貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
想問下有無巴絲有聽過超越汪喵呢個牌子? 想知佢啲罐罐好唔好 但係個資料庫入面又見唔到
直接上網搵成份咪有
冇膠 脂肪蛋白合符主食罐標準已經ok
最緊要都係佢哋肯食
8個月得3kg 未絕育
隻貓食緊instinct 幼貓糧 7個月大
你哋通常會比幾多g比隻貓食

佢個feeding guidelines 係以8oz 量杯做單位
屋企無得磅
想問下幼貓有冇凍乾推介
食緊Stella 平時一日4餐
但好似食厭咗食得好少又會想撥走
想請教一下,7個幾月異短公貓未絕育,3.4kg,偏肌肉型
依架每日餐單:
早:1包aatu 濕糧(清碟)
午:1舊凍乾雞胸+水 (清碟)
晚:鮮食包一包 (清碟或食剩4分1)

靚屎

有冇需要加減或者改?
萬金感謝🙏🏻
大家有冇幼貓糧推薦 諗緊orijen定係acana 3個月貓b
就咁睇體重好似有啲瘦
要增下肥
7個月未絕育好似差唔多,幾健康d飲食。
佢可以食多小小就多小小,慢慢去到4-5kg維持住就ok啦。
唔該晒你🙏🏻
可能因為佢太曳,日日跑跑跳跳冇停過,所以谷極都唔肥
想問下8個月貓貓揀飲擇食可以點搞
試過佢唔食就收起餓下佢+瘋狂放電,結果餓足全日佢都係堅持唔食
零食/乾糧就食得好開心
諗緊會唔會係翻熱啲罐會搞到啲味唔同左所以唔食,但明明以前都係咁食
於是就直接開罐新既,都係唔食
諗住會唔會係食厭呢?
買左幾個新牌子,一律唔食
試過撒少少零食係罐到引佢食,佢又識得挑啲零食出黎食比佢激死
佢本身都唔夠磅,好擔心佢會愈黎愈輕,但又唔想佢慣左食乾糧
完全搞佢唔掂
我兩隻食wellness幾好
兩隻衰貓成日唔飲水,有一隻最近仲膀胱發炎
乾糧換返濕糧,轉左之後依家屙尿都正常返大大篤

其實我想問 有冇性價比高嘅濕糧推介
animonda carny大罐抵食
你地好,想請各位大大幫忙,呢個問題已經困擾左好耐,希望你地可以幫到我同我主子
我隻貓係英短,兩歲,男,已絕育4kg到
佢一直都係早晚各一個細罐,本身晏就食20g蟲蟲蛋白乾糧,上年10月開始,無啦啦就肚痾。咁我就先停乾糧,咁一停乾糧,佢就唔會再肚痾,咁之後我就尋找佢可以食既乾糧,但凍乾鴨肉,K9凍乾,甚至註方糧(水解蛋白),佢都會痾,反正晏就一食乾糧,佢就會痾。
醫生睇過,話佢腸壁厚,好易發炎,我地食左一個星期抗生素,食曬之後,重新嘗試乾糧,但都係肚痾。
我有買益生菌,玻璃肚粉,酵素比佢食,全部都唔work。
所以佢呢幾個月,一直都只係食早晚各一個細罐就無事。
問題係佢而家只食各一個細罐,佢唔夠熱量,晏就個個返工,屋企又無人,一直都係用自動餵食機去處理,同埋醫生有講過,唔食硬既食物,係會令牙齒唔健康。
而家想問下大家意見,我應該點安排佢食野既schedule好?重有咩糧可以推介我比佢試下,還是放棄乾糧,直接全濕食?如果全濕食,晏就屋企無人,比如可能大家都夜返,咁點安排好?
一次過開一個大罐,佢又食唔切。
我有諗過,會唔會佢個胃同腸消化唔到太高蛋白所以肚痾,好慘見到佢肚痾又肚餓,希望大家可以比d意見我點幫到佢。
P.s. 佢食罐罐係K9雞羊包包同instinct粒粒杯(雞同兔)
會唔會試下兔肉凍乾?兔肉好似低敏
早兩日比左一隻Purpose 鴨肉凍乾佢食
尋晚痾左兩次
飲唔飲水先
請問仲收人入group 嗎? 想入group 感謝
我嗰隻都係咁
淨係肯食mousse罐 一晚一個
有時未必食
任何罐有雞嘅成份都唔食
以前明明都有食
口味越大越揀擇
乾糧又唔係話食得多
一日60-70g
貓女11個月大,得3kg,望落瘦
餵過吞拿魚 好難翻轉頭
開雞肉罐比隻衰野一定食淨
頂我都係
之前一直餵雞肉
加左吞拿魚依家雞肉聞兩下就走
請教貓貓宜排由Royal隻BB糧轉成貓糧 有軟便情況
平時2 3日食一餐濕糧 食乾糧同雞肉為主
有咩乾糧推薦?
一日60-70g好多wo,飽到食唔到其他野啦。
全乾糧的話,3kg都係食50g左右。
如果一個罐頭85g你當75%水分,即係大概20g乾糧。
你隻貓一日食成90g。

你慢慢cut乾糧令佢食多d濕啦,食到幾多就幾多。
早晚各一罐的話,乾糧可以cut到10g-20g。
佢鍾意食咩味就食咩味,去寵物店每樣掃一款俾佢試,點都好過生尿石。
你想佢少泌尿問題的話,每日要食2罐或以上濕啦(成貓)。
醫藥費都少好多。
乾糧可以試下WellnessCore/Instinct/Thrive/怪獸部落。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞