貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
見到樓上有人提要小心台灣罐
上dcard同ptt睇左一陣先發現原來台灣人對台灣牌子都係無咩信心
同埋幾間台灣大牌都有發生過食品qc問題
佢地寧願揀返其他外國大廠既糧同罐
估唔到
個excel 有部分罐頭寫住無符合營養標準,連K9 都冇
係咪有貓糧Tg group 呀?? 想入
+1想入
食開orijen 但最近換咗新包裝
諗緊轉唔轉k9凍肉糧比貓大佬
巴絲們點睇呢隻糧?
我覺得如果隻貓腸胃冇咩敏感其實都冇所謂
我有4.5款罐輪緊 其中一款有膠 因爲隻貓鐘意食就照比
介唔介意講下?

凍乾?
覺得幾好 都肯食
係要整碎麻煩d
有膠個款? lily’s kitchen
其他冇膠就aatu Instinct thrive celtic

有關膠 有個講法係咁
所以我個人冇話一見到有膠就要ban左個罐
都係睇貓貓食唔食多
freeze dried太high class養唔起我都係罐頭再撈d freeze dried俾貓咪
我主子日日濕罐, 所以驚佢地攝取得太多
Nature's Variety Instinct
明白,唔該你巴打
想問義工會唔會收拆左無包裝既糧 用密實袋分裝左
隻貓淨係肯食有魚嘅罐頭 想問下咁樣有無問題
最近都開始轉哂德國罐頭 成份好似好d 有咁多奇怪成份
德罐其實抵食呀
台灣都好多德罐 反而香港少d德罐牌子
德罐次次都裝到好滿 啖啖肉
不過通常有內臟比較腥 有d貓唔鐘意
我2隻10歲gei 貓一直食開DR pro 出gei 罐頭
剛剛睇個excel 話灰質過20%
會唔會對佢地身體唔好?
貓準備十歲 醫生建議轉老貓糧
食緊solid gold抗敏橙袋個款
正常係咪都轉返同一牌子嘅老貓糧?

另外嚟緊會養一隻新貓 豹腦嚟
上網睇話好食得 有冇邊款乾糧/濕糧推介?
除左台灣罐 想問下貓罐頭仲有咩介紹?

食過thrive k9 隻閪貓好挑食 食一排就唔食

同埋有無話咩味道特別吸引? thanks!
想問下trilogy隻糧如何,因為表冇但隻貓好中意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞