貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
Petkit出咗款主食餐包,有冇巴打知質素如何
我隻衰野好鐘意食
中國製造,自己諗
新接左隻3個月大英短返屋企
本身食開RC貓糧,但我見d人話RC好多味精
wellness core/ thrive 係咪都okay?

而家一日2餐
朝早食30g乾糧
夜晚食旺喵罐
隻貓成日唔食嘢
隻貓近排膀胱有結石問題 食緊Rc處方糧
想問長期食o唔ok 本身食開orijen乾糧同
thrive 濕糧 醫生話唔好再食
如果好番 唔食處方糧 有咩推薦
我都想知 而家食左大概一個月處方糧
同問
thrive同orijen都唔食得係咪要食生肉糧/鮮食
食全罐吧
姐係食晒濕糧?
本身食開thrive三文魚吞拿魚 洗唔洗轉 試過汪貓 食完肚痾
點解唔問埋醫生
建議全濕
食處方糧治標唔治本
最根本就係飲唔夠水 或者係糧太重礦物質
所以飲水真係好重要
你可以試試買啲貓用牛奶氹下佢飲
膀胱問題一律建議濕糧解決
隻貓嘴刁到傻 罐罐唔好話1:1 開水
比多兩滴水都唔肯食
可唔可以好似餵藥水咁 用針筒格硬擠比佢飲
買湯包補下水,唔理有冇味精,乜都試吓,去到尿閉就有生命危險
唔建議針筒,會令佢有壓力
一係試吓凍乾溝水,都work
唔太建議
會搞到佢情緒唔好 仲易出事
同埋咁餵佢又會驚左你 影響你地關係
通常係病左唔肯食先會咁樣針筒餵佢
如果唔加水佢ok?
咁咪唔好加水囉 好過佢完全唔肯食先
始終隻隻貓都有自己飲食偏好 太強迫佢都唔好
唔加水佢都肯食 主要係好少主動飲水
唔洗太緊張既
肯食罐咪比多餐罐佢食
我自己就唔會太執著追飲水個個數 咩1kg要60ml個d
呢個數其實都係d廠商寫出黎
之前跑數搞到人貓都有壓力
我自己就一日一大罐 跟住中午就自動出糧餵乾
不過我隻貓可以比我加少少水 暫時健康檢查都ok
呢排有睇台灣貓行為師林子軒d野 幾認同
其實輕鬆養就好 最緊要人貓都開心
唯有睇下食處方糧食到覆診 睇下膀胱清番乾淨未 再改佢啲飲食習慣 唔該ching
唔好意思阿各位 想請有無話幾多個月大嘅貓要由幼貓糧轉成貓糧㗎?係咪一定要12個月後先轉得🙏🏻
咁咪轉全罐
唔加水都唔怕
想由汪喵罐頭轉食汪喵凍乾
想問下佢咁多隻味到底邊隻營養最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞