F1 2022 荷蘭站 賽後討論區 2

926 回覆
1 Like 16 Dislike
但又有消息話佢會2024返F1
Keep Management =/= 養Tyre
OK, U win
可以係fuel management 死同七孔流血係兩回事黎
我覺得我每日都學緊新野
生命終於冇被浪費 真好
你嘅世界係咪淨係得一同零 冇中間?上多啲上少啲kerb 早啲遲啲brake已經唔同 唔推爛條呔唔等於係養
不如你自己聽返佩1st stint TR先啦 15圈廿零分鐘姐
而家要嘈交
講麥記四萬同佩蛇仲好過提2021
唔知點解佢好似好樂觀一定24年返到黎
我就唔係咁樂觀
覺得sir lulu 24會退 又咁啱銀平會搵佢?
就算sir lulu 會走都未必搵四萬喇 平治個位大把人想坐
佩蛇幾時變到咁神聖不可侵犯
佩狗風火輪

Max 前面放星 拉利自爆 喊蛇又柒

數落去咪嘈佩蛇
AMR22B 終極直路亡喎
Spa speed trap第19同20
喺討論區見到呢啲討論都好過見到啲淨係喺度鳩屌嘅泥漿摔角
佩蛇 輸波: 下場一定爆冷追上嚟

佩蛇 贏波: 仆街喇 呢條友下場唔掂
大家起點assumption唔同姐
佢嘅assumption係佩嘅strategy係要match喊過平 咁睇當然係失敗
我嘅assumption係佩match嘅係辛斯 咁睇佩係條紅跳樓之前冇比辛慢 頂到同一圈入 其實冇咩好屌 2nd stint 黃仲快過辛斯
至於平偷到上去純粹係strategy出色
我覺得有陣時大家對佩佩要求太高 坦白講佢就係1個2線頭車手 就係得咁多料 頂盡就係1個頂級2號車手

如果正賽pacing keep到係max 10s內 排位又慢0.2~0.3就唔會依家先上得返大隊啦

用保子同佢比較做wingman我又覺得各有各好 正賽pacing+排位得確係保子match到咸而佩佩match唔到max 但是講埋牙要硬起來做國防部長又係佩佩屌打保子喎
好似話個會所有賽車主題
睇race pace既話佩蛇係Max,兩部平同叻之後
但問題係佩蛇今場真係幫唔到Max手,我對佩蛇要求唔係佢要match到邊個,而係要佢可以係戰術上幫到Max手,但今場真係唔得
如果出年平同拉利又上返來既話,以佩蛇而家呢個狀態RB/Max好容易陷入劣勢
話說紅牛今年真係好癲,除左巴林站外,基本上每場都最少有一部車上到P2/以上
Manage 呢個字本身就詞不達意
Manage the Margin more 又係Manage, Manage the Margin Less 又係Manage
我諗你o既意思係行返自己pace, 唔好push
所以 呢成個stint 1 都係冇push 過?

https://www.youtube.com/watch?v=tcz9jhnuHsQ

片: 0分48 Lap3
Think about push Toggle

片: 1分33 Lap6
Think about push Toggle

片: 1分42 Lap7
Margin manage more in turn 7

片: 2分04
Per: I am holding up everybody !(@*$ ( 聽唔到)

片: 2分17 Lap 9
Believe sanzi has some damage, so focus on the management at this stage

片: 3分33 Lap 14 box box

片: 4分06 Lap14
Back into our management + OK with your brake management

到你講緊 Lap14-15 已經係 Pit 完後, 點樣1st stint....
同埋人地講緊 Brake Management...
佢呢part 係講緊 Per pit 完, 要暖返個brake... 做得ok

另外, 請問Lap 9之前 o個段push 你係咪食左?

所以佢Lap 9之前其實有 Push 過
我有仔細地睇過佢Lap 9 前同 Ham o既 Int
係未試過入到一秒內
Red Tyre 有 Push 都係追唔到部平
呢個係 first plan, 係因為佢執行唔到, 所以先會落到下面2nd plan
我覺得呢個Call Make sense, 因為用條紅Push 完都入唔到Drs Zone
不如play safe

我唯一錯o既地方
我一直以為佢條紅係Lap9 跳樓
原來係佢Lap 10 開始 專登manage 個時間o係 1:17:50 咁上下
呢個位係 RB 扇佢, 佢地睇sanzi Lap8 之前o既時間咁慢
以為佢部車有事, 其實冇
所以叫Perze 唔洗急住搞 Sanzi
換一換角度 我哋理想化少少 暫時拎走兩部平 假設拉利嘅戰術係二打一 咁佩係後面扯住辛斯唔比佢入Max UC window 等Max條新紅可以stay long打叻舊紅 拉遠少少距離 咁某程度上都叫做到嘢 而今場佩嘅pace其實係做到
所以啲數據其實好死板 重點係你assume佢用緊咩strategy

佩今年狀態已經好過上年好多 上年除咗某啲精彩時間 好多時都跌咗落後面同F1.5片

依家牛development似乎又行返舊路側重Max 再係咁落去去到一個佩都適應唔到嘅時候 又係變返之前嗰兩個二號咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞