貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
好詳細推薦
d台灣人話d台罐成日搵條友著醫生袍影相就當自己寵物營養師
可能其實只係上過十幾個鐘網上course
半罐貓罐一餐都食唔晒 係咪正常
70g半罐35g, 次次都係食到5-6成就停口
係咪有Gp可以入麻煩哂
我隻貓食半罐細罐都要分幾次食食吓行開我又手動放返佢埋去
呢度乜罐都有人推架啦
連thrive都當主食罐就知乜事
其實Ziwi都好好,不過d貓食唔食又另一回事
Thrive 主食係咪有啲咩問題呢?
想入group, thanks
https://t.me/hkergoo
想入group, 唔該哂
https://t.me/chan0726
想問下 屋企隻貓唔係好中意食濕糧
淨係中意食乾糧點搞好
之前個貓義工俾Kakato雞肉牛肉絲罐+hills 幼貓乾糧放題最近幫佢地轉左汪喵罐頭,頭幾日溝糧都肯食,但呢兩日轉左得汪喵就越食越少,我每日俾三濕一乾,佢地就等有乾糧先食

Thrive 同Canagan罐頭係咪算冇咁啖口?好怕佢地一直唔肯食濕呀
想入grp 唔該哂
https://t.me/Kiiiiikkii
thrive點解唔可以係主食罐?

樓上都有人話thrive麻麻,但係冇講點解
請問係咪有grp入,麻煩晒
減少d乾糧?
請指教,2.5%係邊度講?

總係可以有更好嘅選擇
你講嘅都唔係罐,餵得罐唔選擇自己整嘅一定有個人原因

雖然thrive係比較低卡少脂肪
但係至少符合主食罐標準、根據成分冇鹽冇膠冇味精、冇回收歷史
都好少人會長期每日淨係餵3-4個一樣味嘅罐
哩個前提底下市價13蚊罐我覺得係唔錯

有條件當然可以再揀好d
但貓都唔係想佢食咩就食咩
作為多個選擇都唔算係亂推薦人食
Hi 我諗我知你係邊個 想回應幾點
1.你有冇睇住你屋企人每次落咩營養粉/保養品 同埋份量? 冇既就唔該唔好話隨心 你屋企人都好錫貓貓 想佢有充足而全面既營養的
2.開鮮肉煲係想幫佢補水 因為知道貓唔會主動飲水 日頭乾糧放題 好大機會每日水份攝取不足 唔想貓貓飲唔夠水有腎病 腎臟受損係不可逆轉的 仲有冇係鮮肉煲到加過任何營養粉或保養品
3.從來冇餵零食當正餐 零食只係零食 夜晚放乾糧 貓貓肚餓唔食 仲要抓地想埋好嘈個陣 全部人瞓哂唔理 係你屋企人起身照顧貓貓的
補充多幾句:麻煩你唔好係到扮受害者 講咩都係你俾人罵 不如講下你點樣對貓貓同埋點樣罵你屋企人落營養粉
有無人知點解revolution 滴蝨變左處方藥又全線無貨?
建議佢放過隻貓
冇時間冇心養就唔好養貓
屋企人都係因為條友唔照顧先插手
想知邊到有花生食 追哂po都唔知佢邊位
條友話佢屋企人淨係俾啲副食罐同蒸雞俾隻貓
佢問加營養粉會唔會好啲
佢屋企人鳩養貓固然唔啱
但佢知道咁餵唔啱就有理由要去出聲阻止
但就講到自己無能為力咁
淨係可以由屋企人咁餵 頂多加下粉
病左頂多就俾錢去醫
我以為你同樓上大美豬絲打都係識佢真人咁癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞