【霸體】《病港II》(57)

979 回覆
981 Like 8 Dislike
成長速度快d?
一直被病者撫養嘅人類
估計呢個女仔喺由個跟蹤狂耆者養大

如果估錯歡迎鞭屍
大家請便
「嘎嘎?」我下意識的退後半步,因為嘎嘎是病者常用語。

少女摸住喉嚨:「我……我叫嘎嘎?」表情詫異。

「……」我瞥向廚房菜刀的位置

少女突然蹲下,懊惱的抓住髮絲:「我、我講唔……到……自己個名……」

「咩意思?」

「我個名唔係叫嘎嘎……但我會……會……自動讀做、嘎嘎……」少女非常氣憤,打了旁邊的雪櫃一下。

「咁奇怪?」我想了想,給出解決方法:「咁不如你寫出嚟。」

雖然不知什麼情況,但先搞清楚吧。

我入單位的主人房,拿了張紙和筆給「嘎嘎」。

「寫低。」

嘎嘎接過紙筆貼牆寫上自己的名字,卻寫出不是文字的東西。

我很清楚,因為我看過……那是病語文字。

寫到一半,嘎嘎都發現自己寫不成字,而扔掉了筆,捏皺了紙,焦慮地告訴我:「總之……我唔係出面嘅怪物。」

難道她是詭人?但瑪昆不會像她那樣,說不出自己的本名。

「信你一半先。」其實也不是很相信。

「唔……」嘎嘎垂下頭。

「你點解會喺到,唔小心行入嚟?」我換別的問。

如果嘎嘎真的回答自己是不小心走進來,那太不可信了。
情況就猶如我是個太空人,千辛萬苦的上到月球,卻發現有個少女老早登陸月球,還跟我說自己是不小心上來,這是不可能發生的情況。

嘎嘎表情有些厭世:「我特登入嚟。」答案出乎我意料。

「特登?」

「係。」

「離家出走?」

如果她真的回答是離家出走,而來到病者國度的話,那真的太荒謬了。

離家出走到病者國度,情況就如同出走到珠穆朗瑪峰居住。

「避開一個人。」嘎嘎看著瓶內的酒紅。

「咩人?」

嘎嘎轉身別臉:「你唔識。」她不願提起。

「咁你嚟咗幾日?」

「一年。」

我的驚訝反應延遲了兩秒有多,因為一時間消化不了。

「一年!?」

「嗯……」

「直到依家?」

「係。」嘎嘎再次望住我。

「你係點生存到依家,呢到係病者國度……」

嘎嘎突然冒出鼻血:「我喺……」伸手拭了拭血跡後,雙眼反白暈倒。

「喂……喂……」我試著拍醒嘎嘎,可她一睡不起。

現況下沒有任何藥物,我只能將她安置主人房床上,思考著這位迷一般的少女,究竟何方神聖。

我坐在床邊良久,充當保姆看守她的安全,中間脫下破損不少的病袍,好好伸展下筋骨。

剛脫下病袍,房間內倏地傳出嘿的一聲笑,我立即轉頭張望,嘎嘎她面容卻平和地深睡著。

誰在笑?
或者是其他上下單位。

病者國度笑聲如車聲,見怪不怪。

我看守嘎嘎半天,渾身冒汗的她才悠悠轉醒:「……」瞪著天花板一陣。

「你終於醒。」我每半分鐘瞧嘎嘎一眼,方發現她醒來了。

「又發咗個惡夢……」嘎嘎坐起。

「你訓咗半日。」我說。

「同一個地方,唔可以留太耐……」嘎嘎摸向扭傷而紅腫的腳,試著站落地上:「嗰個人搵咗紅鼻子幫手,好快會搵到嚟。」

「紅鼻子?」

「某隻怪物嘅名,佢個鼻好大、好紅,但係特別靈敏。」

「個名係你自己起?」

「唔係……係我個腦,一早知佢叫紅鼻子。」

「一早知?」什麼意思。

「我都解釋唔到。」嘎嘎聳聳肩,自己都陷入迷思:「我個腦成日有啲唔屬於自己嘅記憶存在……」

這少女真的很耐人尋味,直覺告訴我她有些重要。

「嘿。」又出現意義不明的笑聲。

我們望向彼此,雙目交接當下,我們好快意識到……笑聲來源根本不是來自我們兩個。

我和嘎嘎慢慢轉頭望去主人房的衣櫃,並由我下床小心地靠近,雙手放櫃柄上。

「噓。」我示意嘎嘎別出聲。

「……」

我行去將衣櫃拉開,兩米耆者竟彎曲著身,躲在主人房的衣櫃裡頭。

我和嘎嘎都心中震驚,她更立刻喊出名字:「跟蹤者!」名字亦與兩米耆者的特性非常相符。

我兩手向前按住跟蹤者鎖骨,不讓他跑出衣櫃亂動,令跟蹤者亂叫亂嚷。

「咿咿……嘩……咿嘩嘩!嘩嘩咿……」

我發力捏緊跟蹤者的鎖骨,啪格一聲鎖骨齊斷。

我壓抑幾日的憎恨全數灌注拳頭上,對準跟蹤者頭部連環出拳,數十下使他左右臉骨碎裂凹陷,眼珠凸出甩落,到跟蹤者缺失半顆腦袋,我仍未收手罷休。

直至跟蹤者面目全非,我才稍為回神,從怒海中解脫。

我原地冷靜好一會,單手插住腰:「呢隻病者嘅名,你又係一早知?跟蹤者。」

「你可以唔信我。」

「呢個我信你,佢的確跟蹤咗我好耐。」

我抽起幾張屋內的紙巾,抹乾淨兩個沾血汁和腦汁的拳頭:「但可以講下你來歷?」

嘎嘎閉口不談:「……」

「唔緊要,唔答都得。」儘管她未成年,她都應該擁有私隱的權利。

我們間靜了好一會,我開始介紹自己:

「未介紹,我叫M。」

「單名一個英文?」

「係,我都好耐無將個真名講俾人聽。」我給盤腳坐著床上的嘎嘎伸出友誼之手。

嘎嘎猶豫幾秒,跟我握手:「M……多謝你喺條街幫我。」

「我救唔到你幾多次,你以前點喺到生存成年?」

「以前我係住山上面,有好多枯樹做掩護,怪物都好難發現,就算有怪物發現,都係即刻跑走,好似捉迷藏咁。」嘎嘎看著窗口對出的玉桂山,眼神有點深遠:「但係琴日……佢帶住紅鼻子嚟搵我下落,我先走得咁狼狽……」

「佢係邊個?」

「一個好危險嘅人。」

「依到所有嘢都危險。」

「知道邊啲地方可以去,邊到唔應該,都勉強保得住條命。」

「你好熟病者國度?」

「熟熟地。」

「可唔可以講到俾我聽,病者國度成個地區嘅分佈?」

「我背囊有畫過幅地圖記低,如果你要我用個腦諗返好難……」嘎嘎苦惱的撫著腦勺:「因為我成日都好頭痛。」

「咁你背囊喺……」

「留咗喺我玉桂山個營地,嗰陣我跑我太急,無拎到走。」
幸運時間!
兩米耆者點入去的
誰在笑?
彎曲住身,應該係好似n型咁?
又有支線
取得背包 (0/1)
咪M衝落街救人嗰陣入去
有返啲feel
比天腦控制?
咿咿……嘩……咿嘩嘩!嘩嘩咿……
其實有講點解未?成日見到病語但唔知噏乜,好撚無癮
解完g線先
南區真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞