【霸體】《病港II》(57)

979 回覆
981 Like 8 Dislike
每次睇標題都第一眼見到露體
lm
甩P一推!
推!幾夜都等
yoyoyo
新post lm
lm
新po lm
「集中精神作為最基本嘅條件,我想睇你做得好唔好。」賴桑隨便拿出枝原筆放檯面上:「之後落嚟一個鐘,你淨係要做好一件事,就係將神緒都集中喺枝筆到,唔好有一秒發呆放空。」

「咁簡單?」

「等我睇下你有幾集中。」賴桑翹起嘴角。

我按照賴桑所說,將全副心神都投放原筆上。

若是十年前年輕的我,肯定會覺得是件很蠢的事。

在我聚精神會期間,賴桑跟我說起個佛學故事。

從前某座山上有個挑水夫,每天都需要下山挑水,百舍重繭,將水送到山上。

挑水夫每天都會經過一座寺廟,看見有個和尚全日打坐唸經,不禁感嘆自己工作的辛勞,羨慕和尚的輕鬆。

寺內的和尚聽見了,便主動提出給他對換工作。

對方只需待在寺廟中專心唸經,自己則替他挑水。

挑水夫馬上答應了,翌日兩人便正式交換工作。

剛開始半日,挑水夫坐在地上唸經,的確非常快樂,而且經文不用唸出口,腦中背誦即可。

可是後來半日,挑水夫開始心不作焉,想東想西,竟慢慢覺得挑水比唸經要來得輕鬆。

這個故事說明了什麼,賴桑叫我自行參考。

我沒有反思故事的閒餘,聽故事也僅僅一心二用著。

又再有賴修練不破經的得益,為我帶來精神訓練的便利,以往打坐唸經的日子中,精神早已練得非常專注,對這項入門級技巧可謂相當純熟。

無意義地看了原筆一小時,賴桑問我感覺如何。

我如實回答:「咩都無諗,淨係諗住枝筆。」
「真係?」賴桑點點頭,收回原筆到衣服中:「咁你幾有天份,我都足足用幾個月時間,去學習冥想訓練自己嘅集中力。」

「其實呢幾年我都有冥想,後嚟直頭唸經,所以……係集中得比較好。」我無故產生一種自豪感。

「本來仲諗住要教成一頭半個月,睇嚟我哋可以越級教學。」

「咁之後教咩?」

「暫時都係基本概念,你識點施展精神攻擊?我同你做法可能唔同,我諗你都知自己釋放幻術嘅媒介係把聲,應該係透過聲音影響對方腦波。」

「嗯。」

「你搵到準確施展嘅重點?」

「好似係捏住個鼻……」我真的捏住了鼻子。

「唔洗即場施放,呢樣你得閒嗰陣去山林搵個地方放。」賴桑拿出自己的筆記,邊看邊教學:「仲未同你講幻境,知唔知係咩嚟?」

「類似病童嘅「夢境」?」

「無錯,你放鬆成個人先。」賴桑對我呈掌,做出扭夾萬般的手勢。

本來公會內的聖堂場景,馬上轉變成巴黎鐵塔頂上。

「……」我一愣。

鐵塔上的高空景色讓我剎那失去平衡,幸好我站得住腳。

「唔鐘意?」賴桑問。

「只係有啲突然……」

賴桑再扭,場景轉換成某間小酒吧中,我和賴桑坐在吧檯前。

賴桑比說明:「簡單嚟講,幻境就係利用幻術將場景轉換成對自己有利嘅世界,從而去干擾對方,但製造幻景嘅條件,係必須要對場景有深刻印象,但精神力消耗都好巨大,慎重咁施放。」

「所以,呢家酒吧對你有咩特別回憶?」我對其他的事比較有興奮。

「你唔認得呢間酒吧?」賴桑轉望門口。

木門上掛著塊牌子,寫著「YAG」三字。

我會心一笑,看著吧檯上的木紋:「咁你成日要我放鬆,其實入侵一個人嘅條件,係咪要對方精神鬆懈?」

「其實正常街邊市民嘅話,可以話係隨便入侵都得,除非對方精神本身處於高度警戒狀態咁就比較困難。」賴桑攤開雙手,略顯無奈:「而你呢種人本身時刻設防,意志又夠堅定,你唔特登鬆懈我基本上都入侵唔到。」
「等我都試下……」我捏住鼻子,準備釋出鯨歌。

「唔好!」賴桑都未說完,鯨歌的音節已從喉嚨放出。

酒吧牆壁突然出現各種漏水噴水,準備給室內空間注滿海水。

水位上升得快,轉眼間已升至胸前。

當時陳一劍快要溺死,可能就是被我這樣搞一搞。

「M,解除幻境。」賴桑叫我。

「點解除……」

「諗住抽離自己。」

「點抽離自己?」

「合埋眼,唔好俾自己整嘅幻境呃到,個腦會認為係真實。」

我按著賴桑所說,合上眼去抽離自身,感覺自身現實真正的所在。

六秒後,我重新打開眼睛,幻境已經解除。

「嗄……」我呼了口氣。

短短幾下轉換,我腦袋已經好暈眩。

「覺得點?」賴桑拍拍我肩膀。

「真係幾燒腦下。」我摸摸腦勺。

「唔好頻繁用,會頂唔順。」

「我仲掂,可以持續成日,仲有咩教?」

接下來的數天內,賴桑接續教我精神攻擊和精神防禦的技術,可是奇怪地我沒能學會,他所說的概念和實際操作,我都無法用得上,最多就是對人產生幻境,讓對方置身於水牢,導致其現實中自我欺騙,呼吸不到空氣。

可能是我道行未夠,或是鯨歌本身能力就和賴桑的不盡相同。

賴桑可以深入細微地操作,我就像地圖炮讓人大範圍中招。
麥霸時間
可以瞓覺了
鯨歌同月讀差唔多樣
地圖M炮
艾寶琳集體遇溺事件
賴桑 = professor x
賴桑可以深入細微地操作,我就像地圖炮讓人大範圍中招。
一齊用咪無敵
YAG bar好懷舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞