F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
老喇反應慢眼又矇

大家話似唔似
連truck都可以dnf
下年廿四場賽曆流出
Double Header:
Baku Miami
Austria British
Belgium Hungary (Spa 同Monza 唔再連住
Netherlands Monza
Singapore Japan
Vegas Abu Dhabi (Vegas 星期六舉行
Triple Header:
Imola Monaco Spain
Austin Mexico Brazil
6個double header 2個triple header
https://twitter.com/FastestPitStop/status/1567154624523550723?t=nZzd3Cr9h6-rOmDzXVyK5g&s=19
唔通真係Qatar Vegas Abu Dhabi 咁撚on9

以為墨西哥係今年last
搵到新水源所以唔使cut?
痴撚線 3月開季
要去到6月4日巴塞先有場試新嘢
Qatar 喺japan 同austin 中間
即係咁
佢A B spec 各出一塊,只係輪流兩個人
個fibre cost都係兩塊嘅錢
未到Monza 就跪
圖片版
上海仲有冇可能呀
垃利架車會全黃?
亂Q咁飛都痴Q線
所以前面o個幾件咪比人雞
我而家係以車論車, 我一直唔係搵佢要求佢贏車
我一直講緊佢呢一場有冇盡到做2號責任, 全場除左阻 Ham 1 Lap, 佢仲做過d 咩野?
2號責任 係要 幫1號檔車 + 間開對手 Pit Window + 比壓力前車 Chur 前車 胎耗
今場 佢有冇做到 RB 比佢o既功課?
RB 開賽前比佢o既指示 Suppose 應該係 紅起步, 過平治, 未必要過到 carlos, 但要一對一到
(平治黃起1停 賽前冇人知佢咁勁)

先睇第一次pit 前, 比較3個2號表現

Lap1-Lap2 你會見到 佢係比拉利同 Ham 都要慢 (素唔計, 佢比牛奶攝左位)
你而家係 p5 紅起步, 你係要後追上黎先幫到Max
之後你會見到 Lap 4- Lap 8佢係 chur 住渣. Lap9 開始跳樓, Lap13 入pit
但係佢chur 盡條紅, 都係match 唔到前面部黃平,
唔好講排頭, 比壓力前車 Chur 前車 胎耗 呢樣野都做唔到
呢刻佢同部黃平已經冇得鬥

Carloss 又點? Lap2 試下睇下同部 rb 差幾遠
Lap 3開始 養住渣 (你見佢入Pit 前可以爆一圈, 同埋成條線走勢好近 Ham)
最緊要keep 住Ham 前面, 比佢食Dirty air
冇必要chur 盡上P2
拉開佢同 Lec 距離

Russell Lap 1 比牛奶攝左位
5圈內上返 P6, Lap 4-Lap7 單圈都係比佩好
佢本身黃起, 唔會急住同你chur, 亦唔需要急住過你

紅RB同紅拉利 係咪快唔過黃平, 我覺得唔係
如果睇返Max 同 Lec 條線就知, 單圈可以快0.3-0.5s 以上
而 Carloss 就係就住渣
不過如果我用 Max 同佩去比, 你地又會話部車偏向Max

總括而言,佩第一個 Pit 前 係完全失敗
亦因為咁, 佢住場唯一一個幫到一號車手o既機會
就係平治行一停, 佩要係 1st Pit 完後 拉返入 平治 Pit Window 入面
令平做完Pit 後 o係佢前面頂住佢

佩 係有做到的, 平治 Lap 31 同 Lap 32 之前, 佢係有Chur盡成條黃,
但同時平條新白一出黎, 佢已經冇能力去守
守到一圈 表現算係咁, 仲要 Lock up 埋
問心對大局影響大唔大? 唔大, 即使冇SC 同 VSC 呢個幫助都唔係大
守完呢下就冇跟住, 佢已經完全 Out of the game,
意思係對P1 已經完全唔到唔任何影響
淨返可以做o既野 就係保住個第5

佢同 Carlos 2nd Pit 後, 角田先第一次 Yellow Flag
o個陣 佢P5, Carloss P9
然後Bottas SC 一出, Carloss 已經過左三部車係 P6
SC前本身帶開20s 左右
但之後 車Delta 歸0, SC完左 同 Carloss 鬥車輸左
變左 P6, 好彩拉利ON9 要罰5s
跟住 冇意義地想硬過 Carloss 失誤
差d 比 Anson Lo 過埋

呢個就係佩呢場總結, P5 真係叫好? 佢呢場真係做到二號車手責任? 總數有幾多失誤? 仲要未計排位自炒

我上個post 唔再覆你, 係因為你都講到p5 同p6 都冇問題
大家個Common ground 都完全唔同, 仲有咩好講?
有冇諗過四萬唔會想去AT/ Hass/ Williams
佢個feel係寧願唔揸f1 都唔揸下遊隊
作為fans 見到佢揸下遊車隊場場爭11-12位寧願佢玩其他場事算
同埋除左細牛外,無細隊請得起佢
緊張呀 太耐冇試過Sc restart lead住
下年應該仲玩緊防疫
同意樓上所講
細牛唔需要田四萬 四萬亦唔需要細牛
清零呀,玩乜嘢F1
除非佢去細牛幫手set車姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞