貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike

呢一隻口味,在獸醫眼中除左果RC 同Hills之外,其他罐佢地都唔岩心水架啦, 不論貓糧同罐頭都係,佢地都只會推RC 同Hills
個Google 表格入面嘅貓罐頭,好似大多數都一定有紅字
ziwipeak貓風乾
想問下你地當主食定零食
bns 1磅依家24 蚊 勁貴
台灣都要24 真係唔想幫襯
見catpool出左食補罐 好似唔錯咁
但香港真心貴
唔好買,好伏
我本身都諗住全凍乾(Meow & Vital Essential),但係獸醫話啲營養冇幼貓糧咁全面,怕佢齋食凍乾未必吸收到其他elements
有咩嘢係主食凍乾無而乾糧有
諗到既只有太多碳水同其他無需要既嘢
貓也不屌?
好多水 cp值低
我有試過用K9包裝上面講xxx kcal/kg咁去計返大約食幾多,幼貓就大約比2倍,加水呢下野就見汪喵嗰啲話1:3(好似)。實際執行上就加水加到佢唔肯食嘅份量就算數
同埋我會㩒碎啲凍乾先加水撈均,如果唔係我嗰幾條粉皮會唔識咬
我反而冇 但轉新包裝係咪換左餡 我隻貓唔抗拒食 但比起之前舊包裝會即刻食唔同 會擺到真係餓先食 我自己聞落冇咩唔同 係拎上手薄左啲
可能係纖維太低 或者係唔主張0穀物嘅獸醫
貓貓11歲 唔知係未吸入太多煙。肺開注要注意 另外醫生處方乾糧係royal canin 老貓高效營養健康管理配方 。有無人試過 又推唔推薦老貓食?
Link 喺下面
https://www.royalcanin.com/hk/cats/products/vet-products/feline-mature-consult-dry-cat-food
想入tg group
急放,貓咪食唔切,每罐$8

1. 小玉傳說貓罐頭—541 幼貓配方 金槍魚 + 雞肉 + 紅米 70g x 5罐
(2022年11月12日)

2. 小玉傳說 水煮上質白肉吞拿貓罐 80g x 5罐
(2022年11月14日)

3. 小玉傳說 貓罐頭 - 能量系列 吞拿魚+三文魚 70g x 12罐
(2022年12月22日)

4. Inaba 前浜の魚 貓罐頭 -  吞拿魚+雞肉濃湯+鰹魚 115G x 20罐
(2022年11月31日)

5. Inaba 前浜の魚 貓罐頭 -  吞拿魚+雞肉濃湯+木魚 115G x 20罐
(2022年11月31日)
有無人想要Nutrience subzero雞
有成十磅左右 買完隻貓唔太啱食
開咗兩個禮拜左右 一直放係真空桶保存

有意既話可以留tg

免費讓 唔想晒咗佢
想入group @ilovetigerboy
tg @ssyysysy 貓貓好鐘意食
我嗰隻之前食開陪心 食得好地地突然之間有日就唔食 之後轉左貓侍先開口有冇其他罐罐牌子推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞