貓糧資料庫(18)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
你睇開啲咩?
鮮食薯仔我就少見有人整,有都好少。
菜:肉 = 5~10%:90%,其實都係好少。
貓不嬲係需要食菜黎吐毛/屙毛,每餐加小量菜好合理喎,順便補充埋其他肉冇嘅維他命。
好味小姐啲食譜睇落唔止5%咁少
我唔知你係睇片定書。
佢片嗰啲太多數就話明係副食黎。
佢第一本書冇記錯得一兩份教材係有薯仔,我記得比例都唔係多,主要都係肉。佢前面有mention到貓係肉食動物,唔可以俾咁多菜啊澱粉貓,正常有認真睇都唔會日日煮佢有薯仔嗰一個教材。佢書入邊主食譜菜就不嬲講明係around 5~10%。
非好味小姐打手,我就唔鐘意佢第一本書嘅食譜,因為整好麻煩,但佢啲鮮食知識同我揾開嗰啲係一樣嘅。
https://youtu.be/6A-4FXyT2Dw
哩條片主食,最後見到菜差唔多係5-10%

哩條片個番茄同肉比例都係差唔多5~10%

你究竟睇啲咩
oh,咁係我冇認真研究佢啲片,冇留意佢啲食譜係寫住副食。同埋冇睇佢嘅書
有無人餵脫水生肉糧? 我餵緊汪喵果隻, 少爺勁鍾意
想試下其他牌子
想問餵依類脫水生肉糧/凍乾糧
係咪唔可以同時餵罐/鮮食?
我知生肉唔得 但唔知變咗做乾糧會唔會唔同
感謝
你指溝埋一齊?脫水生肉應該無呢d 問題
有人係放脫水生肉糧落罐度引貓食
脫水生肉糧通常都唔會同罐頭糧一齊,就算係都係少少喺面頭引下咁,原因都係生熟消化時間唔同,兩樣溝埋食驚肚痛
其他脫水生肉糧有primal, K9, northwest etc
我隻貓成日攞個屎窟抹個地氈
想問下咩原因會係咁?
會唔會係生寄生蟲?
大家有冇經驗醫癬?細仔有一達細細地嘅,睇咗醫生,但好似冇咩用
想問有冇人試過Purina Pro Plan舒敏系列?
會唔會對貓唔健康?養左好多年 好多年黎都鼻敏感好勁 朝早一起身就頭痛
但終於想解決下鼻敏感問題 睇佢好似話到可以解決4x%貓口水致敏成分
你肯定自己係貓敏感?有冇驗過血?
我都係養貓之後嚴重鼻敏感,睇耳鼻喉專科驗咗血先肯定係貓敏感,而家長期噴類固醇,好咗好多
建議搵咗致敏源先
想入貓糧Group,Thanks

https://t.me/ososos1369
本身食開Addiction 鴨,發覺換左新裝成份都唔同左
本身貓貓易肚痛先買呢款
有幾大影響?

想訂返一堆canagan同thrive主食罐
巴絲有冇推介邊間買平啲?
Thrive 我係hktvmall 買, $12.5 一罐, 應該係最平
Thx巴打
街貓宿舍
Canagan $600 48罐 自取再9折
貓貓胰臟炎

醫生開咗Royal Canin處方糧
貓貓唔肯食
我餵返平時餵嘅汪喵罐/新鮮雞肉
其實係咪仲好?
佢都肯食 不過冇食得平時咁多
汪喵好定係怪獸部落好
汪喵好定係怪獸部落好
有冇乾糧牌子好介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞