貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
夏天要計好個食量, 的確係難搞啲
乾糧混凍乾?冇溝水
試orijen ,通常中午用自動餵糧機加餐俾佢哋
睇左貓糧庫
大部份都碳水化合物紅色左既
我隻貓食開wellness core
想問吓咁多位
有冇人知道thrive 火雞糧好唔好
我兩隻貓本來食緊instinct original 雞
我轉左糧之後 佢兩個食少左
啲便便又好臭 同埋有少少軟便
我想問知唔知道係咪佢哋唔啱食呢隻糧
加水真係要肯食先得
唔加都未必食曬
加少少水都唔會食
一日兩罐
都無見佢地飲水由得佢地
全罐已經ok
唔會
餵主食罐 suppose營養啱
加多左咪唔啱
其實凍乾唔加水唔係浪費左咩
仲乾過乾糧
乾糧溝凍乾都算
凍乾呢樣野好搞笑 係會倒吸腸胃水份
腸胃冇水屎厭咪便秘
今日去咗寵物店補罐同埋睇乾糧

Orijen唔考慮住因為之前食到屙。

去咗唔同寵物店問店員加睇埋excel

本身想買oven baked kitten,但係睇大家留言同店員意

見,似乎唔太香。

最後一個推介addition 貓糧,一個推介Stella & chewys

乾糧。

睇excel 表,一隻就碳水化合物超哂標,另一隻就無資料

不過本身都諗過識餵Stella& Chewys 凍倝 ,所以買咗

遲下試完再講下試後感。

店員話我隻貓可能懶唔想食硬糧,叫我濕罐溝少少乾落去

今日溝咗十幾粒乾落去,食咗都有2/3
凍乾唔係生嫁咩 生同熟唔可以一齊食
凍乾如果唔浸水先食,仲乾過乾糧,係會便秘
如果軟便+臭就係唔啱,夾硬食屙爛屎仲難搞
屋企隻大佬唔食濕 一直食乾糧 但都肯成日飲水
之前朋友比咗半包k9凍乾肉糧我
我大佬食完好似幾鍾意咁
如果換做主糧會唔會破產
320g應該夠食到一個禮拜左右
乾糧有溝水,夜晚撈落罐罐再溝水
同埋都確保佢飲到200ml以上既水
凍乾我當係調味料 原來唔撈得 我睇汪喵仲話可以拌主食
我隻貓就兩歲都未食過原味野 全部溝淡 乾糧都溝水餵
如果覺得貴,可以一半凍乾,一半乾糧
我驚佢淨係食哂凍乾留返d乾糧喺度
條友都幾識嘢
試下Wellness?
你咩牌子罐先
Country Naturals
吞拿魚湯、吞拿魚、雞肉、木薯粉、豌豆蛋白質、磷酸三鈣、瓜爾膠、氯化鉀、鹽、硫酸鎂、氯化膽鹼、葡萄糖、牛磺酸、鋅氨基酸螯合物、鐵氨基酸螯合物、生育酚乙酸脂、硫胺素硝酸鹽 (維他命B1硝酸鹽 )、錳氨基酸螯合物、煙酸、維他命A醋酸酯、銅氨基酸螯合物、碘酸鈣、泛酸鈣、亞硒酸鈉、核黃素補充劑、鹽酸吡哆醇 (維他命B6)、維他命B12補充劑、葉酸 (維他命B9)、生物素 (維他命B7)、維生素D3補充劑、甲萘醌亞硫酸氫鈉。

你自己對下有咩無咪加咩,重複就唔好加喇
thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞