貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
食返ziwipeak乾糧
百佳糧???
睇過個獸醫講凍乾就主要係驚衛生問題
因為都係生肉製成
佢地反對生肉 驚有菌入腸之類
主子可以成日都唔飲水點攪?? 水機水dull 都換過幾個都係唔飲. 凍水暖水都一樣. 而家哩有食濕糧野加大量水好似bb食湖仔咁先掂......究竟出左咩問題唔自己飲水呢....
個性嘅問題,冇辦法
邊度買k9凍乾會平d
依家一個月買十包二千幾三千蚊
有時好佩服啲人 一日餵3餐罐 每罐起碼75g再加水
一日飲水量真係夠有突

但前提隻貓肯咁食先得
我係餐餐罐都會加水
ziwi哩種口感?

有膠:wellness
無膠:k9、instinct(舊配方,而家仲有,遲d應該買唔返)
我買開 $240一包
係 我個獸醫都唔推薦
請問你係點發現貓貓有腸胃敏感?
我隻貓最近經常軟便/屙爛
想參考吓 thx
想問下:

貓係咪無論乾糧定濕糧都唔好比魚味(吞拿魚、三文魚味)

我隻貓本身食開罐,開始揀擇, Ziwipeak (牛、鯖魚、鱸魚、羊兔)本身會食下,而家直接潑沙唔食。 買左country natural , 時食時唔食。 近排試左canagan同rawz. Rawz未開比佢地試, Canagan 清得快,不過因為太多其他牌子存貨,清埋先再買Canagan。

好想好想train 佢地食乾糧(一餐) 細個隻好餓先食幾粒(instinct 唔食, RC kitten(諗住香口train 下佢)都係唔食),點搞好?

細個隻食濕都係睇心情,有時食半罐都分幾次。 冬天都放下出嚟,夏天唔想放濕糧放出嚟幾粒鐘,驚變壞,但係翻工真係等唔到佢食幾粒鐘(無人收碗)

P.S. 想有時去下旅行,家人一日可以幫我上去餵到一次濕同清理貓砂。而且加上返工,做唔到一日餵3-4次。 淨食濕糧真係搞唔掂。
細個隻ziwipeak 罐都開始撥沙
呢隻牌子嘅乾糧會唔會都唔吼?
Trilogy 我拎咗個乾糧試食包,都係唔食🤣
我隻貓反而食ziwipeak乾糧唔食濕
我係咩魚罐都會比,除非佢哋食完腸胃敏感,咁我就唔會再比嗰隻魚,同埋有啲魚太腥佢地都唔鍾意。

點解想由濕糧轉乾糧?補充多啲水份對身體都好啲。
便秘
餵濕罐嘅巴絲你地仲會唔會加營養粉?
我剩係加supplement
本身主食應該夠營養啦掛
1kg?求問邊間買到呢個價錢
我都唔想俾魚,但嗰幾隻野唔係魚一律唔食,冇計
有冇試過魚溝下雞?
320G
因為要返工,佢地仲係幼貓,一日餵唔多三四次咁多。 細嗰隻仲要食濕,半罐都要分成四五次(可能成粒鐘來回咁食)。 朝早起身餵都放唔得咁耐就要收起翻工。冬天還好,夏天咁長放法食有菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞