F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
就咁睇應該加d黃色做點輟
唔洗期望咁高
睇強迫症發作
早d 訓等iphone 發佈會好過
威記今場又有機攞分,Lat少final chance
單圈速度其實佢都好快
其實Alfa應該都資金充足,點解會入中下游
V6T年代仲頹過V8年代
但垃利至少都叫係精英入面嘅柒頭
阿家超就唔講啦
主場出蕉
熱狗配色
茄醬加芥辣
人哋好歹都係當年被寄予厚望嘅芬蘭飛人,你當人流㗎?
香港政府有強迫症要填滿空曠地方
領先緊過百分,唔玩四場,lec都追唔到上嚟啦
沙巴係有錢既話就唔會比愛快掛名
用波蘭石油做冠名贊助
搵kubica同zhou嚟做pay driver
而且近年除咗威記 傳親賣盤一定有沙巴份
我記得上年RB好似講過上年康打PU新舊差距唔大,但唔知今年仲係唔係
其實你講緊o既野我大部分都有講過同解過
雖然真係講落去都冇意思, 但怕你見唔到, 我一句一句分開答你
幫助你易睇d

佢自己張圖都答咗自己今場平條黃速度唔慢 壽命長 同牛馬條紅比一啲唔差 揸住條紅1st stint攻嚟係無意義

<<紅RB同紅拉利 係咪快唔過黃平, 我覺得唔係
如果睇返Max 同 Lec 條線就知, 單圈可以快0.3-0.5s 以上
而 Carloss 就係就住渣
不過如果我用 Max 同佩去比, 你地又會話部車偏向Max

之後你會見到 Lap 4- Lap 8佢係 chur 住渣. Lap9 開始跳樓, Lap13 入pit
但係佢chur 盡條紅, 都係match 唔到前面部黃平,
唔好講排頭, 比壓力前車 Chur 前車 胎耗 呢樣野都做唔到
呢刻佢同部黃平已經冇得鬥

你呢個問題 我一早答左, 圖表話到比你知佢係冇慳住渣
佢係Chur 住渣, 不過跟唔到pace
如果係慳住渣, 佢條線個shape 應該係 Carlos 同 Ham 好似
另外, 你會見到 Carlos 慢左o既時間, Ham 係跟住慢
然後 Perez 係有加速拉近, 只係做唔到
所以我話你誤讀成張圖

25圈黃頂唔到白又唔啱聽又係錯?
<< 亦因為咁, 佢全場唯一一個幫到一號車手o既機會
就係平治行一停, 佩要係 1st Pit 完後 拉返入 平治 Pit Window 入面
令平做完Pit 後 o係佢前面頂住佢
佩 係有做到的, 平治 Lap 31 同 Lap 32 之前, 佢係有Chur盡成條黃,
但同時平條新白一出黎, 佢已經冇能力去守

你呢個問題 我都一早講左, 如果係單一個stint 去睇當冇問題
但係f1賽車不嬲睇大局, 一個影響會影響全局
佢要爆盡條黃 盡量拉開個時間
係因為stint 1 失左太多時間, 所以我話佢out of the game

新黃SC碌到凍出彎輸比紅又講錯?隻彎可以開DRS入同彎中起油唔夠grip又可以拎埋一齊嚟講?

呢個我都係沈日先知, 佢本身仲有3條used Red
點解唔用? 睇下佢自己點講

He also clarified why he chose mediums over softs despite the additional grip provided by soft tyres:

“I think in the end I felt better on the mediums, but not for the restart behind the Safety Car.”

“The medium tyre, we saw it with Hamilton, with the different drivers putting it on, it was difficult to warm up with the Safety Car, and that hurt me to hold the position with Carlos.”

所以講到尾都係佢覺得用黃好d, 佢提議用黃
然後高估左自己 Warm up能力
至於咸條on9 真係錯Engine mode 搞到一起步比人過
你會見到佢起步個lap 特別慢... 仲有佢o個條係舊黃黎

臨尾同P4差兩秒 自己一圈快前面~半秒 仲有6/7圈攻上去搏又唔啱你心水?攻又錯唔攻又錯

Post the race, Perez explained:

“In the end, [Sainz] was a bit more aggressive than expected and fortunately I didn’t have any damage to the car.”

“I knew he had the penalty and I wanted to go for [Lewis] Hamilton, who was having problems with his tyres at that moment.”

佢話佢係明知 Sainz 有 5s 情況下都飛上去博
睇F1 係睇全場 唔係睇single Moment, 佢有而家呢個處境
係因為 restart 比 Sainz 過左
佢過到Sainz 只係補返隻獲, 然後還原基本步去追 Ham
我唔明點解一個補唔到獲 o既失誤, 你可以將佢講到咁正面....

銀石SC起步就咬嗰場你盲咗?上場佢兩個唔炒咪又係幾圈上返去 上場都爬咗幾次車啦
一句講晒 總之佩1/2唔到返嚟 放唔到後面星就係廢 咪就咁呀?

呢個咪係我覺得唔想講落去 o既原因
我一直都係講緊 呢場車 點解我話佢渣得唔好,
我冇針對 Perez 呢個人, 簡單d講
我係講緊 今場RB 二號車手 發揮唔到作用
我亦都有講 呢個係 同 最後返黎 o既 Position 冇太大直接關係,
我由頭到尾都係由三個角度出發 : 做唔做到車隊比佢o既任務+幫唔幫到一號車手 + 有幾多失誤
Sainz 今場個 Position 都係唔好, 但佢今場做得好好

我覺得成個討論最on9 o既地方係 乜野都講feel
例如有人話Perez 副PU 唔係新, 同Max 冇可比性
之後一搵, 原來Maximum speed 仲高過Max
又例如 有人話 Perez 因為唔知 Sainz 有 5s Pen 先去盡
之後一搵, 原來Perez 自己講佢知
又或者最無敵 o既理由
部車唔o岩 Perez渣

講到尾, 個論點理據就係 "我覺得" 呢三個字
然後唔去求證 自己講o既成唔成立
跟住一直 Loop 一直Loop
人講馬嬲 你講賓洲地 浪費大家生命
拉利同港共其實冇咩分別

又係自己廢+柒 又係冇遠見 重要係唔認自己錯
西九起個堆野咪又係得個擺 個隻臭閪粵劇館 奶共故宮 M+ 加加埋埋可能都夠地方起個賽車場
好多體育盛事都會搵左香港先 英超4角賽已經係 得香港先會咁唔珍惜
恐怕唔係
匈牙利 Max Q去到P10 話係引擎問題 一換咗又上返去
喇叭人好似話Max 副偈差兩圈壽終正寢
當然另一種睇法係再上一場明明都望落無事 所以新舊分別唔大
其實冇沖突 起樓有維港景+睇到F1應該再值錢好多 monaco樓咪又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞