[悠二開箱]MSI B650 Tomhawk 及 Gigabyte B650 Aorus Elite 拆解 ATX之爭

106 回覆
31 Like 13 Dislike
好開心.我從來以黎未做過MSI既任何產品開箱或者評測.因為冇收過

今次第一次收到MSI主動俾我既Sample黎做開箱.黎緊都會同MSI夾多d產品黎寫文

Giga經歷前幾年洗禮.今次大改.究竟中階板實力如何?

MSI呢兩三年橫掃AMD AM4市場.究竟有冇能力維持呢個地位?

網站繼續沒有任何廣告.可以放心睇
GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX 開箱拆解分析
http://yujihw.com/review/gigabyte-b650-aorus-elite-ax-unboxing

MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI 開箱拆解分析
http://yujihw.com/review/msi-mag-b650-tomahawk-wifi-unboxing

黎緊會真係用呢兩塊底板黎落埋CPU測試.但因為要趕住做13900K + z790既關係.所以AM5 CPU測試.我會再延遲.同埋其實都做哂.所以.我都係諗住做d特別d既野出黎.到時各位可以睇下
睇完俾下意見
一定技嘉啦
建議做天梯表
MSI 嚴格上.叫做維持返自己,某d野有退步.我唔明點解塊底板跟得一條sata線

Giga叫做今次追返上黎.超越我覺得又唔係.打平[soasd]
我想做之後類似橫向評測

高階板就唔測 因為點樣計都一定負荷到 而家既cpu

所以我覺得測試堆中低階板先係重點

用粒高階cpu 可能i7 或者i9 跑落堆中低階型號

又或者amd Ryzen 9跑 跑落b650入面既中低階型號
其實而家底板 我覺得堆料時代 料就一定夠

但問題係個散熱器

同埋功能性先係重點

散熱器太差 根本不足以發揮到底板vrm既性能

功能性 睇下點樣方便你日常用
太多野睇需要個表黎比較下
http://yujihw.com/review/msi-mag-b650-tomahawk-wifi-unboxing/2
技嘉IO檔板有個窿的原因就是為了讓LED透光。LED閃光的頻率和長度反映不同的刷BIOS狀態。

?打錯咗?
簡單d可以睇最後總結

Gold 同bads個到

個到應該算係簡單講左塊板優缺點

可以平衡下自己黎買邊塊

不過本身其實我分兩獨立黎寫兩塊板 我廢時開兩post 所以整合左

不過或者黎緊 我可能做下兩塊板既溫度測試
悠二點睇giga塊aorus elite b650都有8層PCB,z790嗰塊反而得6層

另外會唔會做吓啲熱門中階型號($2000鬆)嘅開箱?
e.g Z790堆 AERO G、AORUS ELITE、TOMAHAWK、TUF、Steel Legend

介紹多啲愈多人知
唔係打錯.不過可能講得唔夠清晰

呢度係因為其實你flash bios個時.無論giga定係msi都有LED燈做為狀態顯示

但msi因為冇開做窿.giga有開窿.所以如果msi塊板放左入機箱之後

你好難會睇到個flash bios個進度或者狀態
G池
我講講黎緊做開箱或者評測既少少路線

我黎緊z790會做三塊底板既開箱.甚至係評測.因為會做埋CPU測試.但我時間所限.我唔能夠同時將粒CPU放起三塊底板一齊做測試.所以搵左其中一塊

咁底板方面

我會做.ASUS ROG STRIX Z790-A(終於有ASUS了.自從今年做返開箱之後.第一次既ASUS產品)
Gigabyte Z790 Aero G
MSI Z790 PRO-A

我有機會可能11月或者12月.我可能做z790既橫向評測.搵4-6塊既型號黎做VRM溫度測試.主要圍住中低階板

未來B760有機會我都會做呢種測試

做多d橫向評測.我相信會令消費者更加清楚想買咩野

至於你話PCB個到
呢度就我都唔明點解giga會起am5中階板落8層.反而z790高階落6層.呢個我都唔知點解

究竟係giga想起中階板殺死對手增強自競爭力定係落層料.其實我都唔知

Btw.請留意黎緊Giga z790 aero G.塊板用既料好勁
G持,難得香港愈嚟愈多人做評測/開箱,係好事用家可以自己做比較,唔駛睇嚟睇去都係嗰幾間

PCB嗰邊真係好搞笑連悠二你都唔知點解。
但有一講一,塊z790嘅電容都唔係用B650嘅玉邦,可能PCB嘅錢去咗其他零件到都唔定。

另外悠二你講到塊z790 aero G咁癡線我初初就咁睇對比完都以為只係aorus elite嘅底+換咗HS嘅樣+cut咗rgb同2個sata咁
有冇得透露少少
多謝.睇完俾d意見.或者有冇咩產品想我做開箱.都可以講下.

只係係新產品都有機會
做多d特色既評測

如果太普通.或者打手文/鱔稿就冇咩意思

咁當然.PCB層數緊係唔代表一切.都當然更係愈高愈好.但唔代表層數低既板一定會輸俾層數高既板

仲要睇其他野既

你講得岩一樣.以前Giga好鐘意用台系玉邦.就算係佢高階板aorus elite都係.今代全部轉返日系fp10k

aero g個到.好簡單一樣野.幾乎冇一樣輸俾自己aorus elite ax z790

近年aero系列一直加強緊.aorus 系列唔係話愈整愈廢.係aorus系列加強同時.aero 系列仲要拉開aorus系列愈黎愈遠

你aorus elite有既野.我aero G幾乎都有.但我有d你冇既野

以上代z690計.aorus master有既野.AERO D都有.但明顯AERO D仲多野過master [soasd]

同級5條m.2.其中一條而且係support gen5同級冇板做到

HS更加加強左好多
支持
咁樣其實aorus個名可以做到同以前純ROG(非ROG STRIX)一樣只做最高階

佢今代z790大可以將aorus elite改名做aero g以後elite歸入埋aero產品線咁主力中階原本張aero g加返8+8pin同俾齊sata改名aero d,一次過食曬中階主流gaming+創作者用家

UD(入門) > GAMING X(中低) > AERO G/D(中/中高) > AORUS(高) 咁樣
產品定位咁樣好似易搞清楚啲

依家咁樣定位好混亂吓,中階aorus上面有aero,點知再上又變返aorus

btw就咁睇今代asus主流級熱門底板好似唔係好掂代理有冇預你會插會唔會做完今次asus z790之後又冇得做
多謝.睇完俾d意見.又或者講下d底板既諗法
話說有價未
你指邊塊先

B650應該出哂價?
咁樣又唔得

Aorus始終都叫做面向Gaming.Aero面向既係創作者

雖然.我之後篇z790 aero G文都會帶出一個訊息就係 aero真係只係創作者先買得? Gaming唔買得?
咁樣既一個訊息

同埋aorus系列同aero系列真係外觀風格都好唔一樣.aero真係得白色.好難將aorus elite納入去aero系列

不過又轉個方向諗.其實aero G就係aorus elite aero版本.只係aero定位高階過aorus關係.所以aero G要base on aorus elite去加強

btw.今代z790唔知點解冇哂aorus pro / aorus ultra.連aero D都唔見左

即係基本上.z790 UD < z790 gaming x < z790 aorus elite < z790 aero G

再之後直上已經係E-ATX既aorus master

aero G呢一刻在於giga責任要承擔aero G以上所有既對手

不過.其實我都覺得aero G某程度上係夠打對手再貴d既板都得

總之aero 系列分開aorus .不過你gaming用家都絕對可以買aorus系列

你講asus個到.我都好頭痕...塊z790 rog strix-a.我諗唔到點寫

佢地一開始有問我.我話.我所有牌子型號都係中立咁講.我giga msi asrock做得唔好我都會鬧.我話公平既.咁當然最後尾.如果塊野真係缺點遠遠多過優點.我都會照出文.之後個d野.......我都唔知

佢唔俾sample我.我下次咪自費做又唔係未試過
G持,難得香港愈嚟愈多人做評測/開箱,係好事用家可以自己做比較,唔駛睇嚟睇去都係嗰幾間

PCB嗰邊真係好搞笑連悠二你都唔知點解。
但有一講一,塊z790嘅電容都唔係用B650嘅玉邦,可能PCB嘅錢去咗其他零件到都唔定。

另外悠二你講到塊z790 aero G咁癡線我初初就咁睇對比完都以為只係aorus elite嘅底+換咗HS嘅樣+cut咗rgb同2個sata咁
有冇得透露少少
做多d特色既評測

如果太普通.或者打手文/鱔稿就冇咩意思

咁當然.PCB層數緊係唔代表一切.都當然更係愈高愈好.但唔代表層數低既板一定會輸俾層數高既板

仲要睇其他野既

你講得岩一樣.以前Giga好鐘意用台系玉邦.就算係佢高階板aorus elite都係.今代全部轉返日系fp10k

aero g個到.好簡單一樣野.幾乎冇一樣輸俾自己aorus elite ax z790

近年aero系列一直加強緊.aorus 系列唔係話愈整愈廢.係aorus系列加強同時.aero 系列仲要拉開aorus系列愈黎愈遠

你aorus elite有既野.我aero G幾乎都有.但我有d你冇既野

以上代z690計.aorus master有既野.AERO D都有.但明顯AERO D仲多野過master [soasd]

同級5條m.2.其中一條而且係support gen5同級冇板做到

HS更加加強左好多
咁樣其實aorus個名可以做到同以前純ROG(非ROG STRIX)一樣只做最高階

佢今代z790大可以將aorus elite改名做aero g以後elite歸入埋aero產品線咁主力中階原本張aero g加返8+8pin同俾齊sata改名aero d,一次過食曬中階主流gaming+創作者用家

UD(入門) > GAMING X(中低) > AERO G/D(中/中高) > AORUS(高) 咁樣
產品定位咁樣好似易搞清楚啲

依家咁樣定位好混亂吓,中階aorus上面有aero,點知再上又變返aorus

btw就咁睇今代asus主流級熱門底板好似唔係好掂代理有冇預你會插會唔會做完今次asus z790之後又冇得做
咁樣又唔得

Aorus始終都叫做面向Gaming.Aero面向既係創作者

雖然.我之後篇z790 aero G文都會帶出一個訊息就係 aero真係只係創作者先買得? Gaming唔買得?
咁樣既一個訊息

同埋aorus系列同aero系列真係外觀風格都好唔一樣.aero真係得白色.好難將aorus elite納入去aero系列

不過又轉個方向諗.其實aero G就係aorus elite aero版本.只係aero定位高階過aorus關係.所以aero G要base on aorus elite去加強

btw.今代z790唔知點解冇哂aorus pro / aorus ultra.連aero D都唔見左

即係基本上.z790 UD < z790 gaming x < z790 aorus elite < z790 aero G

再之後直上已經係E-ATX既aorus master

aero G呢一刻在於giga責任要承擔aero G以上所有既對手

不過.其實我都覺得aero G某程度上係夠打對手再貴d既板都得

總之aero 系列分開aorus .不過你gaming用家都絕對可以買[img]aero[/img]系列

你講asus個到.我都好頭痕...塊z790 rog strix-a.我諗唔到點寫

佢地一開始有問我.我話.我所有牌子型號都係中立咁講.我giga msi asrock做得唔好我都會鬧.我話公平既.咁當然最後尾.如果塊野真係缺點遠遠多過優點.我都會照出文.之後個d野.......我都唔知

佢唔俾sample我.我下次咪自費做又唔係未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞