F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
主要係無對手
唯一對手都場場自爆
My disappointment is immeasurable and my day is ruined
拉利自從澳洲之後冇場正常過
唔係冇
其實好多人願意睇,好似我講 alpine race management
但真係唔好再同佢鬥落去
人生時間有限 或者大家都唔再討論 Perez 先岩
可能而家先係正常發揮
Dams 代班車手 揾到Luca Ghiotto
https://youtu.be/cP1GI0yEBRQ

冇上年ric F1都要撚鳩4萬

同以前蕉套衫有咩分別
屌咁快手,歌都唱埋
等睇成績好過日產仔
佢當然唔係要 Match 平
因為平 係行另一套Strategy

應該有下面呢幾個Scenario 可以講到車手間正常盤算

Scenario 1
前車黃 後車紅 (Per vs Ham)
前車多數唔會守後車紅Tyre
後車紅 亦都唔會要 Match 對方個pace
(Match 對方個pace 即係 佢快時我快
佢慢時我慢)
因為Suppose 係兩個唔同Pace 黎

Per 條紅 Lap9 前Push 其實係為左 Match 返 Sai
Ham 只係佢要完成呢個目的o既中途站
問題係 Push 到 Lap 9 都完成唔到呢個中途站 食唔到DRS
呢個位已經失敗左, 所以你會見到佢lap 9 開始 就住渣

Scenario 2
前車紅 後車黃 (Ham vs Sai)
一般黎講 前車係唔會理後車個Pace
但今場前車係 Match 緊後車 Pace
因為 P2 P3 都係拉利, 利益最大化係拉龍
而 Ham 亦都唔急住 要過拉利
因為佢係黃

Scenario 3
前車紅 後後車紅 ( Per vs vs Sai)
頭先講Sai 拉龍, 下面係 Sai 同 Per 入pit 前 Int
Lec 2.4 to Max
Sai 6.5 to Lec
Ham 0.7 to Sai
Per 1.98 to Ham
Rus 0.8 to Per

你會見到, Sai Box前 佢幫Lec 拉開左 7.2s to Ham, 10s to Per
呢個係 Sai 控制出黎o既局面,
而家佢要做o既野 係入Pit, 因為 Ham 追緊上黎
Sai 入Pit 前 可以用盡條紅 Chur 多一圈
佢條紅已經超額完成
就睇 Per 跟唔跟?
咁大家都紅起 Per 真係想Match 返 Sai 個pace
同時其實 Per 都比 Rus 搞緊屎忽
佢冇得唔跟, 但同時成條紅都冇野 Achieve 到....

Sai 最衰係拉利搞9 佢, Ham 今場未必可以咁輕鬆
不過f1 冇如果
總結咁講, 就係Per push左 條紅都係Under performance

到最尾都係去到 RB紅 Benz 黃o既問題
我會覺得追到係理所當然, 我諗RB 內部都係預會追到
先比佢用紅起, 點知佢浪費左成條紅
你竟然對大師有期盼
對大師要沒有期望就沒有失望
條蕉黑左,熟過龍
其實我就有d認同你既
佢料就係得咁多, 我都唔知d人重要求佢d乜
同埋我覺得佢唔係果位清講既車手
我相信佢好清楚自己斤兩 同可以做到d乜
先以你嘅Scenario 嚟講
佩match/target緊辛斯 咁佢冇理由要去攻/貼近喊 因為等於放走辛斯同埋燒自己套胎 一般keep係辛斯UC window入面就夠
咁喊嘅DRS其實可有可無 因為佢兩個INT大致上都係~2-3秒 佩要做嘅嘢就係死頂到跟辛斯入pit 2nd stint直接head to head過佢 咁睇嘅話佢1st stint係成功做到 但佢的確係好吃力勉強做到

你assume緊辛斯嘅strategy係match/target(擋)後車即係喊
咁計法 辛斯嘅1st stint似乎太短 亦無頂喊幾多
睇返lap time 15圈即使辛斯pit咗 喊嘅lap time都冇突然推快好多 純粹clean/dirty air差距
如果辛斯嘅揸法係如你估計嘅養住揸 咁照理佢應該可以比佩揸多兩三圈 盡量拖住喊 直到好似佩lap9/10開始跳樓先入 仲可以防埋佩UC

呢個講法要2嘅assumption先成立 同時代表辛斯呢條紅係失敗 因為佩可以用條舊呔頂到同辛斯同圈入 而仲keep係UC window入面 咁辛斯養呔養嚟做乜?
紅-紅嘅成功例子可以睇Max-叻 Max揸住條新紅係pit之前拉開一個UC window

我好懷疑 你講呢7.2秒到底係如你所講嘅拉出嚟定單純比人放星 照理拉利P2/3起步可以二打一 唔會無啦啦走去防架黃平

紅起二打一 辛斯應該盡跟叻 唔理後面嘅平 因為如你所講平唔會燒自己條黃追紅
紅呔二打一 叻要盡力攻擊Max燒佢條叻 辛斯要keep係Max UC window入面養住揸 然後叻要UC爆out lap 辛斯接力攻擊Max 再入pit 逼Max唔可以stay long
實例近近哋可以睇返上年COTA 牛點樣用佩逼喊入pit
呢個scenario之下辛斯其實係完全失敗
近幾年Monza冠軍 下一年都會炒車
四萬
其實你係世界冠軍級
如果唔係走兩年無咩可能返到黎
但要做素子公公播
到時咪又係做公公
叫佢小四子定小萬子好

最後冇紅胎用,過唔到紅胎友
同埋唔係最top 既車手唔係個個場都有出色既表現,唔明點解要針住一場黎講 好似抹煞晒人地之前拎P2 P1 既成績咁,又對車手黎講係一個公平既判斷嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞