貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
會唔會對某種肉敏感? 有冇試過畀單一肉類嘅糧?
同埋之前睇獸醫有冇驗血 如果身體有慢性發炎可能都會嘔
貓嘔可以有太多原因 但正常照計唔會嘔得咁密
想問下轉食新罐係咪會有機會嘔黃膽水
呢排開始轉試其他濕糧 本身食緊汪喵幼貓罐
前晚開始轉左食applaw幼貓 都食得好爽快
同埋本身都有傷風食緊藥, 但好到7788
琴晚開始見隻貓冇乜精神 明顯抑鬱咁
餵完藥冇耐仲嘔左一次黃膽水,大部液體有泡, 有一/兩條肉絲
係咪大問題黎?
嘔吐物咩色同型狀?
想問下Orijen嘅話,揀six fish 定original cat好?我上網睇話fish-based food唔太好點揀好定其實兩隻都冇所謂?
如果買到 試下tundra
85g?十幾20蚊罐差唔多喇 我地出去買肉20蚊都係得少少
10蚊罐果d好多都係零食罐

thrive 13蚊罐左右 75g
但係係肉絲 兩餐加埋唔夠130卡路里

食罐多數冇咁易肥 碳水普遍低過乾糧
定係因為而家兩餐都係肉絲罐?
但如果瘦好多可能要睇吓有冇其他原因
轉糧唔好一下子轉 要溝住轉
我以為乾糧先要 罐頭都要?
貓貓有FIV,食緊RC indoor + 早晚Canagan
諗緊試其他罐
有咩推介for FIV?

想入gp
@manchan46
食wellness 165g 呀,可能之前食乾糧真係平好多😅
見佢哋都玩得食得,我再留意吓先,thx
貓貓兩個幾月大,一餐俾半罐台灣罐都食唔哂,已經冇加水而家一日盡量餵4餐,2餐罐2餐乾糧,但餐餐都食唔哂,驚佢食唔夠
衰貓突然病咗,醫生開咗幼貓果隻腸胃處方濕糧,即日開始餵,加要keep住食pro kolin隻止屙藥,話要食到直至便便靚為止,但已經食完曬一支,依家再加緊藥,便便都係未回復靚靚,都仲係一pat啫喱,關唔關無做到慢慢轉糧令到腸胃適應唔到嘅事?

求入tg group

想請問其實軟便有無咩大問題,主子成日軟便,但咩情況先係唔好?
想請問各位巴絲Animonda Carny呢個brand啲罐罐,對主人好唔好?
感激
https://www.amazon.nl/Animonda-Carny-Kattenvoer-Natvoer-Volwassenen/dp/B01J57509O?language=en_GB
thrive睇excel好似唔係幾好咁...
請問Excel入邊
"Wellness CORE-Pâté
無穀 雞肉/火雞 肉醬
幼貓 主食罐 美國版 2019"
呢款罐頭含磷1110mg係點計出黎?

而且點分2019版同非2019版?
外國買凍乾係咪唔比寄香港了
有無人試過
之前Amazon搵代運ok
今次寄到去代運 先知佢唔俾寄了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞