貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
就咁成粒整碎放落兜到就ok?
我通常都係整碎溝一半水俾佢
新手養貓問題

講返少少背景, 黎緊接隻3個月貓返屋企 因工作問題, 目標係半乾半濕咁餵 , 已知instinct 幼貓罐+ thrive 果隻佢都肯食

爬左好多文但有D 位都唔係好清晰, 想問下如果有關主食罐既問題, 其實係咪可以日日都轉唔同牌子 ? 例如今日instinct 聽日thrive 後日其他牌子咁?
罐唔同牌子都通常無咩問題
細個就唔好俾太多唔同嘅罐佢食
大個左會挑食仲麻煩
宜家我都後悔縱壞左我隻貓
想問吓有冇咩罐頭質地係肉粒或者粗肉條?
主子鍾意咬,俾啲肉絲肉泥佢肯食,但係冇得咬,食兩下佢就冇癮。

佢好鍾意食Wellness Signature/Core 粗肉條肉粒同Country Naturals角切肉粒。

但Wellness Signature碳水化合物太高,而Country Naturals隻肉粒就搵唔到佢碳水化合物嘅百分比。

想問吓有冇啲類似質地嘅好推介,驚佢食得太多碳水化合物會唔好。
定係其實呢種形狀嘅罐頭普遍碳水化合物比較高,等佢食翻肉泥肉絲之類會健康啲?

汪喵肉蓉罐?
你google 下岩唔岩你隻貓心水
我隻反而因為佢一粒粒唔鐘意食
想入TG

@weconnecttt
睇開間獸醫診所斷K/D糧
要4月先有
想問出面喺咪都斷?
早晚一碗咁餵?
係啊
日頭無人要返工
怪獸部落隻乾糧點? 佢自稱係lihkg 第一好評?
好 我都試下先
想請教下大家
2個月貓仔其實係咪唔食乾糧?
我早晚既罐頭佢全清, 但乾糧佢就唔食
我想開始改做全乾糧俾佢, 但又怕佢完全唔食, 餓到病
有冇方法可以令佢肯食
有冇巴打養既貓唔鍾意食烚雞胸
我隻衰貓烚雞胸都唔食 又唔鍾意飲水
每日指定時間就要食脫水雞柳(浸濕晒先比佢食) 無得食就拆屋
罐頭半罐半罐咁比都食唔晒 可能厭左
以前食過thrive 而家食緊canagan
想再轉口味applaws/wellness係咪好選擇
利申 雞肉味/肉泥狀罐頭一律唔食
好撚頭痛啊
點解要全乾糧
肯食濕咪好
蒸雞胸可能好d
烚 d味都走曬啦
有冇巴打養既貓唔鍾意食烚雞胸
我隻衰貓烚雞胸都唔食 又唔鍾意飲水
每日指定時間就要食脫水雞柳(浸濕晒先比佢食) 無得食就拆屋
罐頭半罐半罐咁比都食唔晒 可能厭左
以前食過thrive 而家食緊canagan
想再轉口味applaws/wellness係咪好選擇
蒸雞胸可能好d
烚 d味都走曬啦

蒸都試過了
咁無
咁咪繼續比脫水既佢食
罐頭食開k9同animonda carny
換下雞嘅部位
或者轉雞嘅來源
都可能會有唔同
Applaws之前好撚大件事,食到d貓嘔血,俾我就唔敢試
換下雞嘅部位
或者轉雞嘅來源
都可能會有唔同
Applaws之前好撚大件事,食到d貓嘔血,俾我就唔敢試

買過ziwi k9 汪喵個啲肉泥狀罐比佢都唔食
肉絲罐又唔食有雞肉既味 剩係食吞拿魚蝦咁
但係又好鍾意脫水雞柳 所以都好頭痕轉咩牌子罐頭比佢
食罐頭咪健康lor,做咩掉轉頭逼佢食乾糧咁搞笑
全濕最好,唔好全乾呀,好易腎有事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞