貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
除左hills c/d罐罐
有冇人可以推介另外一個品牌既泌尿罐罐
Hills 全港都缺
主子試過rc 泌尿濕糧包 唔鍾意食 同埋唔prefer rc糧
有冇老貓貓糧介紹 7歲的
有冇巴絲嘅主子有食物敏感
我隻主子淨係可以食鴨
冇咩乾糧濕糧選擇 凍乾好似係唯一出路
鴨⋯?
兔鹿得唔得呀ziwi罐
好奇想知係咪一定要長食處方糧
定好返晒可以唔使食?
唔得豆類都唔可以有
Yes 我問過醫生話係 貴到死
little big paw 同instinct 都有鴨罐
佢本來飲食習慣係點,幾多歲?做咩搞到要食處方糧
可以話你知無用
食咗咁耐 我都仲係摸完佢就口腫面腫
好多時啲牌子話係鴨罐 但其實都有雞肉成分係入面
朝早一餐乾糧
傍晚放工食罐罐
夜晚訓教前再比啲乾糧

醫生冇話咩原因 佢話男仔易有結晶體
所以轉食泌尿糧
泌尿問題一律建議濕糧
隻貓平時食好少野
最近餵佢食RC啫喱糧 佢一口氣食晒成包 係咪好撚重口味
資料庫唔見有 country naturals 角切配方
想問下依隻好唔好?

貓貓平時食開 thrive 幼貓罐
比過汪喵營養罐唔食 (懷疑唔食慕絲狀
見到角切有野咬下 好像不錯
或者有無其他有得咬嘅罐推介?
隻7歲貓有腎病. 左邊腎比正常size細左0.5CM.
食左一年Hills K/D 包/罐後, 驗血出番正常指數.
但近排開始唔鐘意食. 想問大家有冇咩罐頭推介?

我見好多網站都話要食低磷低脂罐. 同時磷要係250mg/100g 以下.
想請教大家依樣野岩唔岩

最近睇緊Weruva 依個牌子, 我見好多都係250mg/100g 以下, 仲有個低磷系列. 直頭係100mg/100g以下. 唔知大家推唔推薦.
如果太細個/太瘦,佢肯食都係俾佢食,但長期就不太好。
成分:肉類和動物衍生物,植物蛋白提取物,植物來源的衍生物,油脂,礦物質,各種糖。

好多垃圾衍生物 唔理重唔重口味都唔理想啦,材料咁差
Thrive Canagan 成分會比country naturals簡單d,但係都要佢肯食先得。

走地雞角切肉塊配方:
雞肉湯、雞肉、乾蛋白、木薯粉、豌豆蛋白質、葵花籽油、磷酸二鈣、稻穀、瓜爾膠、一水葡萄糖、氯化鉀、鹽、氯化膽鹼、硫酸镁、吞拿魚油、牛磺酸、鋅氨基酸螯合物、鐵氨基酸螯合物、dl-α生育酚乙酸酯、L-抗壞血酸-2-一磷酸鈣、硫胺素硝酸鹽 (維他命B1硝酸鹽 )、菸鹼酸、錳氨基酸螯合物、維他命A醋酸酯、碘酸鈣、銅氨基酸螯合物、d-泛酸鈣、亞硒酸鈉、核黃素、維他命B12補充劑、鹽酸吡哆醇 (維他命B6)、葉酸 (維他命B9)、膽鈣化醇、生物素 (維他命B7)、甲萘醌亞硫酸氫鈉。
thrive佢重肯食 只係我驚佢食足幾個月悶先想夾雜下咁換

canagan 要買比佢試下先知
我岩岩Google原來都係肉絲 應該ok掛

country naturals 我係買咗四罐但未比佢食其實
Weruva呢個牌子普普通通,但係你有特別需要就可以考慮食既,我建議你照買d俾佢試左先,如果唔食就根本唔洗考慮咁多。你去寵物店望一輪再揀啦。

我見Astkatta都有d好似ok:
Astkatta Pure Chicken Phosphorus: 119 mg / 100Kcal
Astkatta Chicken & Duck Phosphorus: 119 mg / 100Kcal
Astkatta Pure Saba Phosphorus: 85mg / 100Kcal
重點都係肯食先。
如果健康既食得一半,冇咁健康既食一罐,咁真係不如俾冇咁健康既佢食算,再慢慢揾下一款比較好既。
食開隻c/d罐就係長期斷貨
想搵另一個牌子代替
你意思食凍乾溝水?
我意思全罐/全濕糧
見你話早餐同宵夜係乾糧
全罐 都有個問題
就係我隻貓鍾意慢慢食
我返左工 啲罐擺得耐會變
所以我就算比佢哋食罐 我都係45分鐘左右就收起唔比食
好驚佢哋食左變壞既肉 痾到死

有冇巴絲可以分享下全罐既做法
我一開頭係放一個鐘就收
後尾慢慢佢地就會快快食
但係之後我就懶照放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞