貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
只可以話一日仲係一齊住
無野可以做除左成日講睇下可唔可以感化到佢
可能儲定多d錢第時睇醫生
咁你做乜唔買主食罐 要買副食罐
買主食罐咪唔怕一日幾罐
關咩事啊 你呢個講法適用全部保健品喎
保健品長期餵會影響健康仲叫咩保健品
只係保健品唔好取代正餐姐

同埋汪喵聲稱全天然成份 長期食冇問題
唔好過量就得 好似離胺酸呢啲餵過量會有問題
牛璜酸有啲罐頭本身都已經有加 餵牛璜粉前計好數先
有冇試過唔同牌子主食罐同乾糧?
我日頭乾糧放題 夜晚會收埋啲乾糧再同啲貓玩
餓一陣再餵罐佢地都肯食
有時落太多supplement 太臭 只要放耐啲佢地見冇換第隻罐 最後都屈服照食
日頭個個返工 係乾糧放題
但朝早6-7點會餵一次
同埋主子日頭長期訓覺
所以乾糧都唔會食太多

夜晚就係主子行過去食野個位叫
佢就會開一罐 或者比之前食淨嘅比主子食
就算我開主食罐 好多時主子都係聞兩聞然後走

另一個問題係佢都好鐘意比凍乾零食
一個星期可以食哂幾包汪喵個d凍乾

另外d屋企人都只係話廢事嘈就由佢
等主子有病先處理
試下乾糧轉奇境? 裡面本身已經有好多凍乾
我果隻都係啊 一溝得多supplements就聞兩聞就挖空地
但我照塞比佢 隔一陣佢太肚餓會照食
唔係話保健品長期餵影響健康
係佢屋企人淨係餵保健品+副食罐
咪唔夠營養囉
淨係牛磺酸唔夠架
又要維他命又要鈣又要魚油個d
今晚返去睇下有咩營養粉先
魚油就一定冇

咁如果保健品落得足
長期溝埋副食罐咁食又得唔得
今晚買包奇境試下先
個問題就係佢肚餓時
有得揀食副食罐定食主食罐/乾糧
餵罐時我會先收埋晒啲乾糧 唔好比佢有選擇
除非你果隻唔啱食會係咁叫 會嘈到好煩就另計
啲罐同零食係你屋企人自己買?
屋企人買
就係主子行去食野個位一叫
屋企人就會即刻比副食罐/零食
所以我都無機會餓一餓主子
咁好難搞喎 你係需要教育屋企人多過教育隻貓
我諗最易解決方法係換唔同乾糧 試到一隻佢肯食為止
其實餓下主子一陣 佢都會食下乾糧個啲

同屋企人講又講過好多次
交又嘈過唔少
而家日日就係為左點餵主子係到打生打死
每次都係我比人屌
主子要食副食罐/零食就唔好阻止主子
我上黎都係呻下
睇吓有無人屋企都係咁
同埋長期咁樣餵有無咩影響
睇下係咩保健品啦
我無深入研究
要研究鮮食落d咩
同埋比例 份量
有汪喵,怪獸部落,好味小姐
比例 份量應該都係隨心
隨心既 落咩都無用啦
得罪講聲
你屋企人腦裝屎架
副食罐同零食點有營養
你試下叫你屋企人薯片汽水做主食
汪喵都有瀨過野
仲信啲官方聲稱咁天真
佢瀨嘢唔係罐頭儲存出事 同成份無關咩?
膠質爭議
同埋睇埋消委會報告先
所以佢就副食罐加營養粉比主子食
每次我阻止佢地餵呢啲時
佢地就會屌我話主子食緊野唔好搞佢
日日望住主子咁樣食法都唔知點好
要食低磷

如果貓貓肯食腎糧就餵腎糧
(呢一點我知道有好多爭議,
但確實腎糧係唯一rigorously tested真係幫到腎貓減輕病情)
否則就餵低磷(phosphorous)
你可以睇excel 有啲糧有list phosphorous
最好濕糧

汪喵有隻銀養罐你可以試試
同埋Weruva Steak Frites 都係低磷
仲有好多其他
可以自己上網search

FB 有個group叫「貓豬藍藍慢性腎衰竭的生活札記」
裡面有啲討論你可以參考下
仲有有個台灣FB group 「腎貓資訊交流」呢個就更加active
會有腎病
我覺得佛跳牆好咸
屋企嗰隻食緊汪喵主食,大家仲有冇其他抵屌又健康推介
上面個隻係grain free
我家食上面個隻 好鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞