我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
cpu等轉13900K

今代aorus elite同級最強.仲要平過對手

ssdkc3000平好多.性能冇咩分別

張卡其實.....今個月內都唔會有.下個月唔知幾時會有

所以卡方面你可能轉其他咁

1 x Intel® Core™ i9-12900K BOX(行貨)
價錢:$4,380

1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,199

1 x Kingston Fury Beast 64GB (2 x 32GB) DDR5 5600 Mhz C40
價錢:$3,199

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,620

1 x [10月優惠]FSP ATX 3.0火牛配4090顯示卡 減$200
價錢:-$200

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$12,999

1 x (預訂) [網店獨家發售]FSP Hydro PTM PRO 1200W 80 Plus Platinum Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$2,099

1 x Fractal Design Define 7 Tempered Glass E-ATX Case - Black
價錢:$1,298

1 x [9月優惠]Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$899

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $30,632
https://www.faroll.com/customize#Mjg3MCw0NzgyLDUwNzEsNTA3Miw1NzkxLDU5MDQsNjA3Niw2MDgzLDYwOTYsNjEyMSw3Nzg
9點

但一開始只有13600KF 同 13700 KF
我諗星期尾或下星期頭
咁樣好好多
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,680

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

1 x (預訂) [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $11,285
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCw0OTAwLDQ5MjMsNTA3MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1NTEwLDU4OTY
其實都夠用既

你用途上.應該64gb會好d
有冇試過下張display card 風扇上既塵
有清埋呀 但我見佢上面得好少塵 少過機箱風扇同cpu風扇好多
唔係話高階出先咩? 13900K 呢?
文書用途+睇片,間唔中先打下機(非3A大作)所以gpu夠用就ok (可能買二手),1080p 60Hz-144Hz都ok,budget around $6-7000另外上埋i5 12400f會唔會好啲?感謝

1 x Intel®️ Core™️ i3-12100F BOX 行貨
價錢:$870

1 x MSI PRO B660M-E DDR4 Micro-ATX
價錢:$789

1 x Corsair VENGEANCE®️ LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18
價錢:$899

1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$950

1 x ASUS TUF Gaming GeForce GTX1660 OC 6GB GDDR5 (缺貨)
價錢:$2,180

1 x [10月優惠]Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$390

1 x Corsair 4000D AIRFLOW Tempered Glass Mid-Tower ATX Case — Black
價錢:$638

總計: $6,796
https://www.faroll.com/customize#MTc1OSwyNTYzLDM2OTAsMzczMCwzNzg3LDQ4OTcsNDk3OQ
如果我有個用咗幾年嘅Noctua D15 (定係D14),夠唔夠壓得住13900K?

另外仲有個問題,就係呢個散熱器 有一把風扇會頂住Ram位,所以用唔到Noctua原廠其中一把14mm風扇 (要轉用12mm)。如果你地砌機,係咪會set個塔散 向上吹?

以gigabyte z790為例,如果向上吹,又會唔會頂住4090呢?
大佬 我想訂
ASUS ROG Strix GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
13900kf
ASUS PRIME Z790-A WIFI-CSM LGA 1700 DDR5 ATX
最新產品多左G.SKILL幾款EXPO RAM

有6000 2x32
咁又真係唔正常.你留意下打機個時.張卡轉速幾多

可以用gpu-z睇到

不過香港一開始唔會有13900K.冇貨黎香港.不論行貨定水貨

正常而家20號係出
13600KF
13600K
13700KF
13700K
13900KF
13900K

有K尾都係屬於高階超頻CPU

但一開始而家只有13600KF 13700KF黎香港
希望星期尾唔想星期六日無得用
咁樣啦
唔使砌太貴
如果你等到.可以再等多陣張6650 XT返.就真係好抵玩
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 WINDFORCE OC 12GB GDDR6
價錢:$1,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

總計: $6,726
https://www.faroll.com/customize#NDg5Myw0OTYxLDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDUzNTIsNTM3NCw1OTcy
今代aorus elite同級最強.仲要平過對手

同級最強係指效能?
見到back panel仲有4個usb 2.0同仲用蟹LAN,感覺用料唔係幾同級.......
唔超既話.d14應該都得

D15就得

但係13900K超哂頻的話.D15我都唔知得唔得

通常會整高把風扇.扣上d咁

但扣上d.都有可能頂住側板

所以.如果真係太頂住的話.可能把扇當機箱風扇用咁
OK既

但ROG最快真係可能要下個月先有喎
盡量

但ROG最快真係可能要下個月先有喎

我都想訂最平果張Asus 4090 $1.3萬,到時會砌埋機。
我知可能要等2個月,我唔介意等,都可以俾咗錢先,
有冇得咁訂?
可以加幾舊悠二親身送貨
即係出嗰日照落單等有齊貨就送過黎?
我講解多少少
asrock同asus唔講.因為差唔多價錢真係太差.我以差唔多既價錢既底板黎講
基本上香港即係msi z790 pro-a VS Gigabyte z790 aorus elite
我講既同級最強.係整體成塊設無論供電又好.VRM散熱器又好.M.2散熱片又好
定係價錢都好
我簡單講下呢兩塊底板
講下先.今代Gigabyte大改完之後勁左好多.連RAM超頻都追返上黎.甚至超越左對手(我所知giga ddr5 8000)
講供電先.兩塊板一樣的.都係16+1+1.70A同80A係冇分別的.所以VRM散熱器方面而家重要好多
咁散熱器方面Giga就勁好多了.導熱貼用靚d的.同埋
先唔講giga個VRM散熱器有條導熱管連住兩邊.散熱均勻d
連本身個散熱器既面積定厚度都係嬴MSI
而大家都係四條M.2槽.不過.msi只有3條m.2 hs.giga係四條足哂
就算上M.2既方式都係
另外.giga而家中低階板都有加長既pci-e.msi到而家中低高完全冇任何幫助容易禁pci-e扣既解決方式.asus giga高階係禁制.giga中低階全線都整左加長

冇錯.giga係usb 2.0 4個.但佢總共數係usb 10個.msi只係8個.msi其中兩個都依然係usb 2.0
其他頭大家都係一樣.即係giga根本再多左兩個usb 2.0咁解

giga 個wifi chip都係靚d.佢BT 5.3黎.msi Bt 5.2

係蟹lan囉.不過呢點我就覺得冇咩所謂

其實都差唔多.先唔講aorus elite仲要平過msi pro-a 100
我頭先發現個 Arctic Liquid Freezer II 360 有水流聲(有啲似鬆咗嘅螺絲)
之後上網睇 學人郁過吓部電腦都仲有聲
我要試吓行 cinebench cpu test 10分鐘, 啲聲就冇咗(或者講變得極細)
我想問吓咁係咪正常? 第一次用AIO cooler
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞