我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
唔記得係Hx1000定Rm1000
但係我用緊箱係H440
好似冇乜卡裝到
笑撚死 我啱啱睇返msi個afterburner 發現真係風扇問題 可能我之前唔小心set死咗佢個轉速喺36% 而家set返auto低咗10幾度
多謝解救
你介唔介意TG Yujihw PM我

以前得既....呢排放過我

好多Review要寫
其實我而家唔收訂住

拿咁或者樣.你今個月底再問我先好唔好

我只係知道今個月底會返TUF.但返完就會知再下水既貨係返咩
想問下好似佢咁砌1000w火牛夠唔夠用?
單已落
訂單編號:221018000361957
如果要換箱可能都只係Fractal Design Define 7 XL
我講解多少少
asrock同asus唔講.因為差唔多價錢真係太差.我以差唔多既價錢既底板黎講
基本上香港即係msi z790 pro-a VS Gigabyte z790 aorus elite
我講既同級最強.係整體成塊設無論供電又好.VRM散熱器又好.M.2散熱片又好
定係價錢都好
我簡單講下呢兩塊底板
講下先.今代Gigabyte大改完之後勁左好多.連RAM超頻都追返上黎.甚至超越左對手(我所知giga ddr5 8000)
講供電先.兩塊板一樣的.都係16+1+1.70A同80A係冇分別的.所以VRM散熱器方面而家重要好多
咁散熱器方面Giga就勁好多了.導熱貼用靚d的.同埋
先唔講giga個VRM散熱器有條導熱管連住兩邊.散熱均勻d
連本身個散熱器既面積定厚度都係嬴MSI
而大家都係四條M.2槽.不過.msi只有3條m.2 hs.giga係四條足哂
就算上M.2既方式都係
另外.giga而家中低階板都有加長既pci-e.msi到而家中低高完全冇任何幫助容易禁pci-e扣既解決方式.asus giga高階係禁制.giga中低階全線都整左加長

冇錯.giga係usb 2.0 4個.但佢總共數係usb 10個.msi只係8個.msi其中兩個都依然係usb 2.0
其他頭大家都係一樣.即係giga根本再多左兩個usb 2.0咁解

giga 個wifi chip都係靚d.佢BT 5.3黎.msi Bt 5.2

係蟹lan囉.不過呢點我就覺得冇咩所謂

其實都差唔多.先唔講aorus elite仲要平過msi pro-a 100

咁高一級$3000內呢?
AERO G VS TOMAHAWK又點睇?
kf 係咪即係可超但無integrated display?
新手想問,塔散上螺絲
係咪唔應該上到最緊?

如果係應該點先叫最好?
唔該你
唔係話急到要即刻到手,下個月邊張4090會有先?
有螺絲聲咁恐怖?

不過有少少水聲係正常的

你係唔係新買?
nzxt h440?

呢隻好多都裝到喎

不過可能要拆左中間個HDD架

定係你真係要用個HDD架?

火牛方面就一定冇問題

唔洗客氣有問題再問我
其實都夠

ptm pro gen5要12月先再返

月底 / 11月頭會返1000W gen5 fsp

不過1000都夠了
上星期同你買
多謝你
我覺得唔使換
呢個.介唔介意容許我20號再答你

因為13代CPU其實底板個part既開箱.正正就係aero G

我到時起出面再開Post專門講13代同底板.

到時你睇完篇文.再去個Post傾下好嗎
係.所有F字尾都係冇iGPU

你唔介意呢一點係冇所謂的
THX
我介意我無電腦用多過介意無igpu
已經捱左幾日仲要等到下個月唔知點捱
想問悠二巴,預算萬九左右,依家心大心細AMD(信仰)定Intel好。主要打機,mon用緊LG C2, 唔駛要144hz, 60多少少都夠,因為settings 唔會開盡,顯示卡就等緊rdna3,機箱唔要RGB唔要玻璃側版,散熱偏好風冷。唔好意思咁多問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞