F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
跟住又會有人講部車偏向max , max 個pace 唔可以作準云云
<<
更新後偏向max, 呢樣野本身就冇得量化, 究竟偏向max 會令佢慢幾多秒, 我諗唔到可以搵d 咩數據去量化

意思係, 就算你講部車因為偏向max, 所以其實當per 渣住部大牛呢 就跌到同細牛差唔多level, 而結論係都係唔好對RB 咁高 Expectation 啦

呢樣野我都冇辦法去確認/否定, 反正都係一種感覺

另外題一題, Honer 話今場 Max 個底同 Perze 個底係有d Minor 分別, 預計影響係千分之一秒
但現實就係大牛令GAS, 阿邦兩個都變垃圾, 出去再上返力

而且好難解釋季初兩個牛+拉利PACE好貼, 之後MAX帶開晒3個人
而揸左十年F1既CHECO 就越揸越差仲養唔到胎

純感覺, 消去法最容易既解釋就係RB平衡由傾向UNDER UPGRADE 到OVER
所以對MAX易揸左, CHECO就掉轉, 好似仲話想用舊PARTS
我認同 RB 更新令到 Perze 有困難, 呢個係一定會發生
任何二號車手都要面對o既問題, 唔只係佢一個
如果比較每隊一二號 之間o既 lap Time 差距,
Perze vs Max , Ham VS Rus, Carlos vs Lec
Perze vs Max一定係最大,
但咁樣比較都係冇意思
因為 RB setting 偏向可以係咁多隊最極端, 所以令兩個車手差距咁大

我講緊o既係, 簡化而言
如果 Max 部 RB 係 F0.5, 平治係F1
咁Perze 究竟 係 F0.75, F1 定係 F1.25
呢樣係唔會有可能答到, 而且係條條 Track 都會唔同
所以呢個論點 又係唔會有結果
仲要RB擺明用CHECO做戰術WINGMAN, 相反拉利, 平根本無分1,2
拎開晒所有因素
荷蘭站去到五十六圈
SC 個時兩部拉利係四,六位用舊紅,Checo 用新黃
好簡單一樣,荷蘭站過車位得直路尾,最緊要一樣係緊貼前車,食住 slipstream 去防守
但 Checo 繼法國站後再一次發夢,俾 Lec 走甩再俾 Sainz 係直路中段超越。。成個 field 得佢同咸 restart 時 lost position

你諗下,架 red bull 咩 understeer oversteer 都好,佢直路係全場算最撚快,你都要做好應有既野先得架
本身如果跟到 Lec , 對住用行多十圈用黃咸蛇過埋佢拎第四都有機

佢自己都知要表現,但佢七十圈大局已定個時又走去無啦啦 round the outside 搞 俾人罰五秒既 sainz 仲要上 gravel 之後俾大頭用 DRS 咬,呢啲完全又係自己俾壓力自己

講緊只係十幾圈入面已經兩個錯誤,所以我個日先話好彩拉利自己柒唔見成百幾分,如果 WCC 咬得緊,分分定勝負個時佢就俾 Marko 剷死
我冇跟到FP, 其實點解Perze 會比人少一條新紅?
因為q3 炒左條紅?
得Max 有新紅
佢q1 定q2 出少一次,留咗一套胎
搞得F1站站都一定要科水先得㗎啦 係多定少姐 但是依家Fia又唔係冇水冇國家肯課金 中東美國佬先係佢地新老細

變左依家咁支那肯繼續課金都好 F1都唔會為左支那清零policy讓步 剩係要隔離已經冇可能
係wo! 我一直以為 起步係得 Perze 條紅係舊, 兩部拉利都係新紅
原來拉利都係舊紅
咁最後要換條新黃出黎
係因為Q3 條紅 炒到完全用唔到?
個條還左番去,睇番係佢話用 medium comfort 啲
佢第一 stint 舊紅都只係捱到十四圈
唔係
嗰條techically 係用得,P記嘅marking 係used
Max 比其他人多一套新紅係佢跑quali 嗰陣無開嚟用
其他人都跑咁多run 所以無新紅用舊咗
係喎q3 有套reserved set
不過點先知邊套打邊套?

要隔離已經唔駛傾

如果上海同香港一樣當鬼佬係天龍人
咁應該都係會整個團體豁免咁

真係整嘅話我都唔太意外

冇記過上海個circuit係以前都俾鬼佬閒日免費坐免費參觀
但係自家人一律要俾錢先入得場
冇觀眾? 賣唔到門票
國家隊基本上要啃晒全條數
習又唔係中意賽車
其實冇咩誘因扔舊錢出黎
套q3 reserved set:
入左q3就只可以q3用,完左q3要還
入唔到q3, 可以攞去race用

所以留意番,入到q3你會見到有6套tyre
入唔到q3既人係有7套tyre
派膠利會scan barcode
上海站好似係要個Circuit嗰邊自負盈虧

個場一開頭幾年係區定市政府俾補貼
到後嚟慢慢開始俾少啲 宜家應該冇乜再補水

但係點解個場係中國少數可以自負盈虧嘅場呢
因為嘉定區成個區當年係送地送錢咁搵咗一大堆上汽等等嘅車廠零件廠落駐

F1鐵膽唔講
每年好多新車發佈會(Cadillac好似上年就係喺個場做發佈) 同埋上汽嘅cup series都會喺個場做

所以我估計
觀眾未必係最大誘因
但係你個商業化做得夠sustaining
就算F1嗰兩日賺唔到門票都可以食住個名喺其餘日子搵返嚟

(同埋中國呢種半官半商嘅entity最容易生存到)
Btw

之前好似吹風話整個Macau Grand Prix做second Chinese F1 Grand Prix?

都有點聲大雨小嘅感覺

Vandoorne 算唔算罕有地上年拎大盃下年冇車揸
東望洋窄到閪咁點鬥F1
巡遊
首先我覺得車手本身都未必like個場

雖然Macau GP係有歷史性
但係近年好似得Lucas di Grassi一個係靠澳門站積到少少朵 🤏
(而且佢喺F1亦冇乜成積)

車手就算贏咗都未必可以為自己職業生涯添金
呢點都係一大阻力
Btw
Vergne Vandoorne 99% DS Penske (DS Dragon?)

本身喺度諗點解McLaren會俾位Rene Rast(Audi廠隊車手)
但係去望咗望McLaren & Mercedes Junior Team
好似又真係冇人用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞