我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
你TG PM我.俾我睇睇
個mon同條線係舊機一啲問題都冇
一開始都冇野
唔知係咪update完就咁
如果你用z690 tomahawk ddr5.不如用msi z790-a pro wifi.差100蚊

但z790-a pro wifi供電仲勁過tomahawk z690
今個月唔會有.我估要下個月月頭 / 月中
windforce 4090應該係最好選擇
我覺得係冇咩問題.12700 OK的

可以加隻thermalright x47

ssd轉aorus gen4 2tb

klevv OK的
TUF 其實足夠用

RAM Kingston fury 6000 c36抵玩好多

其他冇咩好執了
你update完咩先[sosd]
想砌部4090 預3 皮 有無list 推介
可唔可以tg 你問一問問題
可以 你搵我
I712000K + Corsair RMx Series™ RM1000x — 1000W 80 PLUS® Gold Fully Modular

最近係你到買 如果想換4090有咩要注意?
D FD係咁講隻牛既問題 又要轉電線
其實我只係好簡單打機 推盡 唔會玩咩超頻燒卡 係咪應該換30卡算
而加用緊張垃圾1080TI 真心好想換左佢
CPU你可以再配13900K
1 x (預訂) MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,699

1 x Kingston Fury Beast RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$1,799

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x Gigabyte GeForce RTX® 4090 GAMING OC 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$14,999

1 x [網店獨家發售]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$1,399

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x [9月優惠]NH-U12A chromax.black 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$820

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $23,334
https://www.faroll.com/customize#MzI1Myw0ODE5LDUwNzEsNTkwMyw1OTU1LDU5NzAsNjA5OA
你會玩咩解析度先?

其實如果唔係4k.買3080我個人覺得係冇問題

一張4090靚少少個d.差唔多幾乎等同3張3080價錢
windows掛
最後想問下msi rtx 4090 suprim 係唔係都係10月尾或者11月頭先有貨? 如果有到時就落訂了
另外11月優惠會唔會同10月優惠類似? 怕到時要等埋4090會趕唔切10月前落訂
想砌部 主要玩2k 144hz
想一路玩單機game或者online game 同時開1-2模擬器
Budget: 17k-20k 都可以over 去到 25k
有冇list 推介
痴孖筋 張4090 點樣放入機箱
等睇有人itx 照塞入去 打爆佢
唔是講笑
我依家自己張3080 都好似啱啱好夠位塞

姐係為咗張4090 可能要買間大屋俾佢

想睇吓要幾大個機箱
見到nr200 max都輕鬆塞入3090
唔知4090會唔會岩岩好放得入
fe仲有機會

但係非fe應該得suprim liquid先擺得落 風卡絕大部分都太長擺唔入

yt已經有人試左幾款例如tuf同gaming oc入都入唔到箱
姐係要玩4090就冇細箱玩
好多張都係磚黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞