我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
4090搶唔到而家13代intel又要搶
仲換定咗個4k 144hz mon諗住月底砌到新機
而家我只收到消息少貨

可能用底會再返
冇ram一定唔會著

你試下只係插一條

你插完影一張相俾我睇睇
悠二,請問大約幾時會收到貨(星期五/六)?

訂單編號:221014000303786
其實13900k係咪一定要水冷先得
會唔會有空冷可以做替代品
想砌i9 13900k+4080 suprim liquid x
粒u應該用nh-d12a好定用一體水好
RX 6000系列啲優惠11月仲會唔會再做
諗緊出唔出13900k
怕推唔盡4090 但又冇得換14代
Amd 又唔生性
應該會.我黎緊會再入貨
你會一代一代咁換?

其實唔會的話.買13900K都冇咩所謂啦

正常人幾年先換一次
大概都係

我手上已經開始測試緊13900K
13900K.我覺得可以考慮一體水

可以vk360

其實有d機箱可以雙冷排.係冇問題的
一定裝最勁既風冷.D15

唔超既話.應該係冇問題
其實就算.減都唔會減得太多

本身cpu降價唔會降得多.特別係intel
追左幾頁都搵唔到$5000-$5500嘅輕度打機list,希望悠二唔好介意我伸手
主要文書、睇2K-4K、打巨商同Two Point Hospital咁大把
16gb ram、m2 500gb、4TB sata hd bt同backup用
機箱要頂級防塵,只需要拎塊隔塵網洗下佢就搞掂,唔洗清埋內籠
希望5500筆直做到唔該哂
係.你預星期尾
我諗11月應該會好好多.全面d貨

我收到既消息.好多原材料缺.同埋廠商既工廠都封哂

因為我地偉大既習帝.要繼續玩清零.所以呢期上面特別捉得緊

工廠事但一個中左.都要成間廠封

同埋20大關係.封口特別check得嚴.慢好多
想問下z690同z790 功能性差得遠唔遠?
其實...正常人用冇咩分別.只係z790 支援既ddr5頻率更高.可能上到7000幾

不過就算z690 行6000Mhz已經好夠用
Intel i9-13900KF【24核/32緒】3.0G(↑5.8G)/36M/無內顯/無風扇/125W, $21690 ~HKD$5326
Intel i9-13900K【24核/32緒】3.0G(↑5.8G)/36M/UHD770/無風扇/125W, $22690 ~HKD$5571
台灣已有正式售價
貴到呢
諗住砌i9-13900k 4090 想問用z690定z790好?
同埋ram用ddr4定ddr5好因為見網上話4同5好似冇分別咁
我自己就預砌完玩4-5年
冇問題.隨便問
可能咁樣
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x MSI H610M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$575

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$390

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
價錢:$499

1 x [9月優惠]KLEVV CRAS C710 512GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$340

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 WINDFORCE OC 12GB GDDR6
價錢:$1,999

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x [10月優惠]Antec Performance Series P5 Ultimate Silent Micro-ATX case
價錢:$350

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,012
https://www.faroll.com/customize#MjA0NiwyODU1LDM4NTMsNDQ0MSw0OTYxLDUwNDMsNTE4Myw1OTcy
因為.......聽講極少貨

香港同台灣同中國既貨.都係黎自中國

但因為我地習帝要清零關係.上面物流同廠出哂事

本應應該多貨既intel 13代.變左而家好少貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞