F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
都唔算啦 已經好左

係Canada Miami係歐洲賽程中間
所以咪擺佢依個位 換個亞洲 中東 歐洲場都叫做順路
Ptsd呀
我明加拿大要6月搞
但係miami真係麻撚煩
支那4月?on撚9
以後都唔撚洗預佢就真
四萬:
韋伯伯可唔可以睇下有冇隊可以俾我zip入去
Fia依家既大水喉係中東油王+美國土豪 使撚睇支那頭咩

本身支那都唔係咁多人睇F1 論課金又唔係冇人課
仲好意思屌素同平治換胎
自己都未湊得掂
天氣問題
Miami 5月已經變熱火
6月頂唔住

加拿大得六七月暖啲
今場貼個冷門 L平贏

max:monza 魔咒 佩蛇罰格
拉利:祭獻
平治/麥記:直路亡
幾時肯躝生人霸死地
又唔識比feedback去改好架車
睇佢個撚樣都唔似會肯教素有用既野
快啲雞左佢啦 零作用
其實vettel同咸狗係咪有仇
澳洲同上海互換,然後上海再同qatar調;再之後滿地可同imola調嘅話,個calendar觀感會好好多
大頭同咸狗一定係
圖就應該無乜 佢兩個好似有計傾 都係平權鬥士 雖然黑人鬥士就渣流攤啲
大頭P1
FIA之所以當上海站係寶

一方面係上海站本身係國家隊 俾得起場地費

另一方面
體育總局定廣電總局一個副司局級官員係做緊FIA副主席
(国家体育总局汽车摩托车运动管理中心副主任)
我認為呢個都唔止係俾幾多錢嘅問題
而係講緊可能喺broadcasting度 (中央電視台呀中國網絡呀) 投放資源同入場券俾F1

中東三寶擺頭

Singapore - Suzuka - Shanghai
咁真係靚好多

Melbourne - Baku - Miami 還好
如果Melbourne - Montreal - Miami 3M我覺得就最audience friendly
紅起步過平呢樣野完咗第一圈就知無可能發生
一嚟睇圖都見到兩部平可以用黃跑出比牛馬用紅更好嘅pace
格硬推上去只會搞衰自己嘅比賽節奏 TR 1st stint 佩工程師都係不斷提佢management
二嚟就算追到上去 喊好大機會都唔會守 睇後面素比Max過就知 擋都冇擋keep自己pace算
今場平1st stint條黃直到換呔前都冇明顯performance loss 可以話比賽未開始 carloss同佩個位已經注定守唔住 人哋慳一個pit賺18秒你點快都冇用 即使比佩爬過喊上去 以今場牛條紅10圈開始收皮計 可以係跳樓之前拉開到幾遠?定係又要犧牲自己拖住後車?所以你啱呀 一起步就注定只可以P5/6完 不論有冇SC
2nd stint 25圈黃對10圈白 冇嘢好講 守完喊冇電冇呔 守到素係出色守唔到係正常
Carloss P9>P6其實只係過咗on9con一個 新白過舊白
完SC彎心起步黃輸紅 連喊都守唔到 佩更加無可能
至於最尾係咪毫無意義? 60-68/69圈carloss同喊嘅距離其實只有兩秒唔夠 以佩尾段pace可以爭P4 再者carloss個5秒罰係69圈先出 70圈出gravel 當刻佩未必知carloss要罰 爬得一個得一個 正常
都係嗰句 佢揸咗十年車 係得咁多料㗎啦 柒開嘅一直會柒落去 改唔到㗎啦 你搵唔搵到個做得好過佢 又肯去牛二號位嘅車手?搵唔到嘅話 咁以佢依家嘅成績 又有咩好屌?
https://www.autosport.com/f1/news/ricciardo-reveals-talks-with-porsche-over-2015-le-mans-drive-4976845/4976845/amp/

睇小道消息Porsche - Red Bull deal仆緊街

話說2015年本身係四萬屬意去揸LMP1 Porsche
結果Red Bull唔俾
最後輪到Hulkenburg爆發小宇宙執到個2015 Le Mans Champ
Honda Power
CHECO 自己REBOOT部牛牛再行返

https://www.youtube.com/watch?v=LNqa86FXIz0
都係嗰句 佢揸咗十年車 係得咁多料㗎啦 柒開嘅一直會柒落去 改唔到㗎啦 你搵唔搵到個做得好過佢 又肯去牛二號位嘅車手?搵唔到嘅話 咁以佢依家嘅成績 又有咩好屌?

你前面堆野本身我想用數據同你繼續講
因為你冇好好理解我o既數據分析
但見完呢句, 我覺得傾黎都冇意思
呢個就係我地Common Ground 唔同
你講o既係 因為市場上冇Replacement 所以就要硬食
我講o既係 從單場 表現, 失誤, 交到o既功課 用數據去客觀評價一個二號車手 係咪稱職
就等如我話緊今餐飯點解唔好食, 邊度煮得唔好
而你就同我講 呢度煮左十幾年都係咁, 冇第二個廚, 你唔食就過主

呢個同佢出黎o既成積唔算有太大直接關係
正如今場 Carlos 跑P9, 但我覺得佢跑得好稱職
因為頭段對Lec 做左好多保護
另外最尾一對一亦都 KO 左紅牛

另一個例子係你第一句講, 由一起步就知跟唔上平治
你角度睇係 因為佩得咁多料 所以跟唔上 唔係問題
我角度睇係 部車有potential 有優勢 用紅胎 跟唔上 Pace, 呢個就係問題
(另一個原因係佢跑q 失誤 搞到o係Ham 後面, 呢個都係人o既問題)
(跟住又會有人講部車偏向max , max 個pace 唔可以作準云云)
由最根本o既地方 已經唔同
有再多數據都係冇用

所以都係 o岩, 你o岩
有potential 有優勢係MAX部車
CHECO部車一早講左越更新越唔岩揸, 仲要唔係新ENGINE, 唔好諗多左同MAX個部比

Q會炒, 我覺得正正係唔岩揸同唔夠快要PUSH盡D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞