貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
其實RC處方糧個成份
睇返個excel表都係紅色唔合格
但係咪都應該跟醫生指示食一排先
之後再轉返自己食開嘅糧?
想問下有無邊款魚油推薦?

見Blackmores now嗰啲濃度都唔過85

好似話食完都無用
本新隻貓淨係食乾糧,濕糧要逐啖餵先肯食
最近見佢飲水少左,就買左幾罐怪獸部落既雞肉同豬肉俾佢試。
食完1個星期左右,發現佢皮膚有紅點。
除左俾左個新罐佢試,屋企環境,乾糧冇變過。

皮膚結焦紅腫持續咗成個星期,睇完醫生,話係食物敏感, 唔係真菌感染。
醫生開咗一支查既AURACOL, 一支LIME SULFUR DILUTED 抹,同埋兩隻藥:amoxyclav , chlorpheniramine.
有d 內疚亂咁俾新野隻貓試,希望佢快d 好番
想入tg group
https://t.me/amn046
求入grp
有冇人都係rc轉緊wellness core
轉到好頭痕
放全新未開既5k wellness幼貓糧1包
隻衰貓只食濕糧
叫醫生換另一隻+打針
我都係咁 最尾屈服左比佢
晚晚你追我跑 收工已經攰到仆街
我明
最後轉咗食instinct
貓貓食得好開心 輕鬆食晒
本身都諗住餵instinct
想入貓糧tg group
https://t.me/nyansuke
想入貓糧tg gp thankssss!
早幾日係寵物展拎左2包韓國wealtz 乾糧試用裝
因為屋企隻貓對乾糧係寧願餓死都唔食
本身都唔抱有希望,但都試吓會唔會食小小
琴晚訓之前餵左1次罐罐,然後再拎個碗倒哂2包試用糧
結果今朝一起身隻貓竟然食哂
想問下大家有冇食開呢隻牌子?我上網搵唔到太多資料,貓糧庫都冇thx
咁其實食唔食得
同問
有冇人知邊個國家出嘅貓糧口碑比較好同多人用
食左個半月 淨係食處方 只要佢肯食 吸收好快
唔好用國家分辨pls
每個國家都有垃圾糧賣俾平價市場
自己睇下營養成分/材料去分辨
https://www.wealtz.com.hk/portfolio/鮮雞肉全貓配方/

材料方面照睇落係ok,用鮮肉,亦都冇太奇怪既嘢。
營養方面,如果用100%減返佢已經list出黎既營養成份,碳水化合物含量都唔算好高。
但係要注意所有無穀糧都有機會提高心臟病既風險,適量食一d穀類(燕麥/糙米)係對心臟健康d,不過市面上好少有。
多謝晒你既解答原本想入手N&D試下
而家試下呢隻先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞