貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
想入貓糧tg group
https://t.me/asd23789
同你一樣 3個半月大幼貓 慢慢同佢轉 慢慢由初先10%到20-30%新糧佢都ok 後尾到40%新糧佢就食得少咗好多

但之前佢糧兜清哂 倒咗十幾粒wellness core落去佢又會喺我面前食幾粒
我都頭痛緊3個月貓食開rc轉咩糧好

wellness core/k9/汪喵/怪獸
我同你情況一樣,我係rc 轉wellness
冇經驗直接買左2包wellness,第一包開完食勁少,
要溝罐先肯食,之後問幾個朋友拎左唔同牌子既糧都係唔食
而家試左隻佢肯食,個心都定d

想入tg grp,謝謝
食咩邊隻?咩貓嚟
啱啱開始爬咗一下文
屋企貓仔依家4個月大原先食緊RC幼貓糧,爬完文同睇咗個整合表先知咁唔對路
如果轉「Wellness - Core 去骨火雞肉和去骨雞肉幼貓乾糧」呢隻係咪都可以?
或者有無其他更好選擇
謝謝各位
再爬多陣文見好似怪獸部落或者Thrive都唔錯
budget無所謂,邊隻對貓貓健康好/適口性OK就可以
Wellness/Thrive/怪獸部落邊隻會好啲?
我係寵物展拎左wealtz 既幼貓試用裝,結果隻衰貓食哂,琴日有個朋友比左一袋仔N&D既比我,結果又係清哂
除左唔食wellness,我仲比隻貓試過幾個牌子既糧
都係直接埋砂擰頭就走
而家準備係wealtz同N&D入面揀1隻
我建議你如果有朋友隻貓係食緊wellness既
拎小小試下先,我一開頭都係不停爬文研究比隻好既糧佢食,買完之後先知佢寧死不屈食幾粒比下面咁
一個星期後好明顯瘦哂
我隻貓好撚肥㗎 佢好似咩都食咁嘅樣
咁你試下wellness先
我爬文之後覺得呢隻牌子真係唔錯
但食開rc既話 就好似由細就食緊麥當勞香噴噴
突然轉左食水煮蛋青菜咁…
岩岩帶左隻兩個月嘅布偶返屋企
想問下有咩bb貓糧推薦?

佢係之前嗰到係食開RC baby and mom
佢係嗰邊就好地地嘅

依家係我地到就食緊optimum or purina
但係黎左兩日就屙爛屎同埋嘔

岩岩爬左文依 RC HILLS 呢啲都唔係好牌子
但係就冇乜牌仔有出比咁細貓仔嘅糧

咁我應該餵返佢食佢之前食開嘅RC baby and mom定係點好
岩岩到新地方喂返RC 先
布偶玻璃肚 等佢適應新環境先轉糧
換糧要慢慢黎唔好急 7日換糧法

自己個隻食RC到6個月大就直接轉全濕糧
想入tg貓糧group
唔該曬
好 唔該晒
布偶真係好玻璃肚

我嗰兩隻喺之前嗰度食開RC
上個月尾嚟咗我哋屋企
諗住慢慢溝糧轉wellness
點知全wellness開始兩隻係咁痾軟雪糕

上星期直接同佢哋轉全凍乾
先唔洗再日日追住佢哋嚟抹屎同埋抹佢哋周圍行留低嘅屎跡
想問你食邊隻處方糧
同樣胰臟炎 開咗腸胃配方食一個月
間中都仲有嘔
另一個醫生話可能敏感
最初驗胰臟炎個醫生又話可能敏感所以胰臟炎
之前都有人問過關於trilogy不過好似無資料
有冇人知呢隻好唔好?
大細貓都鍾意食但都想健康為主
用“澳洲尖吻鱸魚及吞拿魚+紐西蘭羊肺凍乾無穀成貓糧”做example:
原料組成:新鮮魚肉 (澳洲尖吻臚魚 61%),豌豆蛋白,魚粉 5. 8 %,扁豆,豌豆,三文魚粉 5. 3%,吞拿魚粉 5. 2%,牛脂肪,凍乾羊肉及羊肺5%,木薯粉,牛水解液,甜菜頭,纖維素,苜蓿乾草粉,菊荎根幹
Source:
https://www.trilogy.vipets.hk/trilogy-australian-barramundi-with-pacific-island-tuna-new-zealand-lamb/

齋睇營養成分睇就正正常常。
但係上面紅色字都係廉價蛋白質/脂肪來源,所謂吞拿魚都只係用粉,牛脂肪單純用黎推高脂肪比例,蛋白質用豆類黎填,感覺麻麻地。
屋企隻衰女完全唔肯試新罐頭,k9,instinct同thrive都唔肯食
買左幾罐罐貓侍個隻低敏食材天然主食罐比佢試下,點知就同我秒清
睇一睇成份表發現原來入面有貓薄荷成份,長期食會唔會唔係幾好?有冇人都餵開呢隻罐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞