全勁過3090 Ti

補充多一點.從來不嬲一郁條curve就唔係睇單一個頻率

可能以前打機係, 跑分一直都唔係, 係成條curve決定, 唔係單一頻率

如果佢意思係只可以郁一下, 即係唔俾再手動超, 咁樣降power limit可能更有效fps更高,但optium tech條片佢自己都降壓超頻

同埋fps/跑分當然唔係睇單一fps數值黎決定, 係成條curve決定, 加上如果有時某d位就算超到mhz更高性能都可以冇變/跑分甚至跌返轉頭
頻率幾多真係唔太重要, 點解頻率一樣性能跌咗, 呢樣野一直存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞