我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 39 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
33 Like 8 Dislike
會係4k 60定係4k 144

差好遠
又要等第二水?
想要4k 144
13代cpu同 4090 mon同機箱都要包埋,我預25k budget
Over嘅話 30k以內
之前收到消息又話多貨

而家去到月中.結果又少貨

我都唔知咩事
想問打機1080p 144hz 要4個sata頭既底版同4個hdd位既機箱仲有無得再執?

Intel Core i5-12400 BOX 行貨
$1,580

ASUS TUF GAMING B660M-PLUS DDR4 Micro-ATX
$1,229

G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GVK
$820

[10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
$799

[10月優惠]MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 3X OC 8GB GDDR6 LHR版本 (可單買或砌機)
$3,399

FSP Hydro GD Series 650W 80 Plus Gold
$599

Antec P10C Ultimate Thermal Performance Silent Case - ATX
$599

Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
$229

$80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
$80

結賬總額:$9334
機箱同散熱依個會更好? 以為水冷好D

的確係大概25K
你可以咁樣配i7k 或者i9K
1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,199

1 x Kingston Fury Beast RGB 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$1,799

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x INNO3D GEFORCE RTX 4090 X3 OC 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$13,999

1 x (預訂) [網店獨家發售]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$1,399

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x [9月優惠]Valkyrie GL240 ARGB 240mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$710

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $21,724
https://www.faroll.com/customize#MzI1Myw1MDcxLDU3ODksNTkwMyw1OTcwLDYwOTEsNjEyMQ
呢塊係咪要ddr5 ram?
我都廢L事搶
我12月頭再黎搵你啦

到時應該夠貨啦掛
唉想請教如果電腦無畫面..但開到機
ASUs底版著橙燈..係咪即係條ram壞左?
但攞走曬啲ram..開機無響…底版都有機出事?
4k 60就ok
係.不過.平既

呢塊都係本來z690中高階既級數.功能性好強既z690
4080 16GB 11月16號上市
12月多既

呢期我地偉大既習主席繼續主張清零.大陸堆廠又停哂工
拿咁樣

你試下開機先.之後開機3秒後禁多次開機制.部機會唔會自動熄機?
咁3080 10GB.都勉強玩到4k 60既.大部份都可以

可能部份遊戲.你再細微調一調畫質咁.唔洗兩萬.我估萬中都得了
唔係掛 仲諗住月尾upgrade 粒u
呢度平左1k
買d5 ram 又加番1k
會唔會試埋6800同7200 fps對比
就咁按無
插左同無插ram都無….
長按5秒先會關機

係咪無ram就唔會有畫面
Ram 我自己會用klevv bolt x

Fsp gd 你有入我tg的話做緊499
I5唔需要用到水冷

貴d 嘈d 易壞d
主要想砌全白主題,舊板外觀上好似多啲選擇。等我睇下有冇邊塊白色790靚仔
z690唔係都有support ddr5?
買z690都係貪佢清貨價夠平姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞