我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
順便問埋aorus elite ddr5 係咪都有wifi 版?我見個網未有
如果我有個用咗幾年嘅Noctua D15 (定係D14),夠唔夠壓得住13900K?

另外仲有個問題,就係呢個散熱器 有一把風扇會頂住Ram位,所以用唔到Noctua原廠其中一把14mm風扇 (要轉用12mm)。如果你地砌機,係咪會set個塔散 向上吹?

以gigabyte z790為例,如果向上吹,又會唔會頂住4090呢?
唔超既話.d14應該都得

D15就得

但係13900K超哂頻的話.D15我都唔知得唔得

通常會整高把風扇.扣上d咁

但扣上d.都有可能頂住側板

所以.如果真係太頂住的話.可能把扇當機箱風扇用咁

睇返Fury Beast 35mm + Noctua D15 連風扇 165mm,
加埋要200mm。

機箱 500FX 散熱塔最高190mm,睇咗其他幾款機箱都差唔多185mm以下,睇嚟都係要買水冷了
已pm
唔使用換係比乜都唔換
玩多幾年貨仔算
定係點
本身都用緊3隻HDD
你自己既正常力轉到轉唔到就得.唔需要話用盡哂奶力去轉

如果你個塔散係四邊螺絲.就盡量四邊螺絲平均地慢慢上螺絲.唔好上實哂一邊先再上實
其實而家都有一兩張
我個塔散係係兩粒螺絲

我轉到最盡,但唔係話出晒力

但已經轉到無得再轉。

咁洗唔洗轉鬆返小小
到時支持

好.你係買cpu定砌機
你好呀

T&G個到可以

你打機會玩咩解析度同hz?

同埋以你既經驗.你32GB夠唔夠.需唔需要64gb ram
明白.你呢個咁既情況.我都建議你等11月16號4080 16gb.又或者rdna 3

咁的話.你係想而家買住除左卡以外既野先定係到時一次過?
我明你講咩.不過你底板型號?
prefer 64因為真係幾食ram
hz 冇要求 小弟本身眼殘
依加1080 dual 遲啲想升2k dual 做到嗎?
或者.U12A如何?

其實睇你超唔超頻
唔係問題.不過第一水肯定冇13900K

唔係我唔俾你.係成個香港都冇
我指機箱個到唔換都冇咩問題
只可以答到你

第一水係冇13代i9

係香港真係冇
唔係出盡奶力而正常轉到冇得再轉.咁都OK的了
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞