貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike

夠㗎啦
我隻唔大食
好 今日到貨 番去研究下先
成份:蝦乾, 雞肉, 南瓜
成份咁簡單,唔會有問題嘅
係有少少貴,肯食就算
同我自己買凍乾零食打碎再撈落罐差唔多
我隻貓唔多食乾糧
黎緊打算買primal凍乾試下做主食
唔食乾糧咪仲好
佢肯食就乜都試
係囉 齋餵罐頭餵飽佢咪幾好
最近見到有隻貓糧叫Winner plus
但係唔係好搵到啲評價
想問吓有冇人試過
點?買咗咩肉
你隻貓食?
買左Stella & Chewy's雞肉
佢有時食有時唔食 唔知係咪太多水
屌 無食呢隻之後我對仔女啲屎靚晒 原來咁cheap 見佢有咁多凍乾 以為是正嘢
超級垃圾糧
1. 得18%鷄肉,仲要係乾鷄。
2. 其他用d蛋白質提取物同植物性蛋白質黎堆高個蛋白質含量。
3. animal fat, animal protein都唔知咩動物黎。
4. 又飯又豆又粟米又gelatin,因爲放一種會太高比例而排得前過鷄肉,所以放幾種唔同既碳水俾人感覺唔係放好多。

Dried chicken (18%); animal protein extract (16%); rice; maize; peas; barley; animal fat; natural fiber (of vegetable origin); corn gluten; hydrolyzed gelatin; dried egg; salmon oil; dried salmon (0,50%); brewer’s yeast; inulin (source of natural fructo-oligosaccharides); cranberries; linseed oil.
唔該晒你
最近想幫啲貓換糧
真係諗到頭都大埋
乾糧都係買返大路d既牌子啦,貓轉乾糧唔難。
可以考慮下 Thrive, Wellness Core, Instinct, 怪獸部落, 陪心

不過最緊要都係食多d濕糧(每日2-3罐),夠水份真係健康好多,醫藥費都節省唔少。
想問下呢
餵主食罐就唔洗再餵乾糧架嘛係咪?
但我隻貓夜晚食完飽晒去瞓覺,但凌晨至朝早呢段時間會餓到叫醒我餵嘢食
搞到我焗住要擺返啲乾糧畀佢夜晚食
你地D貓食主食罐有冇夜晚肚餓既情況? 應該點解決好
可以100%主食罐既。
唔食乾糧一日應該要3罐先夠飽,你夜晚都可以開多罐俾佢呀。水份黎講3罐都係最fit。
不過多數人都早晚各一罐,其他時間zip d乾糧最容易就。
你隻新貓定點?
我隻慣左每日都係食咁多凍乾
試過夜晚俾多啲佢食唔晒佢會分一兩輪去食
因為佢係同我瞓開
次次出房都要我開門俾佢搞到我無搞好瞓
之後夜晚都唔會留乾過夜
之前係罐頭加長擺乾糧 只係近排同佢轉主食罐
平時開罐頭畀佢 一罐要分2次開
因為一次過開晒佢食唔晒 會攤到凍晒乾晒咁
佢一日食2.5罐左右
諗緊好唔好我瞓前再開半罐畀佢 等佢半夜起身食
但又驚又會攤到凍晒乾晒
如果齋2.5罐,係應該唔夠飽既。
你試下開幾日睇下佢夜晚食到幾多lor,太浪費咪俾少許乾糧/零食佢。
因為我驚我開住喺度
等佢半夜唔知幾時會起身食
喺唔知擺幾耐嘅情況下 我驚會唔會有衛生問題變壞之類
我就照擺既,變壞佢自己都唔會走去食。
你怕的話唯有乾糧/早d擺完訓覺就收返,adjust下開罐既時間。
隻貓8個月其實應該食幼貓定成貓糧?
想問下有冇人餵緊orijen隻凍原乾糧?
同埋想問下入邊啲凍乾=生肉?
可以生肉同乾糧一齊食㗎咩?
Thank you!
我都想知 聽日帶佢地去絕育
諗緊駛唔駛開始轉成貓糧
有牙力咬要轉都轉得既,成貓糧多數大粒d。
不過幼貓糧多數多d營養容易肥d,睇下有冇需要姐。
而家好多貓糧都冇分幼貓/成貓,咩階段都食得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞