我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
搭單一問,13700K都係20號出嗎?
性價比黎講.而且只係會玩2k 144.其實3080已經足夠

因為4080 16GB出到黎.應該都會可能係9000-10000蚊

"幾乎"係而家既3080一倍

所以你計抵玩.我覺得係3080

4080的話.我就咁睇少少唔上唔落.你玩4k 144.就真係幾乎一定4090

4k 60.....理論上就3080都勉強都仲可以

4080.到時要玩咩game就.可能要測試左先知
rog 果張有冇話幾時會返
想問下如果會做下直播打下機
用6800XT好定3070TI好?
咁其實我係咪等13900F+B760 用風冷好啲
Haha 咁比多幾舊水買K
咁月尾砌差唔多,咁你建議買Top B版定平Z版
水冷keep返 fractal 夠做 ?
Micron起ddr4係好野黎

ddr5就唔得了

Micron正路係唔會單獨出ram賣的.只存在起廠機

賣街叫crucial

所以.其實好難搵同一條

不過你可以照加Klevv bolt x 3200 1x16gb.

xmp我唔敢講開唔開到.但係.應該著到機冇問題的
其實就.計抵玩計.就一定3080.5000幾蚊張

4080應該平極都8000尾9000

3080都可以玩到2k144

所以.你有預算當然4080.只係平幾千既3080.已經足夠做到
咁出咗4080 review先訂都未遲
冇錯

20號出
13600KF
13600K
13700K
13700KF
13900K
13900KF

F尾係冇iGPU
好可惜係今個月冇了

我所知要下個月.可能月頭

唔只我.連ASUS HK都追緊工廠
如果玩直播.N卡好d.個軟件上好amd太多

如果你預算上係買到6800 XT.大概4700呢d位.考慮俾多幾百蚊買5000幾3080
咁當然睇你等唔等得

不過.根據12代既經驗.其實13900F同13900K價錢唔係話真係差好遠.幾百蚊

不過i9我覺得係可以考慮既

如果i7的話出左F先一般人唔再諗K版

真心.如果係預算唔夠.可以買清貨劈價個d z690

你聽日再上黎呢度問我.聽日最快就有平價z690

雖然我唔太鐘意大陸野.但香港目前如果又要RGB.又想真係壓住13代既熱力.可以考慮Valkyrie C360.佢的確係目前香港性能最高既水冷.只有佢自家既GL360先可以超越到佢

未來會有其他牌子.第8代asetek做既水冷.不過未出
冇錯.到時可以睇下我篇Review
支chiphell個邊有人流出左13代
https://www.chiphell.com/thread-2451014-1-1.html

如果無預算係咪去返3070ti 好d
因為上3080可能唔只換卡 連版都要換埋
新手砌機for打機
請問呢條list有冇問題

1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$750

2 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,538

1 x [10月優惠]Sapphire NITRO+ Radeon™️ RX 6700 XT 12GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,130

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE650G M 650W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$670

1 x MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,086
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzNzc4LDM3NzgsMzg1NCw0MDM0LDQ0ODMsNDg5Myw0OTYxLDUyNTU
想問下油耳

本身用緊
ROG H460
16gbx2 D4 3200
750W
GIGA GTX1060 3GB

唔會打3A 打機唔會開高效
主要玩模擬城市之類既遊戲
但係玩模擬遊戲果陣 玩得愈耐部機就愈慢
後尾開工作管理員睇一睇
粒CPU已經推到上100%
不過張顯卡連把風扇都唔著 好似完全無介入過
但燒機程式果陣 睇到顯卡100%用到

黎緊想升級13代i7k 想玩下超頻
如果係咁既情況下 我係咪可以繼續用返塊1060?
純粹換卡換板加AIO既話
750W應該夠推?
我睇過spec Z690都默認3200mhz係基本速度
咁超粒U既情況下 係咪應該買過張好少少既ram超埋佢?

我有諗過平平地執一粒11900 加隻塔冷就算 會唔會好不智

唔該哂

收到已經係咁
應該點算?
唔該哂
唔好意思如果睇完哩幾張相,會唔會有幫助係咪klevv bolt x 3200 1x16gb會岩?因為網上睇過下又話CL要夾,唔係行唔到雙通道 其實點解加ram係一邊打機一邊開網頁搵野trade item有d lag唔該哂
做樣㗎咋
俾皮褸黃睇過,嗱我做過原價㗎啦。
冇下次 差3千, 我行多一小步出oc唔好?
差$3000,可以買到張3060ti
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞